”Jag visste att jag inte skulle kunna spela fotboll för evigt”
2019 vann Elliot Käck SM-guld med Djurgården. I höstas satte en knäskada punkt för hans fotbollskarriär. Det blev en stor omställning, men han var väl förberedd. Nu arbetar han som säljare på mediebyrå.
34-årige Elliot Käck har varit fotbollsproffs på heltid sedan 2014. Han har spelat för bland annat Djurgården, Sirius och norska IK Start.
Att bli svensk mästare med Djurgården är hans främsta merit som fotbollsspelare.
– Det finns inget som kan konkurrera med det. Att jag verkligen fick vara med och vinna guld. Det är få förunnat, säger han stolt.
Opererade knäet
De senaste åren har han dock dragits med knäproblem. Våren 2022 opererades han och blev borta från fotbollen under två säsonger. Men trots ordentlig rehab försvann inte skadeproblemen.
– Jag har gjort allt jag kunnat för att bli av med det, utan att lyckats.
När läkare till slut avrådde Elliot från att fortsätta spela fotboll så återstod inga andra alternativ än att lägga av.
– Det är en konstig känsla att sluta med något du gjort och tyckt varit det absolut roligaste i livet. Samtidigt är det skönt att slippa smärtan i knäet. Det är mentalt påfrestande att ha ont och köra rehab och ändå inte bli bättre.
Fick tid att fundera
I och med att skadeproblemen pågick så länge fick Elliot gott om tid att fundera över vad han skulle göra efter fotbollen.
– Jag visste att jag inte skulle kunna spela fotboll för evigt. Jag tänkte att antingen får jag börja plugga eller jobba.
En tidigare lagkompis tipsade honom om att han kunde vända sig till Trygghetsrådet TRS för att få omställningsstöd. Han fick kontakt med TRS rådgivare Linda Lekander. Hon hjälpte honom spåna på idéer om vad han skulle vilja arbeta med. Han fick också möjlighet att träffa en psykolog för att prata om karriärväxlingen.
– Stödet från TRS har varit väldigt bra. Jag har varit mån om att sprida information om det till andra Djurgårdsspelare, säger han.
Ordnade praktikplats
Elliot behövde dock aldrig ge sig ut och söka jobb. 2021, redan innan knäet började krångla, så ordnande han genom kontakter en praktikplats på ISP, en mediebyrå för sports marketing, bland kunderna finns flera idrottsförbund, företag och idrottsklubbar som Djurgården.
– Jag fick träffa företagets dåvarande vd. Det blev en bra matchning från båda håll. Jag tyckte att det lät spännande. Han såg potential och övertygade mig om att jag skulle börja jobba där.
I början av praktikperioden fick Elliot gå flera internutbildningar, kurser inom sälj och marknadsföring. Så småningom fick han även åka ut på egna säljmöten.
"Ett helt nytt sätt att leva"
Nu har han fått en anställning som säljare på företagets Stockholmskontor.
– Det känns bra, men det är ett helt nytt sätt att leva, att jobba 9 till 5 på kontor.
Som fotbollsspelare var Elliot van att spela fotbollsmatch varje helg. Nu njuter han av möjligheten att vara ledig och hitta på saker med sina barn.
– Jag ska försöka prioritera det. Men jag kommer att fortsätta följa Djurgården i allsvenskan, säger han.
Elliot är tacksam över att han fick gott om tid att fundera igenom vad han ville göra efter idrottskarriären. Det rekommenderar han alla professionella elitidrottare att börja tänka på tidigt.
– Du tror lätt att du är odödlig som fotbollsspelare. Att du ska spela för alltid. Men en dag så kan du inte det längre. Det är inte lätt att stå där med någon vecka kvar innan kontraktet löper ut och inte ha en aning om vad du ska göra efteråt.
Publicerad: 22 oktober 2024
Fler tips inom
Andra berättar
Omstart vid 60: Christians resa tillbaka till arbetslivet
När Christian Ageland blev uppsagd vid 60 års ålder kändes framtiden osäker och pensionsplanerna lockade. Men tack vare sin långa erfarenhet, målmedvetenhet och stöd från TRS hittade han en väg tillbaka till arbetslivet.
Andra berättar
Carin överkom utmattning och hittade sitt kall som stödpedagog
Carin Odell är Göteborgstjejen boende i Alingsås som alltid ser möjligheter i stället för hinder. Som en uppskattad moster och faster, är hon nära sin familj och har faktiskt förlängt familjen genom att vara kontaktfamilj för ett barn med särskilda behov varannan helg. Det är tydligt redan från början i denna intervju hur viktigt det mänskliga mötet är för Carin.
Andra berättar
Från psykisk ohälsa till meningsfull sysselsättning
Petri Rantavuori har finskt påbrå men är uppvuxen i Jönköping. Han beskriver uppväxten som problematisk på grund av både mobbning och utanförskap, vilket i sin tur ledde till psykisk ohälsa tidigt i livet.