Linus Fernström – hockeyspelaren som blev arkitekt
Efter en allvarlig hjärnskakning var Linus Fernström tvungen att avsluta sin hockeykarriär i förtid. Han började då i stället att rita sitt drömhus och det blev startskottet för en ny karriär som arkitekt och designer.
Linus Fernström är från Stenungssund och gick även ishockeygymnasiet där, han bestämde sig tidigt för att satsa på att försörja sig på ishockey.
– Efter gymnasiet bestämde jag mig för att försöka bli hockeyproffs inom fem år och om jag inte hade lyckats innan dess så skulle jag satsa på något annat, berättar Linus.
Fem år i SHL
Nästan exakt fem år efter gymnasiet skrev Linus sitt första kontrakt med en elitklubb och målet att bli professionell hockeyspelare var uppnått. Linus hann bland annat med att spela fem år i Swedish Hockey League (SHL) för Frölunda HC och Brynäs IF under sin hockeykarriär. Men karriären som professionell hockeyspelare fick ett abrupt slut när han för cirka tre år sedan åkte på en rejäl smäll i hockeyrinken och fick en hjärnskakning som följd.
– Det var under en slutspelsmatch som jag blev pååkt av en annan spelare men det var en ganska vanlig situation så jag tänkte inte mer på det. Dagen efter skulle jag ta en promenad och då började det att snurra i hela skallen. Efter flertalet undersökningar visade det sig att det var hjärnskakning. De allra flesta kan komma tillbaka efter en sådan skada men för mig blev det inte bättre, inte ens efter att jag hade gått igenom alla steg för rehabilitering för den här typen av huvudskada, berättar Linus.
"Vill bara spela hockey"
Efter flera månader och många träffar med olika läkare fick Linus rådet av en expert att avsluta hockeykarriären för att inte riskera att förvärra situationen som uppstått efter hjärnskakningen.
– Jag var bara 31 år gammal då och började för första gången förstå att det kunde vara slutet på min hockeykarriär. Jag hade planerat att spela hockey i minst fem år till men jag fick börja ställa om till en ny verklighet. Långt in i min karriär tänkte jag naivt nog att min hockeykarriär aldrig skulle ta slut. När spelarfacket kom på besök och berättade om vad man kan göra efter elitidrottskarriären lade jag inte så mycket uppmärksamhet vid den informationen, för jag tänkte att jag bara vill spela hockey, förklarar Linus.
Designa hus som rehabiliteringen
Ett intresse vid sidan av hockeyn som Linus haft med sig under en lång tid är att designa hus och som terapi under rehabiliteringen började han att rita upp sitt drömhus.
– Insikten om att hockeykarriären var över blev nästan lika jobbig som själva skadan. Jag fick en liten identitetskris men att få rita upp och bygga mitt drömhus var ett projekt som gav mig tillbaka mycket av den glädje och det driv som jag tidigare hade fått från hockeyn.
Linus medverkade även i SVT-programmet Husdrömmar, ett TV-program som följer människor som förverkligar sina husdrömmar. En av programledarna är stjärnarkitekten Gert Wingårdh som blev mycket imponerad över Linus byggprojekt.
– Jag fick väldigt fina lovord från Gert som även uppmanade mig att starta eget företag och jobba med detta på heltid för att hjälpa andra att förverkliga sina husdrömmar.
Passion för design och arkitektur
Linus som tidigare hade studerat industridesign under en kort period innan han kunde livnära sig på hockey bestämde sig nu för att satsa på en ny karriär, den här gången som arkitekt och designer.
– Intresset för hus och design har funnits under en lång tid och möjligheten att få arbeta med något som jag verkligen har passion för lockade mig enormt.
Linus saknade dock erfarenhet av att starta eget företag och fick rådet att kontakta TRS för hjälp med omställningen till sin nya karriär.
– Efter min medverkan i TV-programmet fick jag samtal från spelarfacket som tipsade om jag borde kontakta TRS för stöd gällande att starta och driva eget företag. Jag hörde av mig till TRS och eftersom jag inte hade någon erfarenhet av att driva eget företag fick jag hjälp med att starta upp företaget. Jag fick stöd med att skapa en budget, skriva affärsplan och hur man faktiskt registrerar ett eget företag. Det har varit både kul och lärorikt, berättar Linus.
I samband med uppstarten av företaget har Linus även sökt investeringsstöd via TRS och väntar på besked. Han menar att möjligheten att kunna bolla olika frågor med TRS rådgivare har varit väldigt värdefullt för hans omställning från hockeyspelare till egenföretagare.
– Det är så skönt att kunna höra av sig till någon som har bra koll och omfattande erfarenhet kring processer samt olika detaljer som uppstår när man ska starta upp eget företag. Jag driver ju företaget helt själv så det är ovärderligt för mig att ha någon att bolla både enkla och mer avancerade frågor med. Där har mina rådgivare Torbjörn Norlund och Chriztian Hallström varit fina stöd, säger Linus.
Tips till andra elitidrottare
Ett område som Linus gärna hade velat göra annorlunda under tiden som hockeyspelare är att ägna mer tid och tanke åt vad han skulle göra efter hockeykarriären.
– Mitt råd till aktiva hockeyspelare och andra elitidrottare är att börja lyssna på exempelvis spelarfacken och TRS när de kommer på besök för att informera. En hel del hockeyspelare har kanske redan planer för livet efter idrottskarriären men väldigt många har nog inte alls ägnat mycket tid åt att fundera på vad man ska göra när man hänger upp skridskorna. Försök att redan nu att knyta kontakter, nätverka och läs en kurs i något ämne som intresserar dig. Det kommer att vara guld värt längre fram i livet, avslutar Linus.
Publicerad: 21 oktober 2024
Fler tips inom
Andra berättar
Omstart vid 60: Christians resa tillbaka till arbetslivet
När Christian Ageland blev uppsagd vid 60 års ålder kändes framtiden osäker och pensionsplanerna lockade. Men tack vare sin långa erfarenhet, målmedvetenhet och stöd från TRS hittade han en väg tillbaka till arbetslivet.
Rådgivarens tips
Så väljer du rätt referensperson
Att välja rätt personer som lämnar referenser vid en jobbansökan är lika viktigt som ett bra cv och personligt brev. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och ger här sina bästa råd när det kommer till att välja rätt referensperson samt vad du bör tänka på för att öka dina chanser att få det jobb som du söker.
AI, Rådgivarens tips
Ta hjälp av en chatbot när du söker jobb
Att ta hjälp av en chatbot när du söker jobb kan ge både ny inspiration och hjälp med formuleringar. Dialogen med chatboten öppnar upp för nya infallsvinklar och olika stilar beroende på vilken typ av tjänst du söker. Och nej, det anses inte som fusk att ta hjälp av ny teknik, du kan ju lika gärna ta hjälp av en kollega eller kompis. Så kom igång och våga testa!