Rådgivarens tips

Så ska du agera efter anställningsintervjun

Processen att söka jobb handlar i mångt och mycket om att vänta på besked. Dels en väntan på besked om du blir utvald för anställningsintervju, dels på återkoppling efter din intervju för att veta om du gått vidare i processen. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse delar med sig av tips på hur du bäst förvaltar väntetiden som uppstår efter att du varit på anställningsintervju.

Målgrupp: Jobbsökare
Britt Marie LaBrosse, rådgivare på TRS.

– Blir du kallad på intervju ska du förbereda dig och göra ditt absolut bästa under intervjun. Efter intervjun kommer du få vänta på besked om du har gått vidare i processen. I slutet av en intervju kan du fråga hur nästa steg ser ut och när du kan förvänta dig återkoppling. På så sätt kan du också planera ditt nästa steg, tipsar Britt Marie.

Tacka för intervjun

Ju närmare du kommer ett faktiskt jobberbjudande, desto mer förväntan och fjärilar i magen kan uppstå. Britt Marie rekommenderar att du väntar någon dag efter intervjun och skickar sedan ett kort mejl för att tacka chefen eller rekryteraren för intervjun.

– Tala om att du har smält dina intryck och att du fortfarande är intresserad av tjänsten. Nämn gärna något specifikt som har du fått med dig från intervjun, exempelvis en upptäckt kring företaget som du uppskattade eller något nytt kring tjänsten som du anser extra lockande. Här har du också chansen att förtydliga något som du kanske inte tycker att du fick fram under intervjun, men håll det kortfattat. Avsluta med att du ser fram emot att höras igen, säger Britt Marie.

Att inte få återkoppling inom en utlovad period kan vara frustrerande men det är viktigt att ha tålamod och inte höra av sig till rekryteraren för tidigt.

– Om du har inte fått någon återkoppling vid förväntat datum bör du ha is i magen och invänta besked ytterligare en vecka. Efter en intervju kan väntan på svar kännas outhärdligt lång och det kan vara frestande att kontakta rekryteraren för att kolla läget. Men här gäller det att vara försiktig så att du inte framstår som framfusig och påträngande. Risken finns också att rekryteraren känner sig störd i sin process, något som knappast förbättrar dina chanser att få jobbet, säger Britt Marie och fortsätter:

– Tänk på att rekryteringsprocessen består av flera steg. Rekryteraren är heller inte nödvändigtvis den som avgör om just du får jobbet, utan presenterar troligtvis ett antal kandidater för rekryterande chef som sedan fattar det slutliga beslutet. Ibland kan det vara så att du inte är slutkandidat men fortfarande med i processen.

Undantag från regeln

Om du inte fått någon återkoppling en vecka efter förväntat datum rekommenderar Britt Marie att du följer upp med ytterligare ett mejl. Innehållet kan likna det första mejlet, där du visar ditt fortsatta intresse för tjänsten och nämner något positivt om företaget eller tjänsten. Du kan också passa på och fråga om du kan bistå rekryteraren med ytterligare information.

– Får du ingen återkoppling på det mejlet kan du betrakta det som att du inte fick tjänsten och gå vidare från den processen. Undantag från regeln att avstå kontakt under processens gång är om en betydande förändring i din situation inträffar. Exempelvis om du har fått ett annat jobberbjudande men innan du fattar ett beslut vill veta om chansen fortfarande finns att få tjänsten som har du intervjuats för. Ett annat scenario kan vara att du presterat något avgörande under tiden rekryteringen pågår som kan påverka dina möjligheter att få jobbet. Kanske var det meriterade om du hade körkort och nu har du just fått ditt körkort. Då kan du höra av dig för att berätta det, säger Britt Marie.

Dra nytta av erfarenheten

Om det till slut blir så att du inte fick tjänsten ska du inte ta det personligt utan dra nytta av erfarenheten. Om du har fallit på målsnöret ett par gånger tidigare kan det vara bra att via ett kort mejl be rekryteraren eller arbetsgivaren om konstruktiv feedback vad som kan förbättras och öka dina chanser till ett nytt jobb.

Alla rekryterare har inte tid att ge feedback men ofta kan du få minst ett specifikt tips som kan vara värdefullt för dig. Men håll dig kort och ställ inte frågor som kräver för uttömmande svar. Tacka än en gång för att du fick komma på intervju och berätta därefter att du vill förbereda dig på bästa sätt inför kommande ansökningar och intervjuer. Fråga sedan om de skulle kunna hjälpa dig genom att svara på några frågor. Välj ut ett par av frågorna nedan:

  • Vad var det jag föll på? Kompetensen, erfarenheten eller personliga egenskaper och förutsättningar för att klara av den aktuella tjänsten?
  • Kan du ge mig några konkreta tips eller råd inför kommande intervjuer?
  • Tycker du jag ska göra något annorlunda nästa gång jag går på intervju? Är det något specifikt jag bör tänka på?
  • Var det något du reagerade på under intervjun som är bra för mig att känna till?
  • Har du några tips eller råd som skulle öka mina chanser att få jobb?

Tacka på förhand och berätta att återkopplingen kommer vara oerhört värdefull för dig.

Ibland kan det vara så att rekryteraren eller arbetsgivaren ringer upp på telefon och återkopplar att du inte har fått tjänsten, särskilt om du har gått långt i processen. Förutsatt att du känner dig förberedd, kan du be om återkoppling direkt.

– Då är det viktigt att du är ödmjuk och lyssnar med öppet sinne. Gå inte i försvar även om du inte håller med om kritiken, säger Britt Marie.

Känner du dig osäker på huruvida du ska fortsätta vänta på besked eller faktiskt ska ta kontakt med rekryteraren eller arbetsgivaren kan du bolla frågan med din rådgivare på TRS.

Pausa inte ditt jobbsökande

Det är lätt hänt att pausa sitt jobbsökande när man är aktuell i en rekryteringsprocess. Det är en god idé att använda tiden efter en intervju till att fortsätta söka jobb. På så sätt tappar du inte fart i ditt jobbsökande. Du kan också använda tiden till att reflektera över hur du själv tycker det gick. Vad gick bra och vad gick mindre bra? Ta stöd av frågorna nedan:

  • Vilket intryck gav jag?
  • Var jag tillräckligt förberedd?
  • Var det några frågor som var särskilt svåra?
  • Är jag nöjd med alla mina svar på frågorna?
  • Kan jag uttrycka mig bättre nästa gång?
  • Vill jag utveckla något till nästa gång jag går på intervju?
  • Är jag fortsatt intresserad av tjänsten?

Publicerad: 22 oktober 2024

Fler tips inom

Rådgivarens tips
Jobbsökare

Rådgivarens tips

Så väljer du rätt referensperson

Att välja rätt personer som lämnar referenser vid en jobbansökan är lika viktigt som ett bra cv och personligt brev. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och ger här sina bästa råd när det kommer till att välja rätt referensperson samt vad du bör tänka på för att öka dina chanser att få det jobb som du söker.

AI, Rådgivarens tips

Ta hjälp av en chatbot när du söker jobb

Att ta hjälp av en chatbot när du söker jobb kan ge både ny inspiration och hjälp med formuleringar. Dialogen med chatboten öppnar upp för nya infallsvinklar och olika stilar beroende på vilken typ av tjänst du söker. Och nej, det anses inte som fusk att ta hjälp av ny teknik, du kan ju lika gärna ta hjälp av en kollega eller kompis. Så kom igång och våga testa!

Rådgivarens tips

Varför känner jag mig värdelös? Varför känner jag mig så nere?

Den frågan kan dyka upp när som helst i livet. Men efter en uppsägning, eller då man förlorat jobbet av någon anledning, är den ganska vanlig. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse ger några förklaringar till varför det är lätt att drabbas av negativa tankar när du är arbetslös – men långt ifrån värdelös!

Läs fler berättelser