Andra berättar

”Jag lyssnade på magkänslan”

Före detta förbundskapten för Svenska Fotbollförbundet Anneli Andersén blev uppsagd efter en omorganisation, och valde då att starta eget företag. Anneli är idag glad att hon vågade ta steget, och uppmuntrar fler som har chansen att bli egen.

Målgrupp: Jobbsökare
Anneli Andersén

2017 blev Anneli Andersén uppsagd efter att Svenska Fotbollförbundet haft en två år lång omorganisering. Anneli funderade ett tag på att gå tillbaka till sitt gamla lärarjobb.

− Många i min omgivning sa: ”Du får jobb på skolan”. Men det kändes inte rätt. Jag valde att lita på magkänslan. Det är viktigt att lita på vad man innerst inne tycker, livet är för kort för att bara lyssna på vad andra vill, säger Anneli som istället valde att förverkliga en dröm.

Anneli har en lång och gedigen karriär bakom sig inom svensk damfotboll. Hon spelade i högsta divisionen för Rönninge, Sunnanå och Ope IF i slutet på 80-talet och början på 90-talet. Hon har även varit distriktsförbundskapten i Jämtland/Härjedalen under ett antal år. Hon har också varit spelarutbildare och arbetat som instruktör på fotbollsgymnasium, samt haft ett antal uppdrag som tränare. Åren 2012 - 2017 var hon förbundskapten i SvFF, Svenska Fotbollförbundet.

Hur och när startade ditt fotbollsintresse?

− Jag kommer från en idrottsintresserad familj. Min passion var fotboll, medan resten av familjen föredrog andra idrotter. Jag började med fotboll som tioåring och har alltid tyckt att det är fascinerande med lagsporter. Det finns en sådan kraft i att vara del av ett lag och få växa tillsammans.

För Anneli ligger frågan om kvinnligt ledarskap varmt om hjärtat.

− Jag är fortfarande kvar i svensk damfotboll, men många av de jag kamperat ihop med är inte det. Det handlar mycket om att fotbollen har en manlig struktur… att ha blandade ledarteam, med både kvinnor och män, ger en oerhörd vinst. Det blir en helt annan dynamik.

Hitta en ny väg

Vi backar bandet till 2017, då man på Svenska Fotbollförbundet gjorde en omorganisering. Alla ombads att söka sina tjänster på nytt. Anneli berättar att förbundet valde att kontraktera en annan person till tjänsterna. Så Anneli var tvungen att hitta en ny väg i livet.

−Jag fick då ett mejl av en kollega som hänvisade till en annan kollega - som nämnde TRS. Jag tog då kontakt med TRS, mejlade och frågade, och fick ett snabbt svar. Vi bokade telefonmöte i och med att jag var Östersund. Jag och min rådgivare Maria Åberg hade sedan kontakt per mail och telefon, och sågs även i Östersund.

Anneli berättade för Maria om sin idé att starta eget företag. Anneli var lite osäker och trevande, trots att hon är uppväxt med föräldrar som är egenföretagare - vilka hon inspirerats av under åren.

− Maria ställde många bra frågor, som väckte ytterligare funderingar. Och jag fick bra starta-eget-information. Jag fick även rådgivarstöd, näringsbidrag och affärskonsultstöd - av en extern konsult till TRS.

Hur tycker du att det går att driva eget företag, Anneli?

− Det är jättespännande. Jag gör vad jag själv vill och får fortfarande vara del av damfotbollens elitverksamhet i Norrland. Jag är igång med olika fotbollsuppdrag, och har fortfarande kvar att kicka igång lägerverksamheten för tjejer. Jag äger själv processen i allt jag gör.

Vad ger du för tips till personer som står och tvekar om de ska starta eget företag?

−Lita på magkänslan och våga ta chansen. Det finns många bra människor att ta hjälp av med bokföring, deklaration och annat. Och Skatteverket ordnar starta-eget-träffar.

Vad har du lärt dig av den här omställningsresan?

− Jag är oerhört tacksam för all hjälp och stöd jag fått. Nu har jag en bra grund att stå på.

Text: Birgitta Stolt
Foto: Privat

Annelis rådgivare Maria Åberg

− Anneli är en otroligt inspirerande person. I sitt företag arbetar hon nu med att stötta och pusha för kvinnligt ledarskap inom fotbollen och idrotten i stort, genom seminarier och workshops. Hon kommer även starta fotbollsläger bara för tjejer, berättar Maria Åberg, rådgivare på TRS.

Publicerad: 21 oktober 2024

Fler tips inom

Andra berättar
Jobbsökare

Andra berättar

Omstart vid 60: Christians resa tillbaka till arbetslivet

När Christian Ageland blev uppsagd vid 60 års ålder kändes framtiden osäker och pensionsplanerna lockade. Men tack vare sin långa erfarenhet, målmedvetenhet och stöd från TRS hittade han en väg tillbaka till arbetslivet.

Andra berättar

Carin överkom utmattning och hittade sitt kall som stödpedagog

Carin Odell är Göteborgstjejen boende i Alingsås som alltid ser möjligheter i stället för hinder. Som en uppskattad moster och faster, är hon nära sin familj och har faktiskt förlängt familjen genom att vara kontaktfamilj för ett barn med särskilda behov varannan helg. Det är tydligt redan från början i denna intervju hur viktigt det mänskliga mötet är för Carin.

Andra berättar

Från psykisk ohälsa till meningsfull sysselsättning

Petri Rantavuori har finskt påbrå men är uppvuxen i Jönköping. Han beskriver uppväxten som problematisk på grund av både mobbning och utanförskap, vilket i sin tur ledde till psykisk ohälsa tidigt i livet.

Läs fler berättelser