Började gråta när hon fick beskedet
Ylvas Öhrns karriär inom miljöskydd började i mitten av 90-talet när hon startade sitt eget företag. Hon hamnade sedan på Naturskyddsföreningen där hon arbetade med miljöfrågor i cirka 15 år. Men när hon insjuknade myalgisk encefalomyelit (ME) fick karriären och livet en ny vändning.
– Det var en djup sorg eftersom Naturskyddsföreningen var min drömarbetsplats. Det var riktigt jobbigt både fysiskt och mentalt under en period. Men det finns inget ont som inte för något gott med sig, säger Ylva.
Uppsagd från drömjobbet
Ylva ville jobba med miljöfrågor redan som ung men då fanns det inte utbildningar inriktade på miljöskyddsfrågor som det gör idag utan hon läste biogeokemi och naturvetarprogrammet. År 2013 insjuknade Ylva i ME och var sängliggande i flera månader. Under några år arbetade hon deltid, men tog sedan tjänstledigt på grund av sjukdomen, när hon hade återhämtat sig något för att kunna arbeta igen, erbjöds hon 2018 en projekttjänst hos Naturskyddsföreningen.
– Det var svårt att klara av att sitta länge framför datorn på grund av sjukdomen och jag diskuterade många anpassningar med min arbetsgivare. Men vi kom till slut överens om att det vore bäst om jag blev uppsagd på grund av sjukdom, berättar Ylva.
Ylvas nya plats i arbetslivet
Ylva använde halvåret efter uppsägningen för att fundera på vad hon skulle både kunna och vilja göra i resten av arbetslivet. Hon gjorde dessutom en rad justeringar i sin kost som gjorde skillnad och hon fick inte lika mycket återkommande besvär av sin sjukdom. I samband med sin uppsägning kom Ylva i kontakt med TRS och fick stöd att hitta sin nya plats i arbetslivet.
– Jag började träffa min rådgivare Maria första gången på våren 2019 och under samma höst hade vi jämna avstämningar under tiden jag var arbetslös. Ett stort stöd som Maria gav mig var att informera och peppa mig gällande att jag kunde få stöd i form av arbetsprövande praktik. Maria kopplade dessutom ihop mig med en jobbcoach och det var i samtal med jobbcoachen som jag kom fram till att det var inom trädgårdsyrket jag ville jobba, berättar Ylva och fortsätter:
– Jag tog kontakt med Slottsträdgården Ulriksdal och lyckades få praktik där. Det började med cirka 15 timmar i veckan men sedan ökade vi min arbetstid succesivt. Jag fick även säsongsanställning efteråt, det gick bra först men jag blev tyvärr sjuk när jag försökte jobba fler timmar än tidigare. Jag upptäckte dock att jag kunde arbeta cirka 65 procent och det var mer än jag hade orkat senaste åren. Då bestämde jag mig för att det skulle bli min nya yrkesbana. Efter vidare samtal med Maria om olika utbildningar och kom vi fram till att jag skulle satsa på en tvåårig utbildning till trädgårdsmästare på yrkeshögskolan i Enköping.
Började gråta när hon fick beskedet
Ylva skickade in sin ansökan och började gråta när hon fick beskedet om att hon hade kommit in på utbildningen.
– Skolan hjälpte mig genom att göra vissa anpassningar de gånger jag inte orkade stanna kvar hela skoldagen på grund av mitt tillstånd. Men jag tog igen studierna genom att plugga extra en del kvällar och helger. Jag klarade utbildningen och nu har jag fått ett jobb på ett företag som ansvarar för skötseln av exklusiva trädgårdar på exempelvis ambassader, berättar Ylva.
Stödet från TRS var avgörande
Ylva hade passerat maxåldern för studielån från CSN när hon började studera i mars 2021 men kunde i stället få omställningsstöd från TRS, ihop med studiebidrag från CSN.
– Eftersom jag inte kunde få studielån från CSN så var omställningsstödet från TRS avgörande för att jag ens skulle klara av att göra den här resan. Rådgivningen och stödet från Maria på TRS har varit viktigt under resan och utan TRS hade det krävts så mycket mer från mig själv och min omgivning för att jag skulle ha lyckats att växla karriär, säger Ylva.
En lärorik upplevelse
En viktig lärdom som Ylva tagit med sig från upplevelsen att bli uppsagd på grund av sjukdom och sedan växla karriär är att strunta i konventioner.
– Jag har lärt mig att det inte finns något ont som inte för något gott med sig om man har rätt perspektiv. Till och med sjukdomen har varit en lärorik upplevelse då jag har fått nya perspektiv på mig själv och vad jag egentligen mår bra av. Jag har insett hur viktigt det är att sätta ord på sina tankar och önskemål med livet. Det blir mycket tydligare när man säger saker rakt ut. Jag har lärt mig att strunta i konventioner om vad man bör och inte bör göra. Det är inte fult eller fel att ta hjälp eller ta för sig. När det finns organisationer som TRS där du kan få den hjälp som du behöver och stödet är anpassat efter dig. Då kan du tillsammans med din rådgivare lista ut vad just du behöver och få ett anpassat stöd för din situation och behov. Be om att få prova saker – om du har en idé om att det skulle kunna vara rätt för dig att jobba inom ett visst yrke – be om att få göra praktik och testa, tipsar Ylva avslutningsvis.
Publicerad: 21 oktober 2024
Fler tips inom
Andra berättar
Omstart vid 60: Christians resa tillbaka till arbetslivet
När Christian Ageland blev uppsagd vid 60 års ålder kändes framtiden osäker och pensionsplanerna lockade. Men tack vare sin långa erfarenhet, målmedvetenhet och stöd från TRS hittade han en väg tillbaka till arbetslivet.
Andra berättar
Carin överkom utmattning och hittade sitt kall som stödpedagog
Carin Odell är Göteborgstjejen boende i Alingsås som alltid ser möjligheter i stället för hinder. Som en uppskattad moster och faster, är hon nära sin familj och har faktiskt förlängt familjen genom att vara kontaktfamilj för ett barn med särskilda behov varannan helg. Det är tydligt redan från början i denna intervju hur viktigt det mänskliga mötet är för Carin.
Andra berättar
Från psykisk ohälsa till meningsfull sysselsättning
Petri Rantavuori har finskt påbrå men är uppvuxen i Jönköping. Han beskriver uppväxten som problematisk på grund av både mobbning och utanförskap, vilket i sin tur ledde till psykisk ohälsa tidigt i livet.