”Branschkunskapen som finns inom TRS handlar ytterst om legitimitet och förtroende. Vi kan inte slå oss till ro, vi måste följa med i vår samtid och vara relevanta för dem vi stöttar.”

Helene Bergstedt är vd för Trygghetsrådet TRS sedan 2008. Hon konstaterar att TRS inte är samma organisation som när hon tillträdde.

­– Det har varit oerhört spännande på den här resan och att utvecklas tillsammans. Vi har blivit fler medarbetare, vi jobbar annorlunda och förhållningssättet till vårt uppdrag och arbetsplatskulturen har förändrats. Till det bättre tycker jag, säger Helene Bergstedt med ett stort leende.

Helene Bergstedt, vd på Trygghetsrådet TRS.

Nu är det nya tider igen. Efter två år av pandemi och oroligheter i världen står samtidigt svensk arbetsmarknad inför en ny epok. Nya huvudavtal är framförhandlade och innehåller det nya omställningspaket som parterna har enats om. Det handlar framför allt om utökat omställningsstöd och individuellt kompetensstöd till både anställda och uppsagda i form av rådgivning, studievägledning och ekonomiskt studiestöd där staten går in och är medfinansiär. Ja, och så fyller TRS 50 år!

– Det händer mycket spännande nu, konstaterar Helene Bergstedt.

– TRS är redo att möta de nya utmaningar vi står inför vad gäller det nya avtalet. Vi har sedan 20 år tillbaka jobbat med att identifiera kompetensbehov och det nya avtalet ligger väldigt nära det vi redan gör även om utgångspunkten där är arbetsmarknadens behov.

Att fylla 50 år är en milstolpe och det är naturligt att stanna upp och titta tillbaka på det som har format det TRS som är nu.

– Historien är viktig. Med den här skriften vill vi titta lite bakåt och samtidigt göra ett avstamp i nuet och blicka framåt.

Helene Bergstedt beskriver TRS som innovativ pionjär i mångt och mycket. Det är den äldsta omställningsorganisationen, den är liten och tack vare tillåtande parter har man kunnat testa nya vägar. När de har fallit väl ut har flera av de större omställningsaktörerna tagit efter. Några exempel är att stötta de som blir uppsagda till följd av sjukdom, att omfatta tidsbegränsat anställda och att arbeta förebyggande för att förhindra uppsägningar.

– Just det här att arbeta förebyggande med bransch- och verksamhetsnära kompetensstöd ger oss en närhet till de branscher vi stöttar. Vi kan både verksamheternas och individernas ofta speciella villkor i branscher som till exempel idrott och scenkonst.

Hon menar att branschkunskapen som finns inom TRS ytterst handlar om förtroende.

– Vi kan inte slå oss till ro, vi måste följa med i vår samtid och vara relevanta för dem vi stöttar.

Att TRS är relevant blev extra tydligt under pandemin. Aldrig tidigare har TRS påverkats så starkt av det som händer i omvärlden eftersom de anslutna verksamheterna oftast inte påverkas av upp- och nedgång i konjunktur och arbetslöshet. Men så kom en pandemi och den slog allra hårdast mot precis dessa branscher.

– Vi hade ett enormt tryck och antalet jobbsökare fördubblades på några månader. Som tur är hade vi varit förutseende och rekryterat fler rådgivare och kunde skala upp. Vi var också väl inkörda på att arbeta digitalt och har korta beslutsvägar. En lärdom är att bygga in flexibilitet i organisationen. Det var en arbetsam, men innovativ tid, och samtidigt ett kvitto på varför vi finns!

Helene Bergstedt är stolt över TRS, en femtioåring som är redo för nya tider med kärnkompetens att gå stark in i framtidens svenska arbetsmarknad.