6 sätt att hantera aktivitetsrapportens krav och nå dina mål
Hur kan du möta Arbetsförmedlingens krav utan att tappa fokus på det jobb du verkligen vill ha? Att behöva söka mellan sex och 20 jobb per månad kan kännas som en övermäktig uppgift – särskilt om jobbutbudet inom ditt område är begränsat. Britt Marie LaBrosse, erfaren rådgivare på TRS, delar med sig av sina bästa tips för att göra ditt jobbsökande både effektivt och strategiskt.
För att få a-kassa behöver du varje månad redovisa jobbrelaterade aktiviteter i en aktivitetsrapport. Enligt Britt Marie är det viktigt att känna till vad som kan inkluderas.
– Din rapport kan innehålla både annonserade jobb, spontanansökningar, rekryteringsträffar och intervjuer. Det är bra att variera aktiviteterna, eftersom det både visar din mångsidighet och ökar dina chanser att hitta nya möjligheter, säger Britt Marie.
Vad räknas som ett lämpligt jobb?
Lämpliga jobb är sådana som matchar din utbildning, erfarenhet eller där dina överförbara kompetenser kan användas.
– Tänk brett och överväg roller i närliggande branscher. Om du har jobbat med administration kan du till exempel söka jobb inom kundtjänst eller som koordinator, tipsar Britt Marie.
Vid tveksamhet kring vad som är lämpligt, prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen eller din TRS-rådgivare.
Strategier för att hitta fler jobbmöjligheter
Om du söker jobb som lagerarbetare kan det vara enklare att fylla aktivitetsrapporten än om du söker inom ett smalare område, som exempelvis chefsroller eller högre tjänster. Men vad gör du om du helt enkelt inte hittar tillräckligt många utannonserade tjänster att söka? Här är sex strategier som hjälper dig att hantera detta – samtidigt som du jobbar mot dina långsiktiga mål.
1. Spontanansökningar – öppna dörrar till den dolda jobbmarknaden
Spontanansökningar är en underskattad metod som både uppfyller kraven för ett "sökt jobb" och kan ge dig tillgång till jobb som aldrig når annonseringsstadiet.
Om du har ett krav att söka minst sex jobb per månad kan samtliga vara spontanansökningar. Kontakta företag proaktivt för att visa ditt intresse och öppna dörrar till nya möjligheter, tipsar Britt Marie.
Behöver du hjälp att komma igång? TRS erbjuder både en guide till spontanansökningar och ett webbinarium som ger dig praktiska råd och inspiration.
2. Utforska överförbara kompetenser
Har du svårt att hitta annonser för exakt den roll du söker? Tänk bredare och undersök vilka kompetenser du kan överföra till andra roller eller branscher.
Överförbara kompetenser är färdigheter och erfarenheter som kan användas i olika sammanhang. Om du till exempel jobbat med administration kan du utforska roller inom kundtjänst, projektkoordinering eller support. Genom att identifiera vilka färdigheter som är efterfrågade i andra roller kan du öppna fler dörrar i ditt jobbsökande.
3. Sök jobb på andra orter
Om det är ont om jobb i din närhet, överväg att bredda ditt sökområde. Fundera på om en flytt är möjlig och vilka möjligheter det skulle kunna skapa för dig.
– För dig som är öppen för att flytta kan TRS erbjuda både flyttstöd och ersättning för dubbelt boende. Det kan vara ett sätt att göra en annars svår situation hanterbar, tipsar Britt Marie.
4. Bredda ditt jobbsökande
Det perfekta jobbet kanske inte finns just nu – men det betyder inte att du ska stå stilla. Sök tjänster som är relaterade till dina kompetenser, även om de inte matchar din profil till hundra procent.
– I en tuff arbetsmarknad kan man behöva lägga ner extra energi på varje ansökan. Se det också som ett tillfälle att öva inför framtida intervjuer. Och blir du kallad till en intervju för en tjänst du inte är överdrivet intresserad av, använd det som en möjlighet att träna, säger Britt Marie.
5. För en dialog om dina utmaningar
Om marknaden inom ditt område är särskilt svår just nu, var ärlig och prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen. Om du av medicinska skäl inte kan söka eller ta vissa typer av jobb behöver du kunna styrka det med ett läkarutlåtande eller likvärdigt. En öppen dialog kan ibland leda till justerade krav. Förklara att du är aktiv i ditt jobbsökande men att utbudet i din bransch är begränsat.
6. Satsa på nätverkande
Att bygga och använda ditt nätverk är ofta en av de mest effektiva jobbsökarstrategierna men samtidigt en av de minst utnyttjade. Även om nätverkande inte räknas som "sökt jobb" kan det vara avgörande för att hitta nästa möjlighet. Nätverkande kan hjälpa dig att hitta jobb som aldrig annonseras. Använd plattformar som LinkedIn, delta i branschgrupper och gå på träffar – både digitalt och fysiskt.
Kombinera strategier för bästa resultat
Genom att använda dessa strategier parallellt kan du inte bara uppfylla kraven för ditt jobbsökande, utan också förbättra dina chanser att hitta rätt jobb.
Publicerad: 9 januari 2025
Fler tips inom
Rådgivarens tips
Därför är spontanansökningar så effektiva
I en arbetsmarknad där olika jobbportaler i mångt och mycket dominerar, finns det en underskattad strategi som kan ge dig ett försprång – spontanansökan. Genom att kontakta arbetsgivare direkt kan du nå den dolda arbetsmarknaden och fånga jobbchanser innan de ens annonseras. Maria Åberg, rådgivare på TRS, förklarar vad som gör spontanansökningar så effektiva.
Rådgivarens tips
Maximera din spontanansökan och följ upp som ett proffs
Att skicka en spontanansökan är ett kraftfullt verktyg – om det görs på rätt sätt. Men själva ansökan är bara halva jobbet. Det är förarbetet, uppföljningen och din förmåga att hålla kontakten som verkligen gör att du står ut från mängden. Maria Åberg, rådgivare på TRS, delar sina bästa tips för att skicka en effektiv spontanansökan och följa upp som ett proffs.
Rådgivarens tips
Så väljer du rätt referensperson
Att välja rätt personer som lämnar referenser vid en jobbansökan är lika viktigt som ett bra cv och personligt brev. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och ger här sina bästa råd när det kommer till att välja rätt referensperson samt vad du bör tänka på för att öka dina chanser att få det jobb som du söker.