Andra berättar

Kompetens – en avgörande nyckel för både medarbetare och organisation

Linn Eriksson är verksamhetschef på Föreningen FVO sedan 2019 och har det övergripande ansvaret för organisationen och dess medarbetare.

Målgrupp: Arbetsgivare

Under perioden november till januari deltog FVO i TRS kompetensnätverk för organisationer med fem eller färre anställda.

– Jag var först med på ett digitalt informationstillfälle om kompetensnätverket som TRS erbjöd och tyckte att upplägget lät spännande. Vi beslutade oss för att delta i nätverket förutsättningslöst och utan några egentliga förväntningar. Det visade sig vara ett klokt beslut då kompetensnätverket har varit väldigt givande för mig och för FVO som organisation, säger Linn Eriksson.

”Kompetensutveckling som passar våra förutsättningar”

Linn berättar att som en mindre organisation har FVO haft stort utbyte av att samtala med andra deltagande organisationer i TRS kompetensnätverk, samtalet har brutits ner till en verklighet som fungerat för FVO som mindre organisation.

– Resultatet av nätverket har givit oss verktyg att arbeta med kompetensutveckling. Det har varit givande att enas kring vad kompetensutveckling innebär för oss på FVO.  Vi är en liten organisation utan HR-avdelning eller dedikerade experter inom kompetensutveckling. Nätverket har gett oss former och strukturer att arbeta vidare med kompetensfrågor utifrån vår storlek och verklighet, berättar Linn.

Omgivningens krav

Kompetensnätverket har bidragit med en struktur och verktyg för att på ett tydligt sätt identifiera FVO:s intressenter och vilka kunskapskrav som förväntas av organisationen.  

– Vi har fått en tydlig och gemensam bild av de förväntningar som finns från vår omgivning och vilken kompetens som behövs för att möta dessa. En viktig och stärkande insikt har varit att den kompetens vi besitter är tillräcklig för att möta upp kravbilden, berättar Linn och fortsätter:

– Under den här perioden har vi via möten och samtal med TRS rådgivare fått en tydlig struktur för vår kompetensutveckling. Vi har lagt upp en plan för att ta oss framåt och i rätt riktning för att i framtiden befinna oss i en position där vi möter upp omvärldens kompetenskrav på oss som organisation och individer. Vi har fortfarande ett jobb att göra med att bryta ner vissa bitar men vi har fått tankesätt, verktyg och metoder för att göra detta på egen hand efter våra behov i framtiden.

 

Effektivt sätt att arbeta med kompetens

Deltagare i TRS kompetensnätverk erbjuds möjligheten att samtala och utbyta erfarenheter med andra deltagande organisationer. För Linn och FVO innebar den möjligheten en chans att få insyn i hur andra mindre organisationer tar sig an utmaningar som de själva ställs inför.

– En annan givande del med nätverket var att det fanns andra organisationer, i samma storlek som oss, med liknande utgångslägen. Att få ta del av deras arbetssätt och jämföra med oss själva var värdefullt och gav oss ytterligare perspektiv på arbetet med kompetens. För oss är det viktigt att arbeta med kompetensutveckling på ett effektivt och smart sätt som fungerar i vår organisation, säger Linn.

Prioritera kompetensutveckling

Som ett resultat av FVO:s deltagande i TRS kompetensnätverk har de numera implementerat nya metoder och arbetssätt i syfte att utveckla sitt arbete med kompetens.

– Vi konstaterade att vi kan göra mycket genom att ta del av kunskap från böcker, poddar och andra källor.  Vi väljer exempelvis ut en bok och alla medarbetare ser till att ta del av boken. Sedan genomför vi en studiecirkel kring boken eller ämnet. Vi har även börjat titta på utbildningar för kompetensutveckling både på individ- och gruppnivå. Vi har också börjat skissa på en struktur för omvärldsbevakning och kortare kurser. Vi väljer att prioritera det här området då vi är säkra på att det är en avgörande nyckel för att stärka både medarbetare och organisationen på kort sikt men även i framtiden, säger Linn avslutningsvis.

Om Föreningen FVO

Föreningen FVO är en ideell förening, som grundades år 1889 i Stockholm. Verksamheten består av att ge råd och hjälp åt människor som befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation, dels genom guidning i det offentliga stödsystemet, dels genom att ge ekonomisk hjälp till de som tillfälligt hamnat i knipa. Grundtesen är hjälp till självhjälp och bidraget ska vara ett komplement till det bistånd som styrs av rättigheter i samhällets socialförsäkringssystem.

Vilken kompetens behöver din organisation nu - och framåt?

Hur kan ni på bästa sätt ta tillvara och utveckla den kompetens som finns i organisationen? Våren 2024 startar vi ytterligare nätverk för organisationer med fem eller färre anställda. Men hjälp av TRS rådgivare får ni testa arbetssätt och metoder, och i slutänden har ni fått med er ett sätt att arbeta effektivt, långsiktigt och systematiskt med kompetensfrågorna.

Läs mer om det här

Publicerad: 12 november 2024

Fler tips inom

Andra berättar
Arbetsgivare

Andra berättar

”Vi fick igång processen för att nå nya mål”

Stockholmspolisens IF Simförening har mer än fördubblat sitt medlemsantal och antal medarbetare på bara några år. Verksamhetschefen Grega Zore märkte ett ökat behov av struktur och styrning. När han fick möjligheten att delta i TRS program nappade han direkt. Det blev en positiv vändpunkt.

Andra berättar

”Se till att sätta smarta mål”

Umeå studentkår behövde hjälp att jobba med kompetensutveckling. Knappa resurser och lite tid hade ställt sådant åt sidan. Kanslichef Stefan Brattlöf hade tackat nej en gång, men i höstas blev det av att delta i TRS program. Det blev starten på en kreativ process - och nya anslag.

Andra berättar

”TRS nätverk gav oss en nystart”

Efter pandemin kände sig personalen på Friskis&Svettis i Simrishamn något vilsen. Det hade varit en turbulent tid med många medlemmar som försvunnit och det uppstod en till viss del osäker tillvaro. Personalen och verksamheten behövde en nystart och sökte vägledning för att på bästa vis tydligt strukturera upp sitt framtida arbete.

Läs fler berättelser