Maximera din spontanansökan och följ upp som ett proffs
Att skicka en spontanansökan är ett kraftfullt verktyg – om det görs på rätt sätt. Men själva ansökan är bara halva jobbet. Det är förarbetet, uppföljningen och din förmåga att hålla kontakten som verkligen gör att du står ut från mängden. Maria Åberg, rådgivare på TRS, delar sina bästa tips för att skicka en effektiv spontanansökan och följa upp som ett proffs.
Skräddarsy ditt budskap och visa varför du är rätt person
En spontanansökan kräver mer än ett generellt CV och personligt brev. För att sticka ut måste du förstå arbetsgivarens behov och skräddarsy din ansökan efter deras framtida utmaningar.
– Lyft fram hur din kompetens kan hjälpa dem att nå sina mål, även om de inte annonserar en specifik tjänst just nu. Det handlar om att positionera dig som lösningen på deras problem, innan de ens har formulerat det. Ett bra sätt att göra detta är att lyfta fram specifika erfarenheter och överförbara kompetenser som är relevanta för just det företaget. Visa tydligt hur du har skapat resultat i tidigare roller och hur du kan göra det igen, förklarar Maria.
Uppföljning är nyckeln
Att skicka en spontanansökan och sedan vänta passivt är ett vanligt misstag. För att hålla dig aktuell och "top of mind" måste du följa upp regelbundet. Efter att du har skickat din ansökan, se till att ta kontakt igen inom några veckor. Ett uppföljande kort telefonsamtal eller mejl kan vara skillnaden mellan att bli bortglömd och få komma på intervju och i nästa steg bli anställd.
– Att följa upp visar att du är seriös och engagerad. Påminn dem om vem du är och varför just du kan bidra till deras framgång. Arbetsgivare uppskattar kandidater som visar att de har långsiktigt intresse och engagemang. Föreslå alltid ett nästa steg i varje kontakt. Fråga om det är okej att höra av dig igen om ett par månader eller när en specifik tidpunkt kan vara mer aktuell. Genom att visa att du tar initiativ och håller kontakten behåller du kontrollen över processen och kan bättre följa upp dina möjligheter, understryker Maria.
Tålamod lönar sig – spontanansökningar tar tid
Det är viktigt att ha realistiska förväntningar. Spontanansökningar är inte en snabb lösning. Processen kan ta tid, ibland flera månader innan en tjänst öppnar upp. Det är därför avgörande att ha tålamod och vara beredd på att hålla kontakten under en längre period. Vakanser kan dyka upp när du minst anar det och genom att vårda relationen ökar du dina chanser att bli kontaktad först.
– Att söka jobb spontant är som att så frön. Du måste sprida många frön och inte alla kommer att gro direkt. Men om du fortsätter att följa upp och hålla kontakten, ökar möjligheten markant att du kommer se resultat i slutändan, förklarar Maria.
Dokumentera och håll koll på dina kontakter
När du söker spontant kan det vara lätt att tappa överblick. Därför är det viktigt att dokumentera varje kontakt samt hålla koll på när och hur du ska följa upp. Se till att du alltid avslutar varje kontakt med ett tydligt nästa steg – och håll dig till det. Genom att vara konsekvent och dokumentera dina ansträngningar blir det lättare att hålla dig organiserad och fokuserad.
Om företaget har en kandidatbank, registrera dig där för att öka dina chanser ytterligare. Följ även företaget på sociala medier och interagera med deras inlägg för att visa ditt engagemang och hålla dig uppdaterad.
Långsiktig strategi för framgång
Spontanansökningar kräver engagemang, tålamod och en välgenomtänkt strategi. Genom att kombinera ett skräddarsytt budskap med uthållig uppföljning kan du öppna dörrar till jobbmöjligheter som aldrig når den öppna marknaden. Med rätt inställning kan din spontanansökan bli vägen till drömjobbet.
– En välgjord spontanansökan visar att du är engagerad och målinriktad. Det är en långsiktig investering i din karriär som kan leda till möjligheter du annars skulle ha missat, avslutar Maria.
Steg-för-steg-guide
Vill du ha en mer omfattande steg-för-steg-guide till hur du lyckas med spontanansökningar? Ladda ner vår PDF-guide här och få en detaljerad plan för att maximera dina chanser att få jobb genom att söka spontant!
Publicerad: 13 december 2024
Fler tips inom
Rådgivarens tips
6 sätt att hantera aktivitetsrapportens krav och nå dina mål
Hur kan du möta Arbetsförmedlingens krav utan att tappa fokus på det jobb du verkligen vill ha? Att behöva söka mellan sex och 20 jobb per månad kan kännas som en övermäktig uppgift – särskilt om jobbutbudet inom ditt område är begränsat. Britt Marie LaBrosse, erfaren rådgivare på TRS, delar med sig av sina bästa tips för att göra ditt jobbsökande både effektivt och strategiskt.
Rådgivarens tips
Därför är spontanansökningar så effektiva
I en arbetsmarknad där olika jobbportaler i mångt och mycket dominerar, finns det en underskattad strategi som kan ge dig ett försprång – spontanansökan. Genom att kontakta arbetsgivare direkt kan du nå den dolda arbetsmarknaden och fånga jobbchanser innan de ens annonseras. Maria Åberg, rådgivare på TRS, förklarar vad som gör spontanansökningar så effektiva.
Rådgivarens tips
Så väljer du rätt referensperson
Att välja rätt personer som lämnar referenser vid en jobbansökan är lika viktigt som ett bra cv och personligt brev. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och ger här sina bästa råd när det kommer till att välja rätt referensperson samt vad du bör tänka på för att öka dina chanser att få det jobb som du söker.