Reflektioner och lärdomar i rampljuset när ledarskapsprogrammet avslutades

Efter ett år av intensivt lärande och utveckling avslutades nyligen TRS chefs- och ledarskapsprogram för scenkonsten. Programmet som arrangerats av TRS på uppdrag av Svensk Scenkonst och Fackförbundet Scen & Film, är skapat för att svara mot de framtida krav som ställs på ledare inom scenkonsten, med en inriktning mot verksamhetsutveckling, förändringsledning, inkludering och mångfald.

Programdeltagarna tillsammans med Kaj Hedlund och Monica Held som ansvarat för utbildningen.

Deltagarnas reflektioner och lärdomar

Avslutningsdagen den 12 juni var en möjlighet för deltagarna att reflektera över sina erfarenheter och lärdomar samt dela med sig av vad de tar med sig från programmet. En av deltagarna, Josefin Rosales, konstnärlig ledare för Parkteatern på Kulturhuset Stadsteatern, uttryckte entusiastiskt hur programmet har varit både intensivt och lärorikt.

– Jag är glad att branschen ser behovet av ett ledarskap som arbetar aktivt med frågor kring inkludering och mångfald och erbjuder ett ledarskapsprogram som tar avstamp i det. Det har varit ett intensivt och lärorikt år som också öppnat upp för nya kontaktytor med andra deltagare som jag kanske annars inte lärt känna och som drivs av samma vilja till utveckling som jag gör, berättar Josefin.

Josefin Rosales presenterar sina reflektioner och tankar under avslutningsdagen.

Viktigt att skapa plats

Josefin menar att hon redan börjat tillämpa lärdomar från programmet i sin nuvarande roll och att hon nu är utrustad med fler perspektiv kring mångfald.

– Jag tror starkt på att vi måste skapa plats när vi själva får en plats. Om vi vill bygga ett ledarskap grundat på mångfald och inkludering måste vi vara beredda på att leda olika perspektiv och erfarenheter. Programmet har bidragit till fler reflektioner kring hur olika vi uppfattar vad mångfald innebär. Så ser det också ut på arbetsplatser och att som chef kunna navigera genom det utan ängslighet tror jag är en nyckel i ett framtida ledarskap, säger Josefin och fortsätter:

– Jag använder det jag har lärt mig från ledarskapsprogrammet i mitt dagliga arbete redan nu. Att få med sig en grupp men också att se till att alla kommer till sin rätt är ingen självklarhet. Genom mina lärdomar från programmet och även från den coachning vi har haft tillgång till, jobbar jag med att ha tillit till mitt sätt att leda med utgångspunkt i vem jag är. Det är något som flera föreläsare i ledarskapsprogrammet betonade och det tar jag med mig in i varje arbetsdag.

Programdeltagaren Per Sundberg framför sin slutpresentation under avslutningsdagen på Stadsteatern.

Framtiden för scenkonsten

På plats under avslutningsdagen var också programmets initiativtagare Mikael Brännvall från Svensk Scenkonst, Helene Bergstedt från TRS och Simon Norrthon från Fackförbundet Scen & Film. De lyssnade uppmärksamt på deltagarnas reflektioner och delade ut diplom till de stolta deltagarna.

– Det har varit en ära att vara en del av denna resa och se deltagarnas utveckling under programmet. Deras engagemang och vilja att lära har varit inspirerande. Jag är övertygad om att de kommer att göra stor skillnad i sina respektive roller inom scenkonsten, säger Helene Bergstedt.

Simon Norrthon från Fackförbundet Scen & Film, Helene Bergstedt från TRS och Mikael Brännvall från Svensk Scenkonst fanns på plats för att lyssna på programdeltagarnas slutpresentationer och dela ut diplom.

Många minnesvärda upplevelser

Kaj Hedlund har axlat rollen som programledare för utbildningen och delade sin egen syn på programmets framsteg och avslutning.

– Programmet har varit en minnesvärd upplevelse för alla inblandade med många viktiga ögonblick som markerat deltagarnas resa. Men för mig har det varit särskilt fint att se en autenticitet utvecklas bland deltagarna och i gruppen. Att vara autentisk, betyder att inte förställa sig, utan att vara äkta, sann, pålitlig och trovärdig inför sig själv och inför andra. En autentisk tillitsbaserad kultur skapar en större psykologisk trygghet där vi vågar vara oss själva, når högre resultat och mår bättre. Och vägen dit handlar om att visa sig själv, våga vara sårbar, vem man är som människa och ledare, med fel och brister men även styrkor. Jag tror att detta är avgörande i ett framtida ledarskap präglat av mångfald och inkludering, säger Kaj.

Kaj Hedlund har axlat rollen som programledare för utbildningen.

Behövs fler chefer med olika bakgrunder

I rollen som programledare har Kaj haft som syfte att bidra till scenkonstens försörjning av nya generationens högre chefer och säkerställa att de besitter särskild kompetens inom hållbart ledarskap och mångfald.

– Det behövs verkligen fler chefer med olika bakgrunder som bidrar till en ökad mångfald och ett inkluderande ledarskap. Vi har jobbat mycket med att förstå mer om sig själv och om varandra, vad som begränsar oss som individer och hur vi kan få tillgång till mer av oss själva genom att vara mer autentisk och därmed mer hållbar som människa, chef och ledare. Det är också min förhoppning när deltagarna nu fortsätter sin egen och svensk scenkonsts fortsatta utveckling, avslutar Kaj.