Tips till dig som vill byta karriär
Om du någon gång har grunnat på att växla karriär vet du troligtvis att de funderingarna kan väcka många tankar och känslor. Det är inte helt enkelt att sortera bland alla dessa tankar och hitta en väg framåt. Linda Lekander, rådgivare på TRS och SOKstiftelsen, har många kloka tips och verktyg att dela med sig av när det kommer till just karriärväxling.
Trots att en karriärväxling kan ske av flera olika anledningar så menar Linda att du alltid ska börja med att göra en slags inventering av dig själv och din omvärld.
– Vi brukar rekommendera en trestegsraket där man ska göra en inåt, utåt och framåt resa. Börja med att se över vad du har för kompetenser, erfarenheter, förmågor och intressen. Utifrån den inventeringen får du en tydlig bild av vad du kan och var du står idag, förklarar Linda.
Att blicka inåt och göra en kompetensinventering kan vara både utmanande och klurigt. I TRS karriärväxlingsguide finns tips och verktyg som hjälper dig att genomföra inventeringen. I guiden får du svara på frågor som lägger grunden för en överblick av dina kompetenser och drivkrafter. Du kan även via guiden låta personer i din närhet besvara frågor om dig själv för att få deras perspektiv på dina styrkor och förmågor.
När du är klar med inventeringen av dig själv behöver du ta en titt på det som finns utanför din person men som matchar med exempelvis dina förmågor, erfarenheter och intressen.
– Du ska med andra ord komma fram till vilka yrken och karriärer du har förmågor till och även är motiverad att arbeta med. Det tredje steget blir sedan att konkretisera en plan framåt. Hur kan du brygga över från där du står idag till den nya yrkesrollen och karriären du ser framför dig? Den här metoden ger dig förhoppningsvis en tydlig bild över var du står nu, var du vill hamna efter din yrkesresa samt hur du ska göra för att genomföra din karriärväxling. Då har du samtidigt skaffat dig bra förutsättningar att växla karriär på ett framgångsrikt sätt, menar Linda.
Gör saker i rätt ordning
Många ser sina ansökningshandlingar som det första steget i sitt jobbsökande men enligt Linda finns det en del steg att ta innan du börjar skicka ut ditt cv och söka jobb hos olika arbetsgivare.
– Det kan vara avgörande att göra saker i rätt ordning för att öka sina chanser att växla karriär och få ett nytt jobb. Först och främst bör du göra den här inventeringen som vi har gått igenom men sedan också läsa på om på den arbetsmarknad du vill byta till. Vad finns det för möjligheter där och hur ser planen ut för att ta dig dit?
Linda rekommenderar att du använder dig av olika webbplatser för att få information om arbetsmarknaden och vilka möjligheter som finns där.
Saco.se, arbetsförmedlingen.se och framtid.se innehåller bra verktyg och underlag för att hitta information kring de här frågorna. Du kan även prata med din rådgivare på TRS samt använda informationen och guiden kring karriärväxling på trs.se. Du kan läsa mer om TRS stödinsatser för karriärväxlare längre ner på sidan.
Våga lyssna på dina drivkrafter
Det är också viktigt att följa det som kom fram när du började titta på dina drivkrafter och vara öppen för resultatet av den inventeringen.
– Det är väldigt enkelt att börja tänka i banor som ”det där klarar jag inte av att göra” eller ”jag har inte kompetens för det yrket”. Men om du har nyfikenhet och motivation till en särskild yrkesroll, våga utforska vilka kompetenser eller förmågor du behöver för att kunna få jobb på den arbetsmarknaden.
Vill du veta mer om en bransch eller en yrkesroll innan du bestämmer dig tipsar Linda om att vända sig till arbetsgivare eller någon som jobbar inom yrket för att ta reda på mer.
– I det här skedet handlar inte om att söka jobb utan att ta reda på mer om arbetsuppgifter och liknande för att se om det verkligen är en yrkesroll och en karriär som passar dig. Skaffa dig en fördjupad bild och kunskap för att sedan ta ett informerat beslut gällande din karriärväxling, säger Linda.
Hur kan TRS hjälpa till med din karriärväxling?
TRS har en rad olika stödinsatser och verktyg för den som får stöd av TRS och vill karriärväxla. Det viktigaste stödet är dialogen med våra rådgivare som guidar och hjälper dig framåt i din yrkesresa. Vi har även en särskild guide för karriärväxling som innehåller bra och relevanta verktyg.
TRS kan dessutom erbjuda ekonomiskt stöd för dig som vill göra praktik eller behöver studera som en del i din karriärväxling.
TRS ordnar också ett webbinarium som riktar sig till dig som funderar på att karriärväxla och vill ha hjälp att ta nästa steg. Webbinariet heter Nyfiken på karriärväxling? och nästa tillfälle samt anmälningsförfarande kan du läsa mer om här. (Länken kräver inloggning på TRS portal).
Guider, webbinarium & informationsmaterial
Vi har tagit fram guider och material du kan använda dig av när växlar karriär eller söker nytt jobb.
- Karriärväxlingsguide
- Webbinarium: Nyfiken på karriärväxling (Länken kräver inloggning på TRS portal)
- Guider, blanketter och informationsmaterial till jobbsökare
Publicerad: 12 november 2024
Fler tips inom
Rådgivarens tips
Så väljer du rätt referensperson
Att välja rätt personer som lämnar referenser vid en jobbansökan är lika viktigt som ett bra cv och personligt brev. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och ger här sina bästa råd när det kommer till att välja rätt referensperson samt vad du bör tänka på för att öka dina chanser att få det jobb som du söker.
AI, Rådgivarens tips
Ta hjälp av en chatbot när du söker jobb
Att ta hjälp av en chatbot när du söker jobb kan ge både ny inspiration och hjälp med formuleringar. Dialogen med chatboten öppnar upp för nya infallsvinklar och olika stilar beroende på vilken typ av tjänst du söker. Och nej, det anses inte som fusk att ta hjälp av ny teknik, du kan ju lika gärna ta hjälp av en kollega eller kompis. Så kom igång och våga testa!
Rådgivarens tips
Varför känner jag mig värdelös? Varför känner jag mig så nere?
Den frågan kan dyka upp när som helst i livet. Men efter en uppsägning, eller då man förlorat jobbet av någon anledning, är den ganska vanlig. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse ger några förklaringar till varför det är lätt att drabbas av negativa tankar när du är arbetslös – men långt ifrån värdelös!