Vanliga frågor - elitidrottare
Här har vi samlat och besvarat några av de vanligaste frågorna som karriärväxlare inom elitidrotten ställer.
Hur ansöker jag?
För att kunna få stöd av TRS måste du under de senaste 36 månaderna ha varit anställd minst 12 månader hos en eller flera arbetsgivare, alla anställningar måste inte ha varit hos en TRS-ansluten, bara den senaste. Anställningstiden behöver inte ha varit sammanhängande och den behöver inte ha varit hos samma arbetsgivare hela tiden. Du måste söka stöd senast ett år efter att senaste anställningen upphörde.
TRS stöd kan sökas av idrottare som täcks av kollektivavtalet för elitspelare inom ishockey, handboll och fotboll.
Ishockey - SHL och hockeyallsvenskan för herrar samt den högsta serien för damer, SDHL.
Fotboll - Allsvenskan, Superettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan.
Handboll - högsta serien för både damer och herrar.
För att kunna skicka in en ansökan om stöd hos TRS behöver du följande information och underlag:
- Organisationsnummer till din senaste arbetsgivare
- Kontaktperson hos din senaste arbetsgivare. Namn, telefonnummer och e-postadress.
- Uppgifter om anställningen: anställningsdatum och arbetstid, lön m.m.
- Arbetsgivarintyg från senaste anställningen
- Eventuellt: uppgifter om tidigare anställningar
- I så fall: arbetsgivarintyg eller anställningsintyg från tidigare anställningar
När du har fyllt i dina uppgifter skickar du formuläret till TRS. När vi har granskat ansökan får du besked från TRS om din ansökan är godkänd. Då tilldelas du också en rådgivare som tar en första kontakt.
Vanliga frågor
När din ansökan är inskickad undersöker TRS om du uppfyller villkoren för att få stöd. Därefter får du ett besked från oss. Om du blir beviljad stöd får du ett välkomstmejl. Då kan du själv gå in på Mina sidor och boka ditt första möte med din rådgivare. Det kan ta lite tid, men vi hanterar din ansökan så snart som möjligt! I normalfallet hör du av oss inom två veckor. När vi får in ett stort antal ansökningar kan handläggningstiden bli något längre.
Du kommer att få ett välkomstbrev från oss. Medan du väntar: gå in på webben och se det material som finns där för jobbsökare, till exempel Guide till nytt arbete.
Som elitidrottare kan du ansöka om stöd från TRS redan ett år innan ditt sista kontrakt löper ut och du kan få stöd upp till två år efter avslutad idrottskarriär. Du måste ansöka om stöd inom ett år räknat från din sista anställningsdag.
För att kunna söka måste du uppfylla några villkor. Under de senaste 36 månaderna ska du ha varit anställd minst 12 månader hos en eller flera arbetsgivare och arbetsgivarna måste vara anslutna till Trygghetsrådet TRS. Anställningstiden behöver inte vara sammanhängande och den behöver inte vara hos samma arbetsgivare. Under den senaste anställningen ska arbetstiden ha varit minst åtta timmar per vecka. Du måste söka stöd senast ett år efter att senaste anställningen upphörde.
För att kunna skicka in en ansökan om stöd hos TRS behöver du följande information och underlag:
- Organisationsnummer till din senaste arbetsgivare
- Kontaktperson hos din senaste arbetsgivare. Namn, telefonnummer och e-postadress.
- Uppgifter om anställningen: anställningsdatum och arbetstid, lön m.m.
- Arbetsgivarintyg från senaste anställningen
- Eventuellt: uppgifter om tidigare anställningar
- I så fall: arbetsgivarintyg eller anställningsintyg från tidigare anställningar
När du har fyllt i dina uppgifter skickar du formuläret till TRS. När vi har granskat ansökan får du besked från TRS om din ansökan är godkänd. Då tilldelas du också en rådgivare som tar en första kontakt.
Som elitidrottare kan du ansöka om stöd från TRS under det sista året innan kontraktet löper ut och du kan få stöd upp till två år efter avslutad idrottskarriär. TRS erbjuder dig dessutom vägledande samtal under hela karriären. Om du får ett nytt jobb som du blir uppsagd från på grund av arbetsbrist kan du få stöd av TRS igen. Efterskyddet gäller upp till fem år.
Allt stöd du kan få är anpassat efter dina individuella behov och avgörs i samråd med din rådgivare. Du får alltid en rådgivare som ger dig stöd på vägen till ditt nya jobb. Du kan få stöd under två år, räknat från första dagen du lämnat din anställning och så länge du är arbetssökande.
Här är några exempel på det stöd du kan få.
- Samtal och coachning av din rådgivare som hjälper dig att sortera vad du vill och vad du kan, hur du ska hitta din nya arbetsgivare och mycket mer. Om du behöver träffa en samtalsterapeut för att bli redo för att söka jobb kan du få det stödet.
- Stöd till kompetensutveckling: kursmaterial och litteraturkostnader, kurskostnader, studieersättning och praktikersättning.
- Granskning av ansökningshandlingar: cv, personligt brev, LinkedIn-profil
- Intervjuträning: skriftlig eller per telefon.
- Annat stöd för att underlätta resan mot ett nytt jobb: datorstöd, resor, logi, dubbelt boende, kostnader i samband med flytt, löneutfyllnad, fotografering för cv eller LinkedIn.
- Om du vill starta eget företag: affärskonsult och näringsbidrag.
När vi har granskat ansökan får du besked från TRS om din ansökan är godkänd. Då tilldelas du också en rådgivare som tar en första kontakt. I dialog med din rådgivare börjar du göra en plan för din karriärväxling.
Om du vill starta eget företag kan TRS koppla ihop dig med en affärskonsult och även ge stöd i form av näringsbidrag.
Ja, du är välkommen att kontakta våra rådgivare för samtal och vägledning om du är intresserad av att prata om din framtida karriärväxling även innan du har skickat in din ansökan.
Telefon: 08-442 97 30
e-post: trygghetsradet.trs@trs.se
Det går bra att höra av dig till TRS för samtal och vägledning utan att din arbetsgivare behöver få reda på att du kontaktat TRS. För att göra en ansökan om stöd från TRS krävs ett arbetsgivarintyg, vilket innebär att din arbetsgivare behöver få reda på att du har kontakt med TRS.
Nej, TRS stöd syftar till att hjälpa elitidrottare att växla karriär och hitta en ny hållbar försörjning efter idrottskarriären. Din nya försörjning kan vara inom idrotten men inte som aktiv idrottsutövare.
Det kan vara svårt att veta var man ska börja och hur man ska gå tillväga för att växla karriär efter ett helt liv inom idrotten. TRS kan hjälpa till på många olika sätt. Samtal och rådgivning är grunden, vi har en jobbsökarguide och erbjuder praktiskt stöd som till exempel cv-granskning. Varje insats anpassas efter de behov personen har, i samråd med rådgivaren – ibland behövs en affärskonsult, ibland behövs studiestöd, stöd för att flytta till en annan ort eller någonting annat.
Om du vill börja studera efter idrottskarriären kan TRS ge stöd till din kompetensutveckling i form av exempelvis kursmaterial och litteraturkostnader, kurskostnader, studieersättning och praktikersättning.
Att sluta sitt yrke som elitidrottare och växla till någonting annat - är en process som brukar ta tid. Därför är du välkommen att bolla dina tankar och idéer långt innan du faktiskt ska genomföra din karriärväxling. TRS rådgivare har tystnadsplikt och kan hjälpa dig att sortera dina tankar genom vägledande samtal.
Ja, som elitidrottare ansöker du utifrån den anställning du har som idrottare.
Om vissa villkor är uppfyllda kan du få ett ekonomiskt stöd som kallas avgångsersättning, AGE. Det innebär en ersättning som kompletterar a-kassan upp till en viss procentsats av din lön. Här kan du läsa mer om AGE.
Du kan även få stöd till kompetensutveckling i form av kursmaterial och litteraturkostnader, kurskostnader, studieersättning och praktikersättning.
Annat stöd för att underlätta resan mot ett nytt jobb: datorstöd, resor, logi, dubbelt boende, kostnader i samband med flytt, löneutfyllnad, fotografering för cv eller LinkedIn.
Tips och inspiration
Senast uppdaterad: 31 oktober 2024