Rådgivarens tips

Så tar du hem guldmedaljen när du söker jobb

Vägen mot ett nytt jobb är ofta krokig. Du skriver CV, skickar ansökningar, gör tester och väntar på svar. Ibland blir du kallad till intervju och väntar på besked, ibland får du svar som ”vi har valt att gå vidare med andra kandidater”. Om responsen uteblir eller du får många avslag och du vill ligga ett steg före i rekryteringsprocessen kanske du ändrar strategi och börjar ta kontakt med verksamheter som du ser som intressanta. Men hur håller du humöret uppe utan att tappa fart? AnnCharlotte Bretan, rådgivare på TRS, delar med sig av sina bästa tips på ämnet.

Målgrupp: Jobbsökare
AnnCharlotte Bretan, rådgivare på TRS.

Fokusera på rätt mål 

– Oavsett hur mycket du gör eller hur långt du kommer i processerna så blir du inte nöjd förrän du har skrivit på ett avtal om nytt jobb. Endast första plats och guldmedalj räknas. Om du kommer tvåa är besvikelsen över att inte ha fått jobbet större än stoltheten över att ha tagit dig till final, säger AnnCharlotte.  

Men för att uppnå slutmålet kan det vara bättre att fokusera på annat än just första platsen under ansökningsprocessen.  

Lärande och upplevelsemål 

Inom idrotten upptäckte man redan för 50 år sedan att ju mer vi fokuserar på att uppnå ett visst mål, desto svårare är det att nå det. 1974 kom boken ”The Inner Game of Tennis”, där författaren Tim Gallwey introducerade verktyg för inlärning som underlättar prestation. Gallwey visade att ju mer vi fokuserar på guldet, desto mindre sannolikt är det att vi får det. 

– Ett sätt att ringa in fokus är att förstå relationen mellan prestation, lärande och upplevelse. Prestationsmål är mätbara – som att springa milen under timmen eller att skicka fem ansökningar per vecka. Lärandemål är sådant du behöver lära dig, till exempel hur du anpassar ditt CV efter den tjänst du söker eller hur du presenterar dig på ett sätt som skapar förtroende. Upplevelsemål handlar om inre tillstånd, som att känna dig avslappnad i en intervjusituation, förklarar AnnCharlotte. 

Praktiska exempel från arbetslivet 

I ”The Inner Game of Work” ger Gallwey exempel på hur lärandemål och upplevelsemål kan påverka prestation. En organisation med vikande försäljning beslutade att fokusera på lärandemål och upplevelsemål. En säljare ville lära sig skapa bättre kundmöten och valde upplevelsemålet ”kundens grad av intresse”.  

– Personen fokuserade i kundmötet på sin egen subjektiva upplevelse av kundens intresse. Genom att notera var på skalan mellan 1 och 10 som personen trodde att kundens intresse befann sig, framträdde nya perspektiv. Till exempel lade han märke till att ju mer utrymme kunden fick att prata, desto högre placering på intresseskalan, berättar AnnCharlotte.  

Genom att använda både upplevelsemål och lärandemål blev säljarna mer avslappnade och efter ett tag började försäljningen att öka. 

Öka dina chanser genom rätt upplevelsemål 

Om vi skulle översätta upplevelsemål till jobbsökande skulle det kunna vara hur avslappnad du känner dig i en intervjusituation, eller hur intresserad rekryteraren är av dig, dina svar och din kompetens. Genom att anamma denna metod kan du inte bara öka dina chanser att få jobbet du söker, utan också bli mer avslappnad och trygg under resans gång. 

– Du kan säkert komma på fler upplevelsemål som passar dig och där du befinner dig i processen. Utgå från dig själv samt dina mål och identifiera de lärandemål och upplevelsemål som underlättar för dig att förflytta dig mot guldet, avslutar AnnCharlotte. 

Publicerad: 22 oktober 2024

Fler tips inom

Rådgivarens tips
Jobbsökare

Rådgivarens tips

Så väljer du rätt referensperson

Att välja rätt personer som lämnar referenser vid en jobbansökan är lika viktigt som ett bra cv och personligt brev. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och ger här sina bästa råd när det kommer till att välja rätt referensperson samt vad du bör tänka på för att öka dina chanser att få det jobb som du söker.

AI, Rådgivarens tips

Ta hjälp av en chatbot när du söker jobb

Att ta hjälp av en chatbot när du söker jobb kan ge både ny inspiration och hjälp med formuleringar. Dialogen med chatboten öppnar upp för nya infallsvinklar och olika stilar beroende på vilken typ av tjänst du söker. Och nej, det anses inte som fusk att ta hjälp av ny teknik, du kan ju lika gärna ta hjälp av en kollega eller kompis. Så kom igång och våga testa!

Rådgivarens tips

Varför känner jag mig värdelös? Varför känner jag mig så nere?

Den frågan kan dyka upp när som helst i livet. Men efter en uppsägning, eller då man förlorat jobbet av någon anledning, är den ganska vanlig. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse ger några förklaringar till varför det är lätt att drabbas av negativa tankar när du är arbetslös – men långt ifrån värdelös!

Läs fler berättelser