Utbildning, delade erfarenheter och nätverkande – Kompetensutveckling med effekt i vardagen

Utbildning och delad kunskap var bra – men det allra viktigaste var kanske nätverkandet. Under 2019 genomfördes programmet för scenografer och kostymdesigners. 21 yrkesverksamma utvecklade kompetens under våren, i två programomgångar, och i slutet av året återsamlades grupperna för en uppföljning och utvärdering.

Programmet genomfördes av TRS i samarbete med Svensk Scenkonst och Teaterförbundet för scen och film, och är en del av TRS förebyggande arbete med kompetensutveckling i en hel bransch eller yrkesgrupp.

- Det som varit mest slående är kanske behovet av att få prata med kollegor om sin arbetssituation, säger Henrik Karlsson Rodén, rådgivare på Trygghetsrådet TRS. Att bolla tankar, möjligheter och svårigheter.

Det bästa är när en kompetensutvecklingsinsats får direkt effekt i vardagen, tycker Henrik. Så tycker han att det varit vid vissa programinslag – till exempel när Teaterförbundet pratade om arbetsmiljöansvar och vikten av försäkringar, eller när en deltagare kunde vara delaktig i diskussionerna om olika associationsformer på sin arbetsplats.

Samtalet med parterna var ett av de mer värdefulla inslagen. Deltagarna fick träffa Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst, och Mika Romanus, förbundsdirektör för Teaterförbundet för scen och film, och ställa viktiga frågor som förberetts dagen innan.

- I passet ledarskap och kommunikation fick de konkreta verktyg, saker att tänka på som de kan lyfta rakt in i sina uppdrag, säger Henrik. Allt ifrån en förståelse för hur grupper fungerar till en förståelse för sig själv i sin roll.

I en handlingsplan fick deltagarna sätta målsättningen framåt, vad de vill åstadkomma i sitt yrkesliv.

- Nu har deltagarna fått smälta det här ett tag, de har jobbat och kunnat reflektera kring det de fick med sig i programmet, säger Inger Rosell, som var programledare för båda omgångarna.

En stor del handlade om att öka förståelse för branschen och de sammanhang som scenograferna och kostymdesigners befinner sig i. Med hjälp av föreläsare från olika delar av branschens institutioner har kunskapen ökats. Svensk Scenkonst och Teaterförbundet har bidragit i flera delar.

I reflektionerna kom många olika saker fram, till exempel:

  • Ökad förståelse. Deltagarna uttalade att de har fått en ökad förståelse för branschen och dess organisatoriska, politiska och ekonomiska utmaningar och förutsättningar.
  • Att få en överblick över de strukturer man verkar i och förstå sin yrkesroll i sammanhanget var bra. Att göra yrkets förutsättningar synliga och yrkesrollen tydlig, förstå spelregler och få kunskaper.
  • Kommunikation och ledarskap. Att bli medveten om kommunikation och få lättare att analysera situationer och vara tydlig, fundera över hur jag vill bemötas och bemöta och formulera uppgifter, fått verktyg att använda.
  • Kunskap om hur grupper fungerar. ”Vi är varandras arbetsmiljö!”.
  • Nätverkande. Mötena gav en styrka, insikten att det är bra för kåren att man är bra på olika saker, värna mångfald och deltagarna har kunnat agera mentorer åt varandra.

Sammanfattningsvis: programmet har varit stärkande för både yrkeskår och individer. Deltagarna fick utbildning, delade erfarenheter och nätverkade – det som hände vid sidan av programpunkterna var minst lika viktiga som det som var formella programpunkter.