Andra berättar,Elitidrott

"Jag fick hjälp att tänka större"

Erika Grahm är bara 31 år gammal och redan sportchef för en hockeyklubb på elitnivå. Så sent som förra året var hon själv ishockeyspelare - men Erikas karriärväxling började långt innan hon tog sig an rollen som sportchef för Brynäs IF.

Målgrupp: Jobbsökare
Erika Grahm.

Erika är född och uppvuxen i byn Frånö i Ångermanland och har Kramfors Alliansen som moderklubb. Hon började spela hockey redan som femåring och har sedan dess hunnit med att bland annat spela OS i både Sotji och PeyongChang, deltagit i sex olika VM-slutspel och spelat 13 säsonger för MODO Hockey. År 2018 flyttade Erika till Gävle och började spela för Brynäs IF.  

I Gävle hade jag samtidigt ett jobb utanför hockeyn och arbetade med att utveckla damhockeyn i Brynäs. Det var första steget att växla från att vara elitidrottare till en annan karriär. Under min spelarkarriär var jag egentligen bara fokuserad på min ishockey och tänkte inte särskilt mycket på livet efter idrottskarriären. Men jag har alltid brunnit för damhockeyn och att hjälpa den att växa, berättar Erika. 

Ansvar för fem lag

I sin nya roll som sportchef har Erika möjligheten att göra just det. Tillsammans med sin kollega Johan Alcén ansvarar hon för Brynäs fem elitlag. 

 Jag och Johan jobbar som en duo och ansvarar för klubbens olika lag. Jag arbetar med det mer administrativa och strategiska samt mer nära damsidan. Men jag har ett helhetsansvar för det som rör helhetsfrågor för ungdom, junior, dam, herr, säger Erika. 

En helt ny livsstil

Omställningen från att vara hockeyspelare till att bli sportchef kändes naturlig för Erika men hon saknar fortfarande att vara på isen. 

 Jag saknar än idag att spela hockey och adrenalinruset som jag fick från hockeyn har jag inte hittat någon annanstans. Omställningen var så klart något läskig och jag kände mig lite vilsen. Jag visste inte riktigt vem jag var längre när jag inte var hockeyspelaren Erika. Det blir en ny livsstil och att gå hem klockan 17 från jobbet och sedan bara vara ledig kändes märkligt, säger Erika och fortsätter: 

 Men mot slutet av spelarkarriären fanns inte längre drivet att fortsätta och jag var nyfiken på en karriär utanför hockeyrinken. Jag hade mer driv att hjälpa andra än att satsa på min egen hockeykarriär. Jag kände dock att jag saknade en utbildning med ett mer akademiskt innehåll och ville bygga på min ryggsäck med annan kunskap än den som jag har fått med mig från hockeyn. 

Bra frågor och perspektiv

I samband med sin karriärväxling kom Erika i kontakt med Trygghetsrådet TRS och fick hjälp med bland annat vägledning och stöd med att börja studera. 

 Vi hade nyligen fått ett kollektivavtal inom damhockey och jag fick tips från spelarfacket att kontakta TRS. Jag mejlade TRS och fick kontakt med Linda som är rådgivare. I samtalen med Linda fick jag många bra frågor och perspektiv kring hur jag ska fundera och planera kring min framtid. Jag fick någon att bolla med som hjälpte mig att tänka större än jag tidigare hade gjort, berättar Erika. 

En del av vägledningen från TRS gällde vilka utbildningar som kunde vara aktuella för Erika utifrån hennes förutsättningar. 

– Jag fick väldigt bra stöd kring hur jag ska tänka och vilka utbildningar som skulle vara aktuella för mig. Utöver den nödvändiga vägledningen fick jag dessutom ta del av ett ekonomiskt stöd från TRS för att läsa min utbildning.  Jag läser just nu Management Diploma for Athletes via Cruyff Institute. Det är en ettårig utbildning med moduler i olika teman som exempelvis ledarskap, ekonomi och juridik. Det handlar mycket om att investera i sig själv, att lära sig att nätverka och få möjligheten att möta andra människor i liknande situation som en själv, berättar Erika. 

"Börja dra i trådar"

En lärdom som Erika har tagit med sig från sin egen resa som hockeyspelare till att ha ett jobb utanför hockeyrinken är vikten av att börja fundera kring karriärväxling innan spelarkarriären är över. 

– Jag tycker inte att man behöver ha för bråttom med att bestämma sig för vad man ska göra efter idrotten. Det är nog klokt att vara öppen för olika saker och karriärvägar. Läs på och undersök olika utbildningar och möjligheter innan du bestämmer dig. Men känner du att karriären börjar ta slut så börja dra i trådar och fundera kring vad du ska göra efter karriären. Att vara klar med idrottskarriären och inte ha en aning om vad man ska göra sen är absolut ingen sits som jag tycker att man ska sätta sig. Ta kontakt med TRS så tidigt som möjligt för du kommer att få väldigt bra vägledning och hjälp att ta dina första steg i din karriärväxling, säger Erika avslutningsvis.  

Publicerad: 21 oktober 2024

Fler tips inom

Andra berättar
Elitidrott
Jobbsökare

Andra berättar

Omstart vid 60: Christians resa tillbaka till arbetslivet

När Christian Ageland blev uppsagd vid 60 års ålder kändes framtiden osäker och pensionsplanerna lockade. Men tack vare sin långa erfarenhet, målmedvetenhet och stöd från TRS hittade han en väg tillbaka till arbetslivet.

Andra berättar

Carin överkom utmattning och hittade sitt kall som stödpedagog

Carin Odell är Göteborgstjejen boende i Alingsås som alltid ser möjligheter i stället för hinder. Som en uppskattad moster och faster, är hon nära sin familj och har faktiskt förlängt familjen genom att vara kontaktfamilj för ett barn med särskilda behov varannan helg. Det är tydligt redan från början i denna intervju hur viktigt det mänskliga mötet är för Carin.

Andra berättar

Från psykisk ohälsa till meningsfull sysselsättning

Petri Rantavuori har finskt påbrå men är uppvuxen i Jönköping. Han beskriver uppväxten som problematisk på grund av både mobbning och utanförskap, vilket i sin tur ledde till psykisk ohälsa tidigt i livet.

Läs fler berättelser