Niclas tar sina första skär utanför rinken
Att gå från att vara hockeyproffs till konsultchef är inget som sker över en natt. Niclas Andersén har nämligen gjort den resan och beskriver sin erfarenhet som både utmanande och positiv.
– Jag ville växa som människa och då måste man våga lämna sin ”comfort zone”, säger Niclas.
Niclas började spela hockey redan som fyraåring och har hunnit med att vara hockeyproffs i bland annat USA, Schweiz och Ryssland utöver sina många år i Swedish Hockey League (SHL). Höjdpunkten i Niclas karriär var dock VM-bronset med Tre Kronor.
– Det är alltid en ynnest att få representera Sverige och att få vara med att spela hem en bronsmedalj i VM med Tre kronor var väldigt speciellt. Det är något som jag kommer att bära med mig resten av livet.
Niclas har spelat över 400 matcher i SHL och hockeyn har minst sagt varit en stor del av hans liv. Men när Niclas sista spelarkontrakt började lida mot sitt slut hösten 2021 tog han chansen att få en inblick i världen utanför hockeyn.
– Att ta mina första steget mot att lämna hockeyn var inte enkelt och det har varit en lång process. Men när mitt kontrakt var på väg att löpa ut i höstas började jag prata med folk i mitt eget nätverk. Det är kontakter som jag har fått via sponsorer och andra personer inom hockeyn under alla år. De berättade om sina olika delar av näringslivet och arbetsmarknaden. Det var nyttigt för mig att få en inblick i olika branscher och yrken för att se vad som skulle passa i mig i framtiden, berättar Niclas.
Med ena benet kvar inom hockeyn hade Niclas nu fått en inblick i andra yrken och möjliga karriärer. Han började lägga pusslet för sin framtid och kom till insikten att han ville växla karriär till ett område helt utanför hockeyn.
– Under nästan hela min aktiva hockeykarriär hade jag ingen tanke på vad jag ville göra efter min spelarkarriär. Jag hade sett en del andra gamla spelare som valt att stanna inom hockeyn som tränare eller ledare men jag kände att jag ville se mig om utanför hockeyvärlden. Det var viktigt för mig att komma ut ur min ”comfort zone” eftersom jag tänkte att det skulle hjälpa mig att växa som människa. Jag har dessutom insett att man behöver vara flexibel och att världen inte längre ser ut så att man nödvändigtvis har samma typ av jobb hela yrkeslivet, säger Niclas.
Mycket uppmuntran och stöd
Idag arbetar Niclas som konsultchef på bemanningsföretaget Clockwork i Gävle. Till en början hade Niclas en oro för att inte kunna bidra i ett sammanhang utanför hockeyrinken.
– Vissa dagar kändes det mest skrämmande och jag frågade mig själv vad jag skulle kunna bidra med till en verksamhet utanför hockeyn. Men jag har fått både uppmuntran och stöd från människor runtom kring mig. Nu känns det inte alls läskigt längre utan mest roligt och mycket mer positivt än jag kunde föreställa på mig på förhand, säger Niclas och fortsätter:
– I min tjänst på Clockwork arbetar jag med bemanning och rekrytering. Det är väldigt spännande och intressant att hjälpa andra människor att få jobb samt hjälpa företag att hitta bra arbetskraft. De första veckorna har det varit mycket att lära sig men också fruktansvärt kul. Jag fick jobbet genom kontakter som jag har samlat på mig under hockeykarriären och en bekant i Brynäs IF ordnade ett möte åt mig. Jag träffade Clockwork och fick ställa frågor till rekryteraren där och samtidigt fick de känna av vilken typ av person jag är och vad jag skulle kunna tillföra. På den vägen fick jag mitt första jobb utanför hockeyn.
Längre perspektiv med TRS
I samband med sin karriärväxling har Niclas varit i kontakt med TRS och fått stöd med att göra omställningen från att vara elitidrottare till arbeta med något helt annat.
– Jag har fått värdefulla insikter och mycket hjälp tack vare samtalen med min rådgivare Torbjörn på TRS. Det har varit samtal om hur jag kan tänka och vilka steg som kan vara bra att ta under min karriärväxling. Jag fick hjälp att tänka i lite längre perspektiv och inte fokusera för mycket på vad som händer imorgon utan även sätta planer för vad jag kan tänkas vilja göra om fem till tio år. Via TRS har jag dessutom fått tillgång till utbildningsplattformen Diploma. Det var toppenbra att få tillgång till en hel uppsjö av kurser och utbildningar. TRS erbjuder ett bra stöd för att bland annat få en överblick av olika yrken och kompetensområden, säger Niclas.
Hitta mentorer och ta stöd
Två av nycklarna till att Niclas har lyckats göra en framgångsrik karriärväxling tillskriver han det stöd som han har fått från olika mentorer och att han vågat ta hjälp från andra.
– Jag skulle verkligen rekommendera andra som ska växla karriär att börja hitta mentorer och träffa folk i olika miljöer där du inte har varit tidigare. Besök vänner och bekanta på deras arbetsplatser för att få dig en uppfattning och samla information om hur det ser ut i andra branscher. Se till att skapa kontakter under din hockeykarriär och använd dessa när du ska växla karriär. Använd även TRS för det är en fantastisk resurs och det är något jag kommer tipsa mina gamla lagkamrater om. TRS förenklade verkligen min omställning och fanns där för att hjälpa mig, både i min karriär och som person. Det har varit väldigt lätt att kontakta Torbjörn och jag har känt att ingen fråga är för dum. Det är ovärderligt att ha en sådan kontakt och jag kände att mig alltid välkommen att kontakta TRS, säger Niclas avslutningsvis.
Publicerad: 21 oktober 2024
Fler tips inom
Andra berättar
Omstart vid 60: Christians resa tillbaka till arbetslivet
När Christian Ageland blev uppsagd vid 60 års ålder kändes framtiden osäker och pensionsplanerna lockade. Men tack vare sin långa erfarenhet, målmedvetenhet och stöd från TRS hittade han en väg tillbaka till arbetslivet.
Andra berättar
Carin överkom utmattning och hittade sitt kall som stödpedagog
Carin Odell är Göteborgstjejen boende i Alingsås som alltid ser möjligheter i stället för hinder. Som en uppskattad moster och faster, är hon nära sin familj och har faktiskt förlängt familjen genom att vara kontaktfamilj för ett barn med särskilda behov varannan helg. Det är tydligt redan från början i denna intervju hur viktigt det mänskliga mötet är för Carin.
Andra berättar
Från psykisk ohälsa till meningsfull sysselsättning
Petri Rantavuori har finskt påbrå men är uppvuxen i Jönköping. Han beskriver uppväxten som problematisk på grund av både mobbning och utanförskap, vilket i sin tur ledde till psykisk ohälsa tidigt i livet.