Carin överkom utmattning och hittade sitt kall som stödpedagog
Carin Odell är Göteborgstjejen boende i Alingsås som alltid ser möjligheter i stället för hinder. Som en uppskattad moster och faster, är hon nära sin familj och har faktiskt förlängt familjen genom att vara kontaktfamilj för ett barn med särskilda behov varannan helg. Det är tydligt redan från början i denna intervju hur viktigt det mänskliga mötet är för Carin.
Carin är utbildad Waldorflärare och flyttade till Alingsås då hon blev anställd på Linnéskolan, en arbetsplats där hon arbetade i hela 22 år. Carin hade många roller utöver lärare allt från kassör och ordförande till huvudman och biträdande rektor, och hon älskade sitt jobb. Problemet var bara att oavsett alla roller som hon axlade, så var det utöver sin 100% tjänst som lärare.
– Så klart tar det stopp en dag när du jobbat så mycket mer än heltid. Kroppen lade av, och jag blev hämtad med ambulans. Utåt sett hade jag ju varit en stålkvinna som orkade hur mycket som helst, men när saker väl brast var det nog ingen som egentligen var förvånad.
Hopp och stöd från TRS
Men en olycka kommer sällan ensam, och problemen började hopa sig för Carin. Läkarna hon hade förstod inte att det rörde sig om utmattning och sjukskrev henne enbart ett par veckor i taget, vilket var en stressfaktor i sig. Och Linnéskolan gick i konkurs och stängdes ner. Ljuset i tunneln var när konkursförvaltaren berättade för henne om TRS.
– När saker kändes tröstlösa, ingav TRS och min rådgivare Britt Marie hopp, något som verkligen behövdes där och då. Jag kände att livet var meningslöst, men TRS hjälpte mig att bena ut vad jag ville och vad jag kunde, vilket var nödvändigt för att kunna komma vidare.
Rätt diagnos och KBT
Carin hade inte fått sin utmattningsdiagnos när hon kom i kontakt med TRS första gången, men hennes rådgivare förstod Carins tillstånd snabbt och erbjöd KBT. En behandling som förändrade Carins liv. För det var psykologen som gjorde ett test som visade på utmattad frontallob, som vårdcentralen kunde ta vidare för att sedan ställa rätt diagnos och sjukskriva Carin en längre period.
Under den här perioden tog Carin del av ett par onlinekurser som TRS erbjöd, men insåg snart att läraryrket för henne var förbrukat, stressfaktorn och risken för återfall var för hög. Trots detta ville Arbetsförmedlingen att hon fortsatt skulle söka lärarjobb, vilket genererade just ett återfall i utmattning.
– Det var allt annat än en lätt period, det var först när min rådgivare på TRS skickade mig till Campus Alingsås som saker vände. De såg att det fanns mycket pedagogik i mig blandat med kärlek till mänskliga möten och förslog att jag skulle läsa till stödpedagog. Jag visste inte alls vad det var då, men har inte ångrat en dag att jag tog det steget.
En stödpedagog arbetar med funktionsnedsatta människor och det fanns en kurs på distans i Sollefteå, stödpedagog inom LSS, 200 YH-poäng på distans med sex platsbundna träffar i Sollefteå. En kurs som Carin sökte och kom in på. Men hon var orolig för om hon skulle orka.
En unik studieteknik
– Min hjärna var trött, och jag märkte att jag enbart kunde koncentrera mig väldigt korta perioder. Jag har exempelvis alltid älskat att sticka men kom plötsligt inte ihåg hur man gjorde. Så innan skolstart hade jag läsförbud för att kunna vila hjärnan ordentligt.
Carin åkte till Sollefteå med en tydlig plan. Hon skulle lyssna på kroppen och vad den signalerade att den orkade. Hon skulle gå till sitt hotell på rasterna och vila mellan lektionerna. Hon skulle göra andningsövningar dagligen och sist men inte minst, hon skulle satsa på betyget G och inte VG.
Hon hamnade i en fin klass med både förstående lärare och klasskamrater. Hon tog först en dag i taget, sedan en vecka, sedan en kurs. Och hon uppfann det som hon kallar för ”plugginader”.
– Plugginader har varit ett avgörande verktyg för mig. Det går ut på att du packar dina läxböcker, papper, penna och lite fika. Och sedan ger dig ut i skogen. Du går en stund, sedan sätter du dig och läser tio minuter. Sedan, innan du blir hjärntrött, reser du dig och fortsätter din vandring. Hela min skolgång studerade jag på detta vis, vandrade i timtal och klarade kurs efter kurs tack vare plugginader.
Ny karriär som stödpedagog
Slutligen var Carin fullfjädrad stödpedagog, 200 YH-poäng var avklarade och hon beskriver jobbet som helt rätt för henne då hon nu inte bara får belasta hjärnan utan även kroppen. Hon fick hjälp av TRS att skriva en bra CV, sökte tre jobb och fick komma på två intervjuer varav den ena ledde till ett vikariat på ett LSS-boende där hon är idag och trivs som fisken i vattnet.
– Jag som alltid haft lätt för mig innan när det kommer till inlärning har verkligen fått kämpa nu, detta har inte bara varit en karriärväxling utan även en hälsoresa. Och jag är TRS evigt tacksam, hade jag inte fått gå till psykolog och fått rätt diagnos hade yrket stödpedagog inte kommit på tal.
Nu lyssnar Carin inåt, och låter kroppen styra vad hon orkar och inte. Hon vet att trötthet skapar längre återhämtningstid, därför använder hon dagligen sina verktyg som hon fått av både TRS och psykolog.
– Jag rekommenderar TRS vilken dag som helst i veckan, jag är oerhört imponerad av det stöd som jag fått. Allt från psykologhjälp och hjälp med CV till ersättning för litteratur, resor och logi när jag studerade – TRS stöd är verkligen en stor del av att det blev så bra som det blev!
Publicerad: 12 november 2024
Fler tips inom
Andra berättar
Omstart vid 60: Christians resa tillbaka till arbetslivet
När Christian Ageland blev uppsagd vid 60 års ålder kändes framtiden osäker och pensionsplanerna lockade. Men tack vare sin långa erfarenhet, målmedvetenhet och stöd från TRS hittade han en väg tillbaka till arbetslivet.
Andra berättar
Från psykisk ohälsa till meningsfull sysselsättning
Petri Rantavuori har finskt påbrå men är uppvuxen i Jönköping. Han beskriver uppväxten som problematisk på grund av både mobbning och utanförskap, vilket i sin tur ledde till psykisk ohälsa tidigt i livet.
Andra berättar, Elitidrott
Danska handbollsstjärnan skolade om sig till mjukvaruutvecklare
Knud Ronau Larsen inledde sin professionella handbollskarriär i Danmark, men 2020 flyttade han till Sverige för spel i Ystads IF. Där var han, som en av ligans bästa offensiva spelare, starkt bidragande till klubbens SM-guld 2022. Men trots framgångarna på planen blev Knuds karriär kantad av skador, vilket ledde till stora utmaningar och till slut en helt ny karriär som mjukvaruutvecklare.