Nyhet

Kayo riktar rampljuset mot mask, hår och inkludering inom scenkonsten

Mask och hår på scen är mer än yta – de skapar identitet, formar berättelser och påverkar skådespelarens prestation. Men vad händer när en peruk inte speglar den som bär den eller en maskering skapar distans i stället för närvaro? I webbinariet Mask & hår – Identitet, förtryck och tillhörighet lyfter vi frågor som sällan diskuteras men som är avgörande för en inkluderande scenkonst. Experter och branschkollegor samlas för att belysa scenkonstens ofta osynliga men avgörande detaljer – i samtal lett av Kayo Shekoni.

Målgrupp: Anställd Arbetsgivare
Porträttbild på Kayo
Kayo Shekoni modererar webbinariet 7 april, anmäl dig via länken längst ned på sidan. Foto: Nikola Stankovic 

– Efter 45 år i branschen ser jag en tydlig efterfrågan på mer utbildning inom det här området, men möjligheterna att fördjupa sig har varit alldeles för få. Det här webbinariet är ett viktigt steg för att fylla det kunskapsbehov som så många i branschen efterlyser och behöver, säger Kayo. 

Anmäl dig till webbinariet här >

Kunskap som skapar trygghet   

Mask och hår är mer än bara sceniska detaljer – de kan vara avgörande för skådespelarens trygghet och identitet på scen. För den som arbetar med mask och peruker handlar det inte bara om att skapa vackra frisyrer eller dramatiska effekter, utan också om att förstå och bemöta en mångfald av hårtyper, hudtoner och uttryck.   

– Jag har själv upplevt hur viktigt det är att få vara delaktig i den processen. Under föreställningen Brun utan sol på Riksteatern, där vi var fem mörka kvinnor på scen, hade vi långa samtal med mask- och perukteamet för att säkerställa att allt kändes rätt. Det skapade trygghet och gjorde att vi kunde fokusera fullt ut på vår prestation, berättar Kayo.   

Vikten av att våga fråga   

Frågor om representation och inkludering kan ibland kännas laddade. Osäkerheten kring vad som är rätt att säga eller göra kan leda till att viktiga samtal uteblir. Kayo menar att just den rädslan kan bromsa utvecklingen. 

– Det finns en oro för att säga fel, vilket gör att många hellre är tysta än att ställa frågor. Men vi kan inte låta rädslan styra. Vi behöver vara nyfikna, våga fråga och våga samtala – det är så vi lär oss. Ingen förväntas kunna allt men vi kan lära oss av varandra. Låt den yngre generationen guida oss i vad som är relevant idag, både när det gäller mångfald och frågor som till exempel kön och pronomen. Under webbinariet har vi med en psykoterapeut som hjälper oss att navigera i dessa samtal, så att vi kan prata om inkludering på ett sätt som för oss framåt.

Ett webbinarium för hela scenkonsten   

Webbinariet riktar sig främst till maskörer, perukmakare och frisörer, men Kayo betonar att frågorna är relevanta för hela branschen – från ljustekniker och kostymörer till producenter och beslutsfattare.   

– Det handlar inte bara om att skapa rätt frisyrer eller peruker. Det handlar om scenkonstens hållbarhet och framtid. Hur budgeterar vi för mask och peruker så att de fungerar för alla skådespelare? Hur ser vi till att det alltid finns rätt resurser på plats? Det är frågor vi behöver och prata mer om, menar Kayo. 

För att scenkonsten ska bli mer inkluderande behöver förändringen ske på alla nivåer – från enskilda yrkesutövare till beslutsfattare. Kayo betonar att det inte räcker med god vilja, utan att det också handlar om konkreta resurser och prioriteringar. 

– Om vi menar allvar med inkludering och mångfald måste det avspeglas i planeringen. Mask och peruk måste fungera för alla skådespelare, oavsett hårtyp eller hudton. Det handlar om allt från rätt nyanser på smink och strumpbyxor till en förståelse för att en standardlösning inte fungerar för alla. Kulturen behöver oss alla och för att scenkonsten ska vara hållbar måste spelreglerna vara jämna och balanserade.  

En chans att haka på tåget   

För den som vill vara en del av en mer inkluderande och kunnig scenkonst är webbinariet en unik möjlighet att fördjupa sig i ämnet, ställa frågor och få konkreta verktyg att använda i sitt arbete.   

– Det här webbinariet är din chans att haka på tåget. Det är både en skyldighet och en möjlighet. Det är som med AI – tåget går oavsett om du följer med eller inte. Vi kan välja att utvecklas eller bli omsprungna. Våga ta steget, våga lära dig mer och bli bättre i de här frågorna som är avgörande för scenkonsten. Jag kan lova att det blir spännande, roligt och lärorikt, avslutar Kayo. 

Missa inte chansen att delta i detta viktiga samtal!

Publicerad: 7 mars 2025