Var vill du vara i slutet av nästa år?

Nu börjar det bli dags att summera detta annorlunda år 2020. Vi har mött svarta rubriker om smittspridning, sjukdom, varsel och arbetslöshet. Men det är viktigt att se bakom rubrikerna – vi på TRS kan ändå konstatera att många har fått nytt jobb även detta år. Under 2020 har över 95 procent av de som får stöd av TRS fått nytt jobb, påbörjat studier som kommer att leda till jobb eller startat eget företag! Här tipsar TRS rådgivare Maria Åberg om hur du kan tänka och vad du kan göra.

Att ladda för 2021

Hur ska du då tänka inför det nya året? Julen står för dörren och först av allt: passa på att ta en välförtjänt paus i dina jobbsökaraktiviteter och ladda om inför nystart i januari. Att söka jobb är ett jobb i sig. Bestäm dig för att vara helt ledig några dagar, gå ut och fånga dagsljuset. Samla kraft och summera året 2020 för dig själv.

- Och det viktigaste: var snäll mot dig själv. Titta på alla bra saker du gjort under året, betonar Maria Åberg.  Vad är du stolt över? Vad är du nöjd med? Vad har du lärt dig om dig själv? Vilka steg har du tagit som jobbsökare? Fundera över vilka dina energitjuvar är och hur du ska komma tillrätta med dem. Vad håller dig tillbaka?

Utforska fler yrkesspår

- Under rådande omständigheter behöver du kanske tänka lite annorlunda när du funderar över var du vill vara om ett år. Du kan behöva vara lite mer öppen och ha ett bredare perspektiv när du söker jobb i en pandemi. Mitt råd är att du utforskar flera yrkesspår parallellt. Hur ser utbudet av lediga tjänster ut, var finns behoven och var på arbetsmarknaden passar din kompetens bäst in?  Som tiderna är nu kan man i vissa lägen behöva dra ner på sina krav och ambitioner. Sätt ett långsiktigt mål, men var också öppen och beredd på att du kan behöva ta fler steg och sätta delmål, innan du kommer dit du helst vill vara yrkesmässigt. Reflektera över vad du vill se tillbaka på när vi tagit oss igenom den här pandemin och vad du vill berätta för en framtida arbetsgivare vad du gjort under den här perioden.  

Många kan vara ovana vid att dra upp den här riktningen för sig själv. Då kan du ta hjälp av din rådgivare.  Om du har varit arbetslös länge, kanske du ska fundera på någon form av kompetensutveckling?

- Mitt råd är att du är aktiv i ditt jobbsökeri och försöker behålla kontakten med arbetsmarknaden. Räcker din utbildning? Använd tiden till att stärka din befintliga kompetens i riktning mot vad som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Webbinarier – Mindfulness för jobbsökare

Du kan också planera in de olika webbinarier TRS erbjuder inom de olika områdena. En webbinarieserie Maria Åberg vill tipsa om är Mindfulness för jobbsökare:

- Vi fokuserar ofta på vår fysik och att kroppen behöver rörelse och träning – men glömmer bort eller saknar verktyg för hur knoppen kan få sitt. Med den här aktiviteten vill vi stötta våra jobbsökare att hitta ett inre lugn. Att man sedan tar mer medvetna beslut, blir bättre på att hålla fokus, blir mer snäll mot sig själv och andra och mindre stresskänslig är bieffekter som kommer med regelbunden träning. Ett avsnitt som jag tycker är särskilt bra är det som handlar om hjärnans motivationssystem och vad som händer i hjärnan när vi mediterar. Sedan finns det såklart många olika sätt och aktiviteter som man kan träna sin närvaro på, mindfulness är bara ett sätt av många metoder för att stärka vårt välmående i stort.

Läs mer om webbinarieserien om Mindfulness