Sofie växlade karriär och skapade sitt drömjobb
Sofie Tallberg har gått från att jobba som producent inom scenkonst till att driva sitt eget företag inom marknadsföring och sociala medier. En karriärväxling som inte är så osannolik som det låter, menar Sofie själv. Med stöd från TRS kunde Sofie växla karriär och skapa sitt drömjobb under en pågående pandemi.
Svårt att få långsiktighet
Men vägen till att driva ett eget företag har inte varit spikrak. Sofie blev först korttidspermitterad under pandemin när hon arbetade på en barnteater och sedan blev hennes arbetskontrakt helt avslutat.
– Jag har under min karriär generellt haft lätt att få jobb men det har varit svårt att få en tillsvidareanställning inom mitt yrke. Så det har länge funnits en tanke hos mig att starta eget för att skapa en mer långsiktig och stabil arbetssituation, säger Sofie och fortsätter:
– När mitt kontrakt avslutades i samband med pandemin kom jag i kontakt med TRS och det satte eld i baken på mig gällande mina ambitioner att starta eget. Jag insåg att jag skulle kunna sköta marknadsföringen för andra företag och organisationer, oavsett bransch.
Värdefull erfarenhet
Sofie kom i kontakt med en arbetsgivare som erbjöd henne en tjänst på 50 procent för att jobba med marknadsföring. Hon kände dock ett behov att lära sig mer om sökmotoroptimering (SEO) och med stöd från TRS kunde Sofie göra praktik på företaget Polarn O. Pyrets marknadsavdelning.
– Det var en värdefull erfarenhet eftersom jag fick ta reda på om jag faktiskt klarade av att jobba med marknadsföring i skarpt läge. Under min sex månader långa praktik fick jag bland annat lära mig om tekniska verktyg som jag inte hade använt tidigare. Jag fick även lära mig hur man använder sociala medier för att tjäna pengar och hur man spårar webbtrafik och annonserar via Google, förklarar Sofie.
Hjälp med att tänka utanför boxen
Utöver stöd med att sy ihop praktikplatsen för Sofie har TRS även hjälpt till med andra områden för att underlätta hennes karriärväxling.
– Förutom den praktiska och ekonomiska hjälpen jag har fått från TRS i form av praktikersättning, stöd med att köpa dator och kontakt med affärscoach för att starta företag så har jag även uppskattat rådgivningen från TRS. Jag har fått stöd med att inventera min mina styrkor och vad jag behöver fylla på med för kompetenser och färdigheter för att lyckas med min karriärväxling. Jag har fått hjälp av TRS att tänka utanför boxen och inse att det inte bara finns en anställningsform utan att man kan skapa sin egen arbetssituation. Det är nyttigt att prata med någon som har stor erfarenhet av arbetsmarknaden samt kan ge tips och förslag på andra sätta att hitta meningsfullt arbete, säger Sofie.
Kunder i olika branscher
I dag arbetar Sofie som social media manager via sitt företag Vitalized by Tallberg och producerar innehåll åt sina kunders digitala kanaler via sitt eget företag. Hon har fyra olika företagskunder i skilda branscher som köper hennes tjänster.
– Jag skickar ut nyhetsbrev, skriver copy, är projektledare och planerar samt genomför kampanjer i mina kunders digitala kanaler. Jag jobbar även med att sökmotoroptimera deras webbplatser samt ser till att deras webbplatser är uppdaterade. Jag hjälper till att fota på olika events eller andra tillfällen som behöver dokumenteras. Genom att starta eget företag kan man säga att jag har lyckats sy ihop den här tjänsten som jag inte har lyckats få tidigare när jag sökte jobb som producent, säger Sofie avslutningsvis.
Publicerad: 21 oktober 2024
Fler tips inom
Andra berättar
Omstart vid 60: Christians resa tillbaka till arbetslivet
När Christian Ageland blev uppsagd vid 60 års ålder kändes framtiden osäker och pensionsplanerna lockade. Men tack vare sin långa erfarenhet, målmedvetenhet och stöd från TRS hittade han en väg tillbaka till arbetslivet.
Andra berättar
Carin överkom utmattning och hittade sitt kall som stödpedagog
Carin Odell är Göteborgstjejen boende i Alingsås som alltid ser möjligheter i stället för hinder. Som en uppskattad moster och faster, är hon nära sin familj och har faktiskt förlängt familjen genom att vara kontaktfamilj för ett barn med särskilda behov varannan helg. Det är tydligt redan från början i denna intervju hur viktigt det mänskliga mötet är för Carin.
Andra berättar
Från psykisk ohälsa till meningsfull sysselsättning
Petri Rantavuori har finskt påbrå men är uppvuxen i Jönköping. Han beskriver uppväxten som problematisk på grund av både mobbning och utanförskap, vilket i sin tur ledde till psykisk ohälsa tidigt i livet.