Ladda batterierna i sommar och rusta dig inför hösten

Ge dig själv tid att ladda batterierna i sommar, passa på att reflektera över allt bra du har gjort och sätt en intention inför jobbsökeriet när det är dags att starta igång igen efter en välförtjänt paus.

Landa efter en turbulent vår med allt som hänt, måna om sig själv och tillåt dig själv att återhämta dig. Passa på att från hängmattan fundera över hur du fortsatt kan vara attraktiv på arbetsmarknaden. Ett sätt för att göra detta är att se över din aktuella kompetens och vad du behöver utveckla.

Att kompetensutveckla sig behöver inte innebära att du sätter dig i skolbänken. Se över ditt lärande i stort – vad är det för kompetens som behövs idag i ditt yrke och i yrken du är intresserad av? Det kanske inte handlar om att gå en kurs, utan att undersöka vad som redan finns som är gratis och att hålla sig uppdaterad genom omvärldsbevakning.

Fråga dig själv: Vad tycker jag är roligt i det jag gör? Men också: Vad kan det finnas för andra yrkesområden där min kompetens kan matcha? Var öppen och fri i tanken – det kan finnas jobb som du inte tänkt på som skulle passa din bakgrund.

Maria Åberg, rådgivare TRS.

- Passa på att återhämta dig i sommar, använd tid för reflektion: vad är det jag vill, vad är det jag kan och håll dig uppdaterad när det är dags att starta igång jobbsökarprojektet igen. Gör en plan även för hur du ska omvärldsbevaka din arbetsmarknad och ditt eget lärande, säger Maria.

Tips för omvärldsbevakning från hängmattan:

  • Prenumerera på nyhetsbrev med fokus på den bransch du är intresserad av, läs aktuella böcker, lyssna på podcasts och titta på TED-talks och tutorials på Youtube.
  • Var aktiv på LinkedIn, gå med i grupper och följ intressanta och kunniga personer inom ditt yrkesområde.
  • Arbeta systematiskt med omvärldsbevakning.  Planera in en avsatt tid för det under din jobbsökarvecka.
  • Om du känner dig villrådig vad du ska välja att förkovra din inom – välj något som du tycker känns kul och lustfullt, som har koppling till digital teknik – eftersom det är relevant för alla att lära sig mer om.
  • Sätt ett mål – varför vill jag lära mig det här?
  • Gå gratis nätkurser, så kallade MOOC:s, som erbjuds hos världens bästa universitet. MOOC står för Massive Open OnlineCourses och är öppna, onlinebaseradekurser från universitet, företag och andra organisationer. Läs mer i guiden i nästa punkt.
  • Inspireras av guiden till livslångt lärande skriven av Google och Arbetsförmedlingen och gör din egen plan för kompetensutveckling. Du hittar guiden här
  • Microsoft och LinkedIn erbjuder gratis digital omskolning i form av 500 kurser inom olika områden, både med fokus yrkesroller där det råder brist och mer generella kurser, till exempel "Att söka jobb i ekonomiskt svåra tider". Här hittar du till kurserna