Trygghetsrådet TRS fyller 50 år!

1972 var året då det allra första omställningsavtalet slöts på den svenska arbetsmarknaden. I samband med detta bildades även det första trygghetsrådet, Trygghetsrådet TRS. Det innebär att Sveriges äldsta trygghetsråd firar 50 år under 2022.

TRS kommer att fira 50-årsjubileet genom ett antal olika aktiviteter med fokus på att berätta om TRS unika roll på arbetsmarknaden genom historien, idag och i framtiden.  

– TRS är en relativt liten organisation med korta beslutsvägar och stora möjligheter till behovsanpassning. I kombination med detta har vi länge haft det bredaste omställningsavtalet på arbetsmarknaden. Vi har länge varit unika med att erbjuda förebyggande kompetensutvecklande insatser till våra anslutna organisationer, något som vi har gjort i över tjugo år. TRS har därutöver varit föregångare inom det personliga omställningsstödet genom att erbjuda stöd till tidsbegränsat anställda och till personer som sägs upp på grund av sjukdom, något som nu kommer i flera branscher och hos fler omställningsorganisationer, berättar Helene Bergstedt, vd på TRS.

Helene Bergstedt, vd på TRS.

En del av TRS DNA

Lyhördhet och innovation har varit två av TRS utmärkande karaktärsdrag genom åren och Helene menar att dessa egenskaper har format organisationen.

– Lyhördhet och innovation genomsyrar verkligen TRS som organisation, både när det gäller medarbetare och vår styrelse. Det är egenskaper som har varit en del av TRS DNA genom historien och har bidragit till att TRS och våra parter har vågat utmana samt utveckla avtalet genom åren. Vi har aktivt jobbat med att behålla och utveckla det som har varit bra och avveckla sådant som inte har varit tillräckligt bra för dem vi finns till för. Vi eftersträvar att arbeta så nära som möjligt med våra branscher, anslutna organisationer och deras medarbetare. Vi vill lära oss om deras behov och utmaningar samt anpassa verksamheten så att vi kan vara ett så bra stöd som möjligt utifrån vårt uppdrag, säger Helene.

Experter på karriärväxling

När det gäller området karriärväxling besitter TRS en särskild kompetens eftersom vi arbetar med flera branscher vars yrkesgrupper inte har något annat val än att växla yrke någon gång under karriären. Det kan exempelvis gälla scenkonstnärer så som dansare eller elitidrottare inom handboll, fotboll och ishockey.

– Eftersom vi i så många år har arbetat med att hjälpa och vägleda personer att växla karriär har TRS och våra medarbetare stor erfarenhet och väl utvecklade metoder för att hjälpa personer som vill eller behöver växla karriär. Det är en otrolig förmån att få leda både den här verksamheten och våra medarbetare som med stort engagemang gör skillnad för människor som befinner i svåra vägskäl i livet, säger Helene.

Milstolpar i TRS historia

Under loppet av 50 år hinner det rinna mycket vatten under broarna och från det att avtalet träffades 1972 har det sannerligen hänt mycket både på den svenska arbetsmarknaden och för TRS som organisation.

– 1994 förnyades det ursprungliga omställningsavtalet och samtidigt kom Svensk Scenkonst in som part. Då formades TRS i mångt och mycket till den organisation som vi ser idag. I början på 2000-talet kom ett tillskott av resurser som gjorde att TRS fick bättre möjligheter att göra skillnad för våra branscher. Det tillskottet skapade nya förutsättningar för utveckling av det fantastiska stöd som vi kan bidra med idag, berättar Helene.

TRS roll i framtiden

Efter 13 år som vd minns Helene tillbaka och ser att verksamheten har utvecklats och växt på många sätt. Det finns många milstolpar i utvecklingen under dessa år. Händelser som sticker ut är samarbetet med systerorganisationen SOKstiftelsen. Även COVID-19 har haft stor påverkan på TRS men när vi nu närmar oss slutet på pandemin ser Helene en växande roll för TRS på den svenska arbetsmarknaden.

– När styrelsen 2015 beslöt att vi skulle samverka med SOKstiftelsen väntande en mycket stimulerande och utvecklande period. Vinsterna för både TRS och SOKstiftelsen var påtagliga eftersom vi fick många skalfördelar när vi kunde använda gemensamma resurser i de båda organisationerna. Pandemin har varit en tuff period som har slagit oerhört hårt på våra branscher. Det uppstod ett stort och akut behov som TRS inte brukar uppleva och vi fick verkligen skruva upp våra insatser samt arbeta på nya sätt och delvis med nya frågor, säger Helene och fortsätter:

–I framtiden tror jag att TRS fortsatt kommer att ha en viktig roll och vara betydelsefull för våra parter och de vi finns till för. Fler och fler uppdrag läggs på omställningsorganisationer och TRS. Jag tror att vår roll kommer att bli både större och mer synlig än den har varit historisk. Vi kommer också vara en viktig kugge i att forma det nya systemet som växer fram i spåren av nya omställningsavtal och ny lagstiftning. Jag ser en växande roll för TRS på vår del av arbetsmarknaden och vi ska fortsätta att utveckla det som har varit bra och förvalta det viktiga arbete som vi har gjort ända sedan 1972, säger Helene avslutningsvis.