TRS är redo att möta våren

- Pandemin kommer att påverka både TRS och SOKstiftelsen kraftigt under hela våren, kanske hela året.

TRS vd Helene Bergstedt vill inte sia om ”det nya normala” – men att vi kommer att ha förändrat våra arbetssätt när det här är över är ändå ganska säkert.

Med pandemin följde stora svårigheter för många av TRS branscher. Idrotten, besöksnäringen, folkhögskolorna och scenkonsten är några av de särskilt drabbade.

- För oss var det en stor utmaning att svara mot behoven när allt fler blev uppsagda – samtidigt som vi fick ställa om och jobba på distans.

Och det är inte över än. Flera branscher och verksamheter som har legat på gränsen och klarat sig så här långt kanske måste börja säga upp nu.

- Det kan till och med bli värre, med fler uppsägningar i vår. Vi planerar för en minst lika tuff vår som det var i höstas. Jag ser att det fortsatt kommer att vara stora utmaningar för oss, på samma sätt men kanske med nya vinklar. Vi har lärt oss hantera ett ökat inflöde av uppsagda, vi har ställt om verksamheten efter de behov som uppstått. De utmaningarna vi hade inledningsvis har vi hanterat.

Vad händer under våren?

- Förutom att vi planerar för många jobbsökare i verksamheten räknar vi med att storskaligt kunna leverera det förebyggande stödet i en uppdaterad form, anpassat till de behov vi har sett i verksamheterna under en längre tid. Organisationerna behöver stärka sig inom vissa specifika områden och fokusera på kompetensplanering och kompetensutveckling.

TRS kommer också att fortsätta den påbörjade digitala utvecklingen.

- Vi har till exempel riggat för att kunna ta fram e-kurser – snart kommer en om TRS omställningsavtal riktat till fackliga företrädare. Vi gör satsningar för att kunna leverera många webbinarier, både till jobbsökare, arbetsgivare och fack som står inför omställning och webbinarier på olika teman, riktat till verksamhetsföreträdare och fack.

Mina sidor för jobbsökare har precis lanserats, med verktyg och stöd på resan till ett nytt jobb.

- Vi håller också på att rekrytera personal – det handlar om att stärka förutsättningarna att kunna leverera utifrån våra uppdrag. Vi stärker upp kommunikationen - kommunikation är alltid en central uppgift för oss. Under pandemin har vi kommunicerat mer än någonsin, både externt och internt, eftersom det har funnits behov av det. Det behovet kvarstår – i vart fall under 2021. Det allra viktigaste är att synliggöra TRS så att de som omfattas känner till vilket stöd de kan få.

Sökes: IT-och digitaliseringsansvarig

- Vi behöver också stärka vår kompetens och förmåga att ta de här kliven i digitaliseringstransformationen. Vi är i ett läge nu där den resursen krävs för att vi ska komma vidare i vår utveckling. Det är en nyckelfunktion som vi har kunnat hantera tidigare – men nu behövs en ny resurs om inte utvecklingen ska bromsas upp. Det är spännande och kan skapa stora möjligheter för dem vi finns till för.

Under hösten ökade TRS bemanningen på rådgivarsidan och behovet av omställningsrådgivare kommer säkerligen vara kvar under större delen av 2021.

- Ser vi att det behövs kommer vi att förstärka ytterligare.

Hur arbetar TRS personal i vår?

- Så länge rekommendationerna är att jobba på distans så gör vi det. Vi har sedan start följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det innebär distansmöten, och digitala aktiviteter under hela våren, spår Helene Bergstedt.

- Det har ju fungerat väl. Jag känner ingen oro för det. Det har i sig inte påverkat verksamheten negativt. Tvärtom har det fungerat väldigt bra.  Och som jag ser det har vi inget val. Vi kommer att finnas tillgängliga och till hands - men på det digitala sättet.

Det nya normala?

- Ingen kan med säkerhet sia om framtiden. Många förändringar, i beteenden, i arbetssätt och sätt att leverera verksamhet har pandemin tvingat fram eller accelererat. Vad som kommer att vara kvar när det finns en valmöjlighet är svårt att veta. Allt det som människor upplever har underlättat deras liv, deras vardag, kommer säkert att vara kvar. En ännu större förväntan på snabbhet, digital smidighet och hög servicenivå likaså.

Att pandemin kommer att påverka hur arbetslivet ser ut framåt är Helene ändå ganska säker på.

- Nu finns digitala verktyg och vi kommer att se på arbetsplatsen på ett annat sätt. Det kommer vara utmaning för många verksamheter och ledare, att landa i hur vi ska ha det på våra arbetsplatser.

- Samtidigt tror jag att det finns uppdämt behov av att träffas, umgås och uppleva saker tillsammans.  Det finns en stark längtan till det. På ett sätt kan det bli en pendel som slår väldigt hårt åt det hållet när teatrarna och idrotten öppnar igen – och en marknad för festfixare...