Elitidrott,Andra berättar

Alexander lämnar ishockeyn för att bli egenföretagare och golfproffs

För två år sedan satte en hjärnskakning punkt för Alexander Deilerts karriär som elitishockeyspelare. Nu är han återställd och har bestämt sig för att satsa på att driva eget företag och ta upp sin gamla passion - golf.

Alexander Deilert.

– Jag är väldigt tacksam och glad för det stöd jag fått från TRS. Det har underlättat för mig att gå vidare till en ny karriär.

Alexander Deilert växte upp i Tyresö utanför Stockholm. Han blev tidigt duktigt på både ishockey och golf.

– Jag drömde om att bli golfproffs när jag gick i grundskolan, säger han.

2006 kom han med i Stockholms läns lag i TV-pucken och blev utsedd till turneringens bäste back. När Djurgården hockey värvade honom till A-laget efter gymnasiet så valde han att satsa helhjärtat på ishockeyn.

Sexton år som elitishockeyspelare

I dag kan Alexander se tillbaka på en sexton år lång karriär som elithockeyspelare. Han har spelat för klubbar i både Sverige och Norge. De sista åren spelade han för Björklöven och AIK i Hockeyallsvenskan. När han under pandemin insjuknade i covid att blev inlagd på IVA var det ett hårt slag mot hälsan. Lagom till det att han började känna sig helt återställd kom nästa smäll.

Alexanders sista match blev HV71 mot AIK i november 2021. Han hamnade i bråk med en spelare i HV71. Båda fick matchstraff.

– Det blev tumult och jag åkte ned med huvudet i isen. Jag fick åka in till sjukhuset och sy efteråt. Jag märkte direkt att något var fel.

Läkarna konstaterade att han drabbats av en svår hjärnskakning och inte längre kunde ägna sig åt fysisk aktivitet.

– Jag hade precis blivit pappa, fått en dotter, så det blev väldigt jobbigt för min sambo eftersom jag inte kunde hjälpa till så mycket.

Hoppade in och jobbade

Alexander var sjukskriven under ett och ett halvt år. När kontraktet med AIK gick ut i våras tog han det tuffa beslutet att lägga skridskorna på hyllan för gott.

– Jag saknar fortfarande ishockeyn när jag ser det på tv. Det har varit en stor del av mitt liv.

Under rehabiliteringen från hjärnskakningen fick Alexander tid att fundera över vad han skulle göra när han var återställd. Han hade trots allt förberett sig lite på ett liv utanför ishockeyn. Redan under karriären hoppade han in och jobbade tillsammans med barndomskompisen Gustaf på Wednesday Media Group i Stockholm.

När Alexander tagit beslutet att lämna ishockeyn tipsade fackförbundet Unionen och spelarföreningen Sico om att han kunde ta kontakt med Trygghetsrådet TRS för att få hjälp med sin karriärväxling. Alexander var då redan klar över att han ville starta eget företag och fortsätta arbeta tillsammans med sin barndomsvän.

Bollade tankar med TRS rådgivare

Alexander fick hjälp av TRS rådgivare Chriztian Hallström att sätta igång med en affärs-, likviditets- och resultatplan. Han beviljades också investeringsstöd för att köpa in dator och mobiltelefon till företaget.

– Det kändes skönt att få bolla tankar, få hjälp och bekräftelse från någon med erfarenhet av att starta eget företag. Det har varit en lång, men spännande skola för mig.

Sedan en månad tillbaka arbetar han heltid som konsult på Wednesday Media Groups kontor på Norrmalm i Stockholm. Han är försäljare inom digital marknadsföring inriktad mot mediebranschen. Ett arbete som passar honom bra.

– Jag älskar att möta människor, nätverka och skapa kontakter.

Förverkliga golfdrömmen

Hans plan är att samtidigt med konsultjobbet också förverkliga sin gamla dröm om att bli golfproffs. Ett jobb Alexanders syster Isabella har sedan några år tillbaka. Hon spelar på damernas Europatour. Alexanders pappa är också golftränare och var med och byggde upp  Haninge golfhall. Nu representerar Alexander Haninge golfklubb och har spelat några tävlingar på Sverigetouren.

– Jag bestämde mig för att göra en egen satsning för att se hur långt det tar mig. Utgångsdatumet för en golfspelare är betydligt senare än för en ishockeyspelare. Men golfen är ingen business jag kan försörja mig på ännu.

Rådet: Börja fundera i god tid

Alexander har hunnit fundera en hel del kring karriärväxling de senaste åren. Rådet han vill ge till sina vänner, som fortfarande spelar ishockey, är att börja fundera i god tid på vad de ska göra när karriären är över

– Att vara ishockeyspelare är ett fantastiskt jobb. Det är otroligt roligt att kunna leva på det. Men en dag tar ishockeykarriären slut. Oavsett om du varit proffs i NHL eller inte. Därför är det nyttigt att försöka ha ett liv utanför hockeyn också. Inte vara rädd för att jobba med annat, redan som aktiv. Jag började jobba halvdagar på Wednesday Media Group redan 2017. Samma dag som jag höll mitt första säljmöte hade jag match på kvällen. Under arbetet hade jag hade inte en tanke på matchen. Jag tyckte det var så roligt. Det var skönt att tänka på något annat och inse att jag kunde mer än bara ishockey. Den kvällen gjorde jag sedan förmodligen mitt livs bästa match, säger han.

Publicerad: 22 oktober 2024

Fler tips inom

Elitidrott
Andra berättar

Andra berättar

Omstart vid 60: Christians resa tillbaka till arbetslivet

När Christian Ageland blev uppsagd vid 60 års ålder kändes framtiden osäker och pensionsplanerna lockade. Men tack vare sin långa erfarenhet, målmedvetenhet och stöd från TRS hittade han en väg tillbaka till arbetslivet.

Andra berättar

Carin överkom utmattning och hittade sitt kall som stödpedagog

Carin Odell är Göteborgstjejen boende i Alingsås som alltid ser möjligheter i stället för hinder. Som en uppskattad moster och faster, är hon nära sin familj och har faktiskt förlängt familjen genom att vara kontaktfamilj för ett barn med särskilda behov varannan helg. Det är tydligt redan från början i denna intervju hur viktigt det mänskliga mötet är för Carin.

Andra berättar

Från psykisk ohälsa till meningsfull sysselsättning

Petri Rantavuori har finskt påbrå men är uppvuxen i Jönköping. Han beskriver uppväxten som problematisk på grund av både mobbning och utanförskap, vilket i sin tur ledde till psykisk ohälsa tidigt i livet.

Läs fler berättelser