Så tar du som akademiker dig vidare i en tuff arbetsmarknad
Arbetslös länge, trots gedigen utbildning och erfarenhet? Du är inte ensam. Just nu ser vi på TRS en trend där allt fler akademiker står utan arbete under längre perioder än tidigare. Konkurrensen är hård och vissa tjänster kan locka hundratals sökande. Britt Marie LaBrosse, erfaren rådgivare på TRS, har mött många individer i samma situation och delar här sina bästa strategier för att du ska kunna hålla motivationen uppe och öka dina chanser att hitta ett nytt jobb.

– Jag förstår att din situation kan kännas tung just nu och jag respekterar det fullt ut. Men historiskt sett har akademiker haft större möjligheter på arbetsmarknaden. Det handlar om att vara proaktiv, bryta mönster och våga prova något nytt, säger Britt Marie.
Den tuffa arbetsmarknaden för akademiker syns tydligt i statistiken. Arbetslösheten bland akademiker är förvisso fortfarande låg i jämförelse med andra grupper, men den kraftiga ökningen visar på en utmanande situation även för denna målgrupp. Enligt Akademikernas a-kassa var över 35 000 akademiker arbetslösa någon gång under 2024 – den högsta siffran sedan 2006. I december var 17 436 av Akademikernas a-kassas medlemmar arbetslösa, en ökning med 22 procent jämfört med året innan.
Hitta styrka i struktur och mindset
Att söka jobb under en längre tid kan tära på självförtroendet. Därför är det viktigt att skapa rutiner och bygga mental uthållighet.
– Påminn dig själv om att det inte handlar om ditt värde som person, utan om en tuff arbetsmarknad. Skapa tydliga jobbsökningsrutiner och börja dagen som om du skulle gå till jobbet, till exempel med en morgonpromenad. Små vanor kan göra stor skillnad för ditt mående, tipsar Britt Marie.
Vill du ha fler verktyg för att hantera jobbsökarprocessen mentalt? Delta i TRS webbinarium om Stresshantering och självledarskap.
Optimera din ansökan – anpassning är nyckeln
I en konkurrensutsatt marknad räcker det inte med en generell ansökan.
– Se över din LinkedIn-profil och fundera på hur du kan tydliggöra ditt erbjudande. Lyft fram resultat snarare än enbart arbetsuppgifter i ditt cv och personliga brev. Många missar att skräddarsy sina ansökningar för varje tjänst, vilket gör att de lätt försvinner i mängden, säger Britt Marie.
Vill du ha hjälp med att vässa din ansökan? TRS erbjuder webbinarium om cv, personligt brev och LinkedIn.
Bygg en relation med rekryterings- och bemanningsföretag
Många som söker jobb laddar upp sitt cv hos rekryterings- och bemanningsföretag, men för att verkligen bli ihågkommen som en potentiell kandidat behöver du göra mer än så.
– Ta kontakt direkt och be om ett möte, även om det är förutsättningslöst. Genom att ha en dialog med rekryterarna kan du öka chanserna att bli matchad med rätt uppdrag. Visa din kompetens, berätta vad du söker och håll kontakten över tid. Det kan göra stor skillnad jämfört med att bara vara ett namn i deras databas, menar Britt Marie.

Sök dig till branscher där efterfrågan finns
Vissa sektorer påverkas mer än andra under lågkonjunktur.
– Var öppen för jobb i andra branscher eller roller där din kompetens kan användas. Det kanske inte är ditt drömjobb men det kan ge dig en väg in på rätt företag eller närmare ditt mål. Tänk brett och identifiera områden där efterfrågan på kompetens är större. Utbildningssektorn, teknik och IT, livsmedelsindustrin och den offentliga sektorn tenderar att vara mer stabila. Om din bransch är i en svacka kan en övergång till en närliggande sektor vara en väg framåt, säger Britt Marie.
TRS erbjuder ett webbinarium för dig som är nyfiken på karriärväxling.
Nätverka och våga söka osynliga jobb
Många jobb tillsätts via kontakter snarare än via annonser.
– Se till att ditt nätverk vet att du söker jobb. Var aktiv på LinkedIn, delta i branschträffar och hör av dig till tidigare kollegor och chefer. Och underskatta inte spontanansökningar – det är en väg in till den dolda arbetsmarknaden, säger Britt Marie.
Vill du lära dig mer om spontanansökan? Kolla in TRS guide om spontanansökningar.
Kompetensutveckla dig – små förändringar kan göra stor skillnad
Marknaden förändras snabbt och ibland behövs bara en mindre justering i din kompetens för att öka dina chanser.
– Identifiera vilka färdigheter som efterfrågas inom ditt område och se över om en kortare utbildning kan ge dig ett försprång. Just nu är AI en sådan nyckelkompetens som kan vara avgörande vid urval, säger Britt Marie.
Våga tänka nytt – konsultuppdrag eller internationella möjligheter
För vissa kan konsultuppdrag eller gig-jobb vara en väg till en fast tjänst.
– Att frilansa kan både ge inkomst och skapa nya kontakter. Om det är en möjlighet för dig, överväg att testa. Och glöm inte att vissa akademiker kan hitta jobb internationellt, särskilt i en tid då distansarbete blir allt vanligare, säger Britt Marie.
Håll dig aktiv och be om stöd
Att vara utan jobb en längre tid kan vara tufft, men genom att testa nya strategier kan du öka dina chanser att hitta en väg framåt.
– Om du blir nyfiken på någon av punkterna men känner dig osäker på hur du ska gå vidare, boka ett möte med din TRS-rådgivare. Vi finns här för att hjälpa dig att ta nästa steg, avslutar Britt Marie.
Publicerad: 12 februari 2025
Fler tips inom

Rådgivarens tips
6 sätt att hantera aktivitetsrapportens krav och nå dina mål
Hur kan du möta Arbetsförmedlingens krav utan att tappa fokus på det jobb du verkligen vill ha? Att behöva söka mellan sex och 20 jobb per månad kan kännas som en övermäktig uppgift – särskilt om jobbutbudet inom ditt område är begränsat. Britt Marie LaBrosse, erfaren rådgivare på TRS, delar med sig av sina bästa tips för att göra ditt jobbsökande både effektivt och strategiskt.

Rådgivarens tips
Därför är spontanansökningar så effektiva
I en arbetsmarknad där olika jobbportaler i mångt och mycket dominerar, finns det en underskattad strategi som kan ge dig ett försprång – spontanansökan. Genom att kontakta arbetsgivare direkt kan du nå den dolda arbetsmarknaden och fånga jobbchanser innan de ens annonseras. Maria Åberg, rådgivare på TRS, förklarar vad som gör spontanansökningar så effektiva.

Rådgivarens tips
Maximera din spontanansökan och följ upp som ett proffs
Att skicka en spontanansökan är ett kraftfullt verktyg – om det görs på rätt sätt. Men själva ansökan är bara halva jobbet. Det är förarbetet, uppföljningen och din förmåga att hålla kontakten som verkligen gör att du står ut från mängden. Maria Åberg, rådgivare på TRS, delar sina bästa tips för att skicka en effektiv spontanansökan och följa upp som ett proffs.