När marken försvinner under fötterna: en chans till nya sätt att tänka!

När Mikael Sjömilla blev av med sitt jobb kändes det som om marken drogs bort under hans fötter. Men efter ett tag, och efter ett besök hos Trygghetsrådet TRS, ändrades den känslan: "Jag fick tillbaka en känsla av hopp. Jag fick fundera på vad jag egentligen ville - och det var ganska tydligt. Nu kan jag säga att det inte är jordens undergång att bli av med sitt fasta arbete. Det kanske är en klyscha, men när allt försvinner under ens fötter öppnas det nya möjligheter!"

Självklart är det inte lätt hela tiden. Men det kan hända att man upptäcker nya saker:

- Man kanske går på en arbetsplats år ut och år in och känner sig instängd, kanske vill iväg men inte vågar eller kan - jag funderade på vad jag egentligen kunde tillföra, 50 år gammal.

När man blir uppsagd måste man göra någonting, man blir tvingad - och Mikael Sjömillas bästa tips är att börja nätverka. Träffa vänner och bekanta.

- Då kommer du upptäcka att världen faktiskt inte är emot dig, utan på det stora hela vill dig väl! Det är ju inte lätt hela tiden, man kommer inte till paradiset med en gång. Det är lite som att svänga en oljetanker - det tar två-tre månader innan det börjar hända någonting.

Mikael beskriver en känsla av att gå vilse:

- Det upplevs ofta som något negativt - men det gör också att man upptäcker nya gator, nya människor. Man kanske går vilse i sig själv, men när man irrar omkring där så hittar man nya vägar att gå, man möter nya människor och nya idéer!

Vad vill du egentligen?

Mikael Sjömilla träffade sin rådgivare på TRS och redan vid detta första möte blev det ganska klart vilket håll han skulle gå åt.

- "Vad vill du egentligen?", frågade han mig. "Vill du starta din firma? Men gör det då! Du kan ju massor, har massor av erfarenhet", sa han till mig. Och redan då fick jag hoppet tillbaka. Nu ska jag fortsätta att arbeta med bild och form i mitt företag. Kanske utvecklar jag det lite också - jag är sugen på att börja föreläsa!

Stödet från TRS har bestått i samtal med en coach, som han fortfarande träffar. Han konstaterar att han aldrig hade haft råd att ta den kostnaden själv, och att det varit ett mycket bra stöd:

- Han lyssnar, plockar ut delar av vad jag säger och sätter det i nya sammanhang och får mig att tänka till. Jag får konkreta tips på hur jag ska tänka, vem jag ska kontakta. Jag jobbar med att utöka mitt nätverk. En viktig erfarenhet för mig är att jag inte säljer mina titlar utan mig själv. Det finns så många grafiska formgivare och illustratörer - men det finns bara en som är jag!

Tips till den som är uppsagd

Den som just blivit uppsagd från sitt jobb kan uppleva många olika känslor, och det kan ibland kännas ganska kaotiskt. Mikael Sjömilla vet hur det är, och har lite tips till dig som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist:

- Sätt dig ner och ta det lite lugnt några dagar. Landa. Jorden har inte rämnat. Sedan tycker jag att du ska ta kontakt med människor i ditt nätverk. Arbeta för att få bort känslan av att du är misslyckad. I min generation upplevs det ofta som en skam att stå utan jobb. Så är det inte! I och med att man börjar snacka om det så börjar det hända saker. Är man normalt ledsen och sitter och pratar med en kompis på ett kafé brukar det kännas bättre sen. Försök jobba bort skuldkänslan. Det är inte för att man är för gammal eller inte kan någonting som man blir av med jobbet! Det är inte dig det är fel på!  Och kontakta TRS - dra nytta av den hjälp som faktiskt finns att få.

Mikael Sjömilla hade själv ganska förutfattade mening om TRS. Han såg TRS som en del av systemet med offentliga insatser som inte leder någonstans.

- Jag trodde inte att man skulle få så konkret hjälp som jag faktiskt fick. Något som ledde till ett nytt tänk för min del, och till att jag faktiskt har fått hjälp till en lösning. Den informationen, att man kan få konkret och konstruktiv hjälp av TRS, är jätteviktig.

Mikael tycker också att man ska fundera på vad man tycker är viktigt vid sidan av jobbet.

- Det kan vara att påta i trädgården eller någonting annat - och kanske kan det leda fram till något? Allt är möjligt! Särskilt om du sätter dig och funderar på vad du egentligen vill, utan att måla upp en massa hinder för dig som stoppar. Kanske leder det till att du vill jobba med någonting helt annat. Jag som inte ville prata överhuvudtaget på möten på jobbet - nu funderar jag på att börja föreläsa! Jag säger inte att det är lätt, men jag vet av egen erfarenhet att det fungerar. Man har en massa erfarenhet, från olika delar av livet, man tror inte att det går att använda, med det gör det!

Människor - inte funktioner

Det spelar stor roll hur en arbetsgivare genomför en uppsägning. Görs det på ett bra sätt blir det mycket lättare för den uppsagde att komma till ett nytt arbete snabbt. Mikael Sjömilla vill gärna dela med sig av några tips utifrån egna erfarenheter:

- Håll löften och var tydlig. Lova inte saker du inte kan hålla och undanhåll inte information. En arbetsgivare måste vara empatisk. Gå ner på golvet och snacka med folk! Få dem att känna sig som människor och inte funktioner. Det är inte bra om man går ifrån sitt arbete och är arg. "De gjorde så gott de kunde" - den känslan ska man ha när man slutar.

- Vi som var uppsagda var ändå tvungna att gå på möten om framtidsvisioner och hur bra allting skulle bli - det var inte bra, inte för oss. Jag tror att det är bra att ge den uppsagde en chans att kliva åt sidan i det läget.