Rådgivarens tips

Rådgivarens tips för digitala arbetsintervjuer

I samband med Coronapandemin började många arbetsgivare att genomföra sina arbetsintervjuer via videomöten. TRS rådgivare Linda Lekander menar att digitala arbetsintervjuer kan vara här för att stanna och delar med sig av sina bästa tips för framgångsrika digitala arbetsintervjuer.

Målgrupp: Jobbsökare
TRS rådgivare Linda Lekander.

Enligt Linda är det viktigt att både tänka och förbereda sig inför en digital intervju som vid en fysisk arbetsintervju.

– Tänk att det är skarpt läge precis som vid en fysisk intervju och förbered dig på samma sätt som att du ska ta dig till ett fysisk möte. Anpassa dig efter eventuell klädkod hos arbetsgivaren. Ett oförberett yttre kan skapa ett negativt intryck även genom skärmen, berättar Linda och fortsätter:

– Förbered dig med att tänka igenom vilka frågor som kan ställas, vad du kan bidra med och kunna exemplifiera det. Läs på om verksamheten, skriv ner frågor du vill ställa till arbetsgivaren och skriv ned saker som du tycker är särskilt viktigt att framföra under intervjun.

Få till ett naturligt samtal

Många kan uppleva det svårt och krystat att få till ett naturligt samtal via videomöten. Det är dessutom utmanande att få en helhetsbild av arbetsgivaren när man inte får se och ta intryck av arbetsplatsen. När man inte får möjlighet att ta in stämningen på arbetsplatsen genom att småprata vid kaffemaskinen eller bli mottagen i receptionen blir det tuffare att bilda sig en uppfattning om arbetsplatsen.

– En del upplever att det är svårt att komma till sin rätt med sin energi i en digital intervju när mötet blir så avskalat. Men var beredd på att den som intervjuar dig vill småprata lite för att lätta upp stämningen. Den icke-verbala kommunikation är oftast enklare att fånga upp i en fysisk intervju. Men se till att tänka på dessa delar även vid digitala möten, fundera över ansiktsuttryck, ögonkontakt och kroppsspråk. Men då mycket av den icke-verbala delen tonas ned i den digitala intervjun kommer mer fokus att läggas på vad du faktiskt säger och hur du använder rösten. Tänk på att använda pauser, fundera över ditt tonläge och se till att visa energi i din röst, tipsar Linda.

Ha koll på tekniken

Strul med tekniken kan påverka arbetsgivarens uppfattning negativt. Nu när det har gått flera år med digitala möten som standard menar Linda att arbetsgivare och rekryterare förutsätter att tekniken ska sitta.

– Gör gärna ett testsamtal med en vän eller bekant i det verktyg som rekryteraren bjudit in till. Kontrollera hur ser du ut i bild, att ljuset och ljudet är tillräckligt bra samt hur din bakgrund ser ut. Händer det något som stör under intervjun, att det exempelvis plingar på dörren eller hunden börjar skälla, var då ärlig med det och hantera saken så att intervjun kan fortsätta, säger Linda.

Ögonkontakt även viktigt på distans

Trots att du tittar in i en skärm är det viktigt att vara tydlig med att du är närvarande och tittar in i kameran eller på den personen du pratar med. Stäng av mobilen och undvik störningsmoment så långt det går.

– I ett fysiskt möte har parterna samma omgivning och om du tittar ut, kollar på gardinen eller skrivbordet vet arbetsgivaren vad du tittar på. Men i det digitala rummet har vi olika omgivningar och tappar man ögonkontakten för mycket med den man pratar med kan man framstå som ointresserad och nonchalant. Titta in i kameran och var extra tydlig med att du är närvarande. Ta gärna med ett glas vatten ifall rösten sviker och du behöver fräscha upp den men undvik att knapra på fikabröd eller dylikt, säger Linda.

10 korta tips för digitala arbetsintervjuer

  • Se till att ha bra internetuppkoppling
  • Använd dator då det generellt blir bättre bild än om du använder mobilen
  • Testa mötesplattformen (Zoom, Teams, Google Meet osv.) i god tid innan intervjun
  • Se till att du har bra ljus i rummet du sitter och placera dig gärna bredvid ett fönster men inte i direkt solljus
  • Sitt på en ostörd plats där det är tyst omkring dig. Meddela personer i din närhet att du har en intervju, undvik alla former av störande ljud och stäng av mobilen
  • Se till att ha en neutral bakgrund utan störningselement så som för många prydnadssaker, blommor eller lustiga bakgrundsfilter som kan ge en stökig upplevelse
  • Var stilla och titta in i kameran när du pratar samt undvik stolar som går att snurra på. Du kan med fördel stå upp för att ha en bra kroppshållning men se till att ha kameran i ansiktshöjd
  • Om du känner att du vill ha fusklapp med vad du ska tänka på och svara så använd en digital version. Placera den nära datorns kameran så att du inte behöver titta ner
  • Ha koll på ditt cv och personliga brev, det är den arbetsgivaren utgår ifrån
  • Var beredd på att småprata i inledningen av mötet

Till sist, tro på dig själv! Glöm inte bort att du är där av en anledning och att du har stuckit ut bland alla ansökningar som arbetsgivaren har tagit emot. Visa din personlighet så gott det går och glöm inte bort att le!

Publicerad: 22 oktober 2024

Fler tips inom

Rådgivarens tips
Jobbsökare

Rådgivarens tips

Så väljer du rätt referensperson

Att välja rätt personer som lämnar referenser vid en jobbansökan är lika viktigt som ett bra cv och personligt brev. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och ger här sina bästa råd när det kommer till att välja rätt referensperson samt vad du bör tänka på för att öka dina chanser att få det jobb som du söker.

AI, Rådgivarens tips

Ta hjälp av en chatbot när du söker jobb

Att ta hjälp av en chatbot när du söker jobb kan ge både ny inspiration och hjälp med formuleringar. Dialogen med chatboten öppnar upp för nya infallsvinklar och olika stilar beroende på vilken typ av tjänst du söker. Och nej, det anses inte som fusk att ta hjälp av ny teknik, du kan ju lika gärna ta hjälp av en kollega eller kompis. Så kom igång och våga testa!

Rådgivarens tips

Varför känner jag mig värdelös? Varför känner jag mig så nere?

Den frågan kan dyka upp när som helst i livet. Men efter en uppsägning, eller då man förlorat jobbet av någon anledning, är den ganska vanlig. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse ger några förklaringar till varför det är lätt att drabbas av negativa tankar när du är arbetslös – men långt ifrån värdelös!

Läs fler berättelser