Jönköpings läns museum rustar för framtida kompetensbehov

Jönköpings läns museum är ett konst- och kulturhistoriskt museum mitt i Jönköping med ett 40-tal medarbetare. Museet står bland annat inför ett flertal pensionsavgångar och med det kommer utmaningar gällande kunskapsöverföring och att säkerställa den framtida kompetensen inom verksamheten.

– Vi har under en relativt lång tid planerat att genomföra ett arbete kring kompetenssäkring eftersom vi har varit medvetna om att vi har ett flertal medarbetare som besitter en stor kompetens som kommer att gå i pension de närmaste åren. Vi vill med TRS hjälp säkerställa att den kunskapen lever vidare inom vår verksamhet, säger Marie Källvant, HR-ansvarig på Jönköpings läns museum.

Marie Källvant, HR-ansvarig på Jönköpings läns museum.

Rusta för verksamhetens behov

TRS erbjuder insatser inom området kompetensutveckling. Syftet är att bidra till stabila, livskraftiga organisationer där medarbetarna är rustade med rätt kompetens för verksamhetens behov. Jönköpings läns museum får stöd av TRS och har möjlighet att använda TRS rådgivare i sitt arbete. Anna Kleis, rådgivare på TRS berättar att TRS stöttar museet med rådgivning inom kompetensområdet samt med tips om synsätt, verktyg och metoder i arbetet med att analysera nuläget och säkerställa rätt kompetens i framtiden.

– TRS fungerar som ett bollplank och ger rådgivning under processen samt faciliterar en del av insatserna. Vi hjälper Jönköpings läns museum att komma fram till vad som är kritisk kompetens för att de ska nå sina verksamhetsmål. Vi genomför en kompetensanalys tillsammans och stöttar verksamheten i att prioritera och säkerställa rätt kompetens i framtiden. Vi arbetar mot ett tidsperspektiv till 2024 och tittar på områden som digitalisering, projektledning och omvärldsbevakning med mera, för att säkerställa att museet når utvecklingsmålen. En del av insatserna som TRS bidrar med är exempelvis workshops och processledning, säger Anna Kleis.

Försäkra sig om rätt kompetens

Marie Källvant berättar att utöver museets egna interna organisatoriska utmaningar och förhållanden finns det krav och förväntningar utifrån. Arbetet innefattar även att fastställa och framtidssäkra vilka kompetenser som behövs för att möta dessa krav och förväntningar.

– För att lyckas med det behöver vi göra ett gediget arbete för att ta fram en gemensam grund stå på och en målbild att arbeta mot. En förutsättning för att kunna göra rätt kompetensanalyser är att vi skapar ett systematiskt och enhetligt arbetssätt för dessa frågor. Vi skapar en tydlig koppling till arbetet med vår verksamhetsplan och våra strategiska mål, förklarar Marie.

Hur ser stödet från TRS ut?

TRS rådgivare tillhandahåller verktyg för att hitta och ta tillvara på drivkraft, motivation och engagemang i verksamheten. Efter TRS insatser är målet att implementera, utvärdera och förbättra museets arbete med kompetensutveckling – för att stå starka inför förändringar i omvärlden.

– Vi började processen genom att med TRS hjälp göra en intressent- och omvärldsanalys och vi lade grunden med att kartlägga trender. Vi arbetar även med att ta fram en kompetenspolicy där det tydligt beskrivs hur vi ska arbeta med kompetensfrågor så som försörjning, utveckling och överföring, säger Marie och fortsätter:

– TRS har varit ett stort stöd och ett viktigt bollplank i mina tankar och idéer kring kompetensfrågor. Det är många organisationer som, precis som vi, endast har en HR-person som arbetar med de här frågorna. Då är det väldigt betydelsefullt att kunna rådgöra med TRS rådgivare. Jag tycker också att det finns ett stort värde i att ha någon extern som kommer in med sin erfarenhet från andra verksamheter. Insatserna från TRS har inneburit kompetensutveckling för mig personligen. De metoder, mallar, rutinbeskrivningar som TRS har delat med sig av, har varit värdefulla för vår organisation och vårt arbete.

Viktiga lärdomar

Jönköpings läns museum är inte helt klara med sitt arbete än men Marie kan redan nu se hur viktigt det har varit att tidigt i processen sätta konkreta mål.

– Det har varit avgörande att sätta tydliga mål för vad vi vill ha ut av arbetet. Det ska specificeras och vara tydligt inför och under hela resan. Jag tror även att det är av stor vikt att avgränsa sig, för att sedan bygga på och skala upp ifall det känns möjligt och genomförbart under resans gång.

Marie understryker dessutom vikten av att börja med att göra en ordentlig nulägesanalys och få en gemensam bild av var organisationen står idag och därifrån skapa en samsyn kring begrepp och metoder som ska användas. Hon menar att det är förutsättningar för att kunna få fram resultatet som arbetet syftar till.

– Genom att arbeta tillsammans med TRS och genomföra alla dessa insatser hoppas jag att vi i slutet av året kommer att ha en kompetenspolicy, kompetensförsörjningsplan och kompetensutvecklingsplan på enhetsnivå på plats. Lyckas vi med det samt att vi kan implementera rutiner och metoder för kontinuerlig omvärldsbevakning, så känner jag att vi har kommit väldigt långt i arbetet med att säkra våra framtida kompetensbehov, avslutar Marie.