Välj rätt kanaler när du söker jobb
Platsbanken, LinkedIn, Monster, Facebook, Blocket Jobb... Listan kan göras lång när man försöker orientera sig igenom det som utgör annonsdjungeln. Men det går inte att bevaka alla sajter, appar samt sociala medier ständigt. Därför är det viktigt att lära sig att prioritera bland alla dessa kanaler. TRS rådgivare Torbjörn Norlund delar med sig av sina bästa tips när det gäller att välja rätt sökkanaler.
– Med smartphones är vi konstant uppkopplade och då är det lätt hänt att man ständigt går in och kollar olika sajter och appar för att leta efter nya jobbannonser. Men om du är smart och noggrann i ditt jobbsökande behöver du inte gå in och bevaka alla dessa sajter flera gånger per dag. Om du tycker att det är svårt att hitta ett upplägg som passar dig kan du be din rådgivare på TRS om hjälp, menar Torbjörn.
När det finns så många olika sajter som mer eller mindre fungerar på liknande sätt och innehåller samma annonser kan det dock vara svårt att sortera.
– Min rekommendation är att helt enkelt välja ut ett antal digitala sökkanaler som passar dina behov samt har en bra täckning på de yrkesroller som just du letar efter. Vi på TRS har ett verktyg som hjälper dig att skanna av arbetsmarknaden. TRS Jobbsök erbjuder ett omfattande jobbflöde, innehållande över 100 000 unika annonser, hämtade från tusentals olika karriärsidor, rekryteringssajter och databaser. TRS Jobbsöks flöde förenklar och effektiviserar ditt jobbsökande genom att samla ett stort antal jobbmöjligheter på en och samma plats, berättar Torbjörn och fortsätter:
– Du får tillgång till tjänsten genom din rådgivare på TRS som också kan instruera dig hur du går till väga för att optimera dina sökningar.
Sätt upp bevakningar
Många av de större jobbsajterna har funktioner som erbjuder möjligheten att ställa in och spara egna kriterier och sökord. När en jobbannons som uppfyller dina kriterier dyker upp får du automatiskt ett mejl eller en notis som meddelar dig. Var strukturerad och noggrann när du sätter upp bevakningarna för bästa träffsäkerhet. Tiden som du sparar kan du i stället lägga på att till exempel vässa dina ansökningshandlingar eller delta i ett av TRS webbinarier för jobbsökare.
LinkedIn är effektivt
De flesta företag och organisationer publicerar sina lediga jobb på LinkedIn. Att söka på LinkedIn är därför ett effektivt sätt att hitta jobb. Många rekryteringsföretag och arbetsgivare erbjuder dig möjligheten att prenumerera på lediga jobb. Försök att hitta de organisationer och företag som du är intresserad av och prenumerera på jobb därifrån. TRS har kontinuerligt webbinarier om hur du använder LinkedIn som ett verktyg i ditt jobbsökande.
Filtrera med Platsbanken
Arbetsförmedlingens Platsbanken publicerar många jobb och har dessutom samarbeten med externa jobbsajter.
– Platsbanken har en filterfunktion som du kan använda för att se och sortera jobbannonser från flera olika sajter samtidigt. Men det finns som sagt mängder av olika digitala sökkanaler. Hitta de som du tycker fyller dina behov bäst så kommer du får fler och bättre resultat. Om du tycker att detta är svårt och krångligt kan du be om hjälp av din rådgivare på TRS. Då kan ni tillsammans arbeta fram de digitala sökkanaler som bäst passar dina behov så att du kan optimera dina digitala sökningar, säger Torbjörn avslutningsvis.
Publicerad: 22 oktober 2024
Fler tips inom
Rådgivarens tips
Så väljer du rätt referensperson
Att välja rätt personer som lämnar referenser vid en jobbansökan är lika viktigt som ett bra cv och personligt brev. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och ger här sina bästa råd när det kommer till att välja rätt referensperson samt vad du bör tänka på för att öka dina chanser att få det jobb som du söker.
AI, Rådgivarens tips
Ta hjälp av en chatbot när du söker jobb
Att ta hjälp av en chatbot när du söker jobb kan ge både ny inspiration och hjälp med formuleringar. Dialogen med chatboten öppnar upp för nya infallsvinklar och olika stilar beroende på vilken typ av tjänst du söker. Och nej, det anses inte som fusk att ta hjälp av ny teknik, du kan ju lika gärna ta hjälp av en kollega eller kompis. Så kom igång och våga testa!
Rådgivarens tips
Varför känner jag mig värdelös? Varför känner jag mig så nere?
Den frågan kan dyka upp när som helst i livet. Men efter en uppsägning, eller då man förlorat jobbet av någon anledning, är den ganska vanlig. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse ger några förklaringar till varför det är lätt att drabbas av negativa tankar när du är arbetslös – men långt ifrån värdelös!