Vägledning mot studier
Trygghetsrådet TRS kan erbjuda vägledning och ekonomiskt stöd om du vill studera. Du kan också få karriärcoachning - prata med en rådgivare om ditt fortsatta arbetsliv. Det gäller dig som är anställd i en ansluten organisation, både du som är anställd tillsvidare och du som är tidsbegränsat anställd. Det gäller också dig som får stöd av TRS för att du har blivit uppsagd.
Hur vet jag om min arbetsplats är ansluten till TRS?
Det enklaste sättet är att skriva in organisationsnumret i rutan på startsidan. Du hittar organisationsnumret på din lönespecifikation, eller i ditt anställningsavtal.
Det finns många olika omställningsorganisationer på svensk arbetsmarknad. Du kan läsa mer om det här
Vägledning och validering
Vet du inte vad du vill studera? TRS rådgivare ger dig vägledning, rådgivning och coachning mot studier. Den utbildning du väljer ska stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. Du kan i vissa fall också få hjälp med validering av den kompetens som du redan har.
Ekonomiskt stöd
TRS erbjuder tre olika former av ekonomiskt studiestöd.
- Ekonomiskt stöd för korta kurser
- Kompletterande studiestöd – för dig som också får omställningsstudiestöd från CSN.
- Studieersättning - för dig som är mellan jobb och får stöd av TRS.
TRS kan också betala för delar av vissa utbildningar som kostar pengar.
Läs mer om ekonomiskt stöd för studier >>
Vad är omställningsstudiestöd?
Omställningsstudiestödet är till för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden. Ansökningsperioderna är två gånger per år, med start 1 april respektive 1 oktober.
Det nya studiestödet består av en bidragsdel och en lånedel.
Läs mer om omställningsstudiestödet här
Läs mer om omställningsstudiestödet på CSN:s webb
Villkor för att få studiestöd från TRS
För att kunna få stöd av TRS krävs att vissa vilkor är uppfyllda. För att få CSN:s omställningsstudiestöd krävs också vissa villkor.
Hur går det till?
Du behöver fylla i en ansökan för att kunna få stöd av TRS. Ansökan finns tillgänglig på TRS webb.
Omställningsstudiestöd från CSN
Du som vet vad du vill läsa för utbildning
- Ta reda på om du uppfyller villkoren för omställningsstudiestödet
- Ta reda på om du tillhör Trygghetsrådet TRS genom att skriva in din arbetsgivares organisationsnummer i rutan till vänster
- Ansök om studieplats till din utbildning och om omställningsstudiestöd via CSN
- Ansök om yttrande och eventuellt kompletterande studiestöd hos TRS.
Nästa steg i processen blir att CSN utreder din ansökan, begär ett yttrande från Trygghetsrådet TRS och fattar sedan ett beslut om din ansökan. Om din ansökan blir godkänd hos CSN fattar sedan TRS beslut om eventuellt kompletterande studiestöd.
Du som är osäker på vad du vill läsa för utbildning
- Ta reda på om du tillhör Trygghetsrådet TRS genom att skriva in din arbetsgivares organisationsnummer i rutan till vänster
- Ansök om att få vägledning av TRS
- I nästa steg bestämmer du om du ska söka någon utbildning
- Om utbildningen är fem dagar eller längre - ta reda på om du uppfyller villkoren för omställningsstudiestödet.
- Om utbildningen är fem dagar eller längre ansök om studieplats till din utbildning och om omställningsstudiestöd via CSN
- Ansök om yttrande och eventuellt kompletterande studiestöd hos TRS.
Nästa steg i processen blir att CSN utreder din ansökan, begär ett yttrande från Trygghetsrådet TRS och fattar sedan ett beslut om din ansökan. Om din ansökan blir godkänd hos CSN fattar sedan TRS beslut om eventuellt kompletterande studiestöd.
Vill du ha vägledning eller validering?
Du kan ansöka om att få ett eller flera samtal med en rådgivare hos TRS. Tillsammans samtalar ni om dina tankar och planer, du kan få vägledning, rådgivning och coachning. Du kan också få hjälp med att validera kunskaper som du har.
Arbetar du som undersköterska?
Sedan den 1 juli 2023 är undersköterska en skyddad titel. Du som hade en tillsvidareanställning som undersköterska vid den tidpunkten behåller din titel under en övergångsperiod på tio år. Men från och med 2033 behöver alla som vill ha titeln undersköterska ett yrkesbevis som styrker att du har genomgått en godkänd utbildning, motsvarande godkända betyg i ämnen eller kurser på gymnasienivå eller motsvarande kompetens. Kraven ser olika ut beroende på när du har gått din utbildning.
Vill du ha hjälp med att se vad just du behöver för att få den skyddade titeln undersköterska? Om du arbetar i en TRS-ansluten organisation kan TRS stötta med ansökningsavgiften till Socialstyrelsen och även hjälpa till med validering för dig som saknar formell utbildning men som har yrkeserfarenhet.
Kontakta våra rådgivare för mer information!
Rådgivare
Kontakta gärna någon av oss!
Senast uppdaterad: 28 november 2024