Rådgivarens tips

8 tips för att sända ut rätt signaler till potentiella arbetsgivare

Kan det vara så att du blir mer attraktiv för en arbetsgivare om du är eller verkar vara upptagen? TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse har lång erfarenhet av rekryteringsfrågor och menar att det är en faktor som du inte bör bortse ifrån.

Målgrupp: Jobbsökare
Britt Marie LaBrosse, rådgivare på TRS.

– Jag har nyligen varit i kontakt med en av mina arbetssökande, hon är 64 år och uppbär a-kassa. Hon vill gå i pension när hon fyller 65 år om sex månader och vill egentligen inte få ett nytt heltidsjobb. Dock är det en förutsättning för att få a-kassa att man aktivt söker arbete. Hon berättade för mig att hon blir kallad på intervjuer trots att hon medvetet endast söker jobb med en enkel meritförteckning och ett personligt brev skrivet utan något som helst engagemang, berättar Britt Marie. 

Britt Marie blev nyfiken på den här situationen eftersom det är mer förekommande att arbetssökande som passerat 60 år känner sig åldersdiskriminerade än att de blir frekvent kallade på arbetsintervjuer. 

– För att bilda mig en bättre uppfattning, bad jag henne mejla mig sin meritförteckning. Och som hon själv hade berättat var det en enkel förteckning på utbildningar och jobb, nästan uteslutande som administratör och/eller ekonomiassistent. Förvisso en attraktiv kompetens inom ekonomi, men jag upptäckte en sak till som hon inte hade berättat för mig, hon hade ett pågående uppdrag. Hon skötte bokföringen för en bekants enskilda firma, visserligen bara några timmar i månaden, men i sitt cv såg hon upptagen ut, säger Britt Marie. 

Attraktionslagens kraft 

Inom coachning pratar man ibland om den så kallade attraktionslagen, kort betyder det att dina tankar drar till sig det du fokuserar på. Det sägs vara något som alltid är verksamt och påverkar dig, vare sig du är medveten om det eller inte. Om du fokuserar på positiva tankar och har mål som motiverar till att uppnå dessa tankar kommer du i mycket större utsträckning nå dessa.  

 – Kanske är det så att min arbetssökande fokus fortfarande är på jobb och att hon på så sätt drar till sig mer jobb? Hon hade ju faktiskt ett jobb, om än i mycket liten omfattning. Och betyder det i så fall att det är lättare att få jobb om man redan har jobb, helt enkelt för att det är där ens tankar och fokus ligger?  Eller kanske är det så att hon har en inre målbild som kommunicerar att hon inte är så angelägen och att omgivningen - lite otippat - uppfattar det som attraktivt - ”du är inte tillgänglig, därför blir jag nyfiken på dig”, säger Britt Marie. 

Neuro-Lingvistisk Programmering 

Ett annat intressant begrepp att nämna i sammanhanget är NLP* (Neuro-Lingvistisk Programmering). Många framgångsrika idrottare använder sig av denna teknik. De fokuserar på eller visualiserar den situation de vill vara i med hjälp av en målbild. Sedan använder de sig av samma bild om och om igen och på så sätt programmeras det in i deras undermedvetna som kommer börja arbeta för att förverkliga det de fokuserar på. Fotbollsspelaren lägger den avgörande straffen i en VM-final rakt upp i krysset, exakt som hon visualiserat många gånger.  

 – För dig som arbetssökande är målbilden förmodligen ett nytt jobb som du önskar, nya relationer i ditt nätverk eller god hälsa. Det kan ibland vara svårt att tro att våra tankar kan ha en sådan effekt på vad som händer runt oss, men det finns mängder av vetenskapliga bevis, säger Britt Marie och fortsätter: 

– Om det nu är sant att upptagenhet skapar attraktion, så tänker jag att många arbetssökande skulle tjäna på att ta ett ”så-länge-jobb”. En timanställning, ett extrajobb, ett vikariat, en deltidstjänst, ett interrimsuppdrag eller kanske till och med ett ideellt arbete eller gå en utbildning under tiden man söker det jobb man egentligen vill ha. I alla fall i de situationer när tiden mellan jobb börjar blir utdragen. Vill du ha ett nytt jobb - oavsett om det är ett ”så-länge-jobb” eller det jobb du egentligen vill ha – ökar dina chanser om du känner dig mentalt stark och värdefull, men ack så svårt när man står mellan arbete.  

8 tips för att sända ut rätt signaler 

Nedan får du åtta tips som kan göra att du som arbetssökande i större utsträckning skickar ut positiva signaler och som i bästa fall gör dig mer attraktiv hos potentiella arbetsgivare. 

  1. Tänk på vad du tänker - och fokusera på det du vill. Tänk dig in i och känn känslan som att du redan är framme vid ditt mål, 15 minuter per dag räcker långt.  
  2. Umgås med andra – och underhåll dina relationer, nya eller gamla. Få dem att känna att de är viktiga för dig, då ökar chanserna att de ger dig samma känsla tillbaka. 

  3. Tro på dig själv – genom att påminna dig själv om allt du tidigare lyckats med. Hämta hem minnen från tidigare utmaningar du haft i ditt liv och som du klarat av. 

  4. Träna – för det hänger tätt ihop med mental styrka. När du är i fysisk form så orkar du automatiskt mer, och när du orkar mer blir du mer tålig för mentala utmaningar.  

  5. Återhämta dig – och gör sådant du mår bra av. Det är en viktig komponent i mental styrka och en förutsättning för att snabbt komma igen efter motgångar. Ta en kopp te, läs en bok, vila, gå en promenad eller pyssla med din favorithobby.  

  6. Var tacksam – och försök se och uppskatta det som är bra i ditt liv. Ju mer du noterar det du är tacksam för, desto lättare (enligt attraktionslagen) drar du till dig mer av det du vill. 

  7. Släpp pressen - och stressen i att du absolut måste ha exakt det du önskar. Att vara desperat kan ge motsatt effekt. Tänk hellre: ”Det skulle vara fint om …” 

  8. Var ärlig mot dig själv – har du några övertygelser som hindrar dig från att tro att du är värdefull? Lyft i så fall upp dessa negativa tankar och känslor till ytan. Bekanta dig med dem och acceptera att de finns där. Då blir det lättare att släppa taget om dem och du kan ännu lättare ägna dig åt punkt 1 igen. 

– När jag tänker på Helena och hur jag uppfattade henne i möten, så tror jag faktiskt att hon medvetet eller omedvetet lever utifrån många av punkterna ovan, säger Britt Marie avslutningsvis. 

Publicerad: 22 oktober 2024

Fler tips inom

Rådgivarens tips
Jobbsökare

Rådgivarens tips

Så väljer du rätt referensperson

Att välja rätt personer som lämnar referenser vid en jobbansökan är lika viktigt som ett bra cv och personligt brev. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och ger här sina bästa råd när det kommer till att välja rätt referensperson samt vad du bör tänka på för att öka dina chanser att få det jobb som du söker.

AI, Rådgivarens tips

Ta hjälp av en chatbot när du söker jobb

Att ta hjälp av en chatbot när du söker jobb kan ge både ny inspiration och hjälp med formuleringar. Dialogen med chatboten öppnar upp för nya infallsvinklar och olika stilar beroende på vilken typ av tjänst du söker. Och nej, det anses inte som fusk att ta hjälp av ny teknik, du kan ju lika gärna ta hjälp av en kollega eller kompis. Så kom igång och våga testa!

Rådgivarens tips

Varför känner jag mig värdelös? Varför känner jag mig så nere?

Den frågan kan dyka upp när som helst i livet. Men efter en uppsägning, eller då man förlorat jobbet av någon anledning, är den ganska vanlig. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse ger några förklaringar till varför det är lätt att drabbas av negativa tankar när du är arbetslös – men långt ifrån värdelös!

Läs fler berättelser