Rådgivarens tips: Bli vän med ensamheten när du söker jobb
Att vara jobbsökande är en ovan situation för de allra flesta. En vanlig upplevelse är att det kan kännas ensamt att söka jobb och just ensamheten i sig kan föra med sig utmaningar. TRS rådgivare Nicklas Karlsson delar med sig av sina bästa tips för att ta sig an den ensamma uppgiften att söka jobb.
– När vi pratar om ensamhet i den här kontexten så pratar vi om oönskad ensamhet. Den är egentligen inte kopplad till fysisk ensamhet utan du kan känna dig ensam trots att du är omringad av andra människor. Den ensamhet som kan uppstå i samband med att vara jobbsökande är en inre känsla och den sitter inte nödvändigtvis ihop med en fysisk ensamhet. Den uppstår för att man upplever att man saknar kollegor och personer som förstår ens situation. Men du behöver inte känna dig ensam bara för att du söker jobb på egen hand. Upplevelsen av ensamhet är nämligen inte ofrånkomlig utan det går att ändra på hur du känner. Du kan exempelvis stå ensam på toppen av ett högt berg och inte alls känna dig ensam, säger Nicklas.
Motivation och självkänsla
För den som för första gången under sitt arbetsliv står utan anställning kan det bli en chock när man ska börja ta sig an arbetet med att hitta sitt nästa jobb. Bristande motivation och självkänsla kan bli en verklighet för många som söker jobb och känner sig ensamma i processen.
– Det kan vara svårt att få saker gjorda , sviktande självkänsla och bristande motivation är bara några exempel på upplevelser som kan drabba en som är mellan jobb. Det är ingen onormal situation att vara utan jobb och många av oss hamnar där någon gång i arbetslivet i en eller annan form. Det är dock lätt att hamna i en tankebana att ingen förstår en för att alla ens nära och kära har jobb, säger Nicklas och fortsätter:
– Att bara orka sig upp på morgonen kan kännas utmanande när man inte har ett jobb att gå till. När svar från jobbansökningar uteblir kan motivationen svika. Men bristande motivation kan vara ett symptom på att du fokuserar på fel saker. Om du likställer framgång med att bli erbjuden jobb och bli kallad till intervju varje gång du söker jobb så fokuserar du inte på sådant som du faktiskt kan påverka. Du kan påverka hur många jobb du söker, att du vidareutbildar dig och jobbar på dina ansökningshandlingar. I stället för att försöka öka din motivation genom olika knep innan du fortsätter med att söka jobb så kan det vara mer effektivt att bara utföra dem uppgifter du behöver göra. Du behöver nämligen inte ha hög motivation för att genomföra de uppgifter som krävs för att söka jobb. Du har kunskapen och förmågan att göra det som krävs utan att ständigt vara motiverad.
Fokusera på rätt saker
Nicklas menar att det även är lätt att tappa hoppet när jobbsökandet inte går så enkelt som man förväntat sig.
– Bristande självkänsla kan smyga sig på en i ensamheten och den ”inre kritikern” kan bli högljudd. Då är det lätt att tappa hoppet när jobbsökandet inte flyter på i den takt man önskar sig. Att vänta med att känna sig nöjd till den dagen man har ett nytt jobb är en tuff strategi. Bli medveten om varje litet steg du tar i rätt riktning och tillåt dig att vara nöjd varje dag. Fokusera på det du kan påverka, det vill säga själva jobbsökandet, genom att skicka ansökningar och vässa din jobbsökarkompetens, säger Nicklas.
Få saker gjorda med TNS
Som jobbsökare är du både din egen chef och den som är anställd. Nicklas rekommenderar metoden Tag-Nästa-Steg (TNS) för att vara självgående och effektiv i ditt jobbsökande.
– Att vara ensam i jobbsökandet innebär att du behöver vara självgående och att du behöver leda dig själv under dagen. En del upplever att det är svårt att få saker gjorda och att dagarna rullar på utan att något händer. En kraftfull metod för att få fler saker gjorda är att utgå ifrån modellen TNS, det vill säga Tag–Nästa–Steg. Varje framgångsresa består ju egentligen bara av ett antal steg. Allt du behöver göra är att fokusera på att ta nästa rimliga steg i din resa mot nytt jobb. Ibland kan vara något så litet som att öppna upp datorn på morgonen och leta jobb på en jobbsökarsida. För att nå fram till målet med ditt jobbsökande behöver du kontinuerligt ta steg framåt och till slut kommer du att nå fram, menar Nicklas.
Stöd från TRS
TRS rådgivare har god erfarenhet av att prata med och vägleda personer som befinner sig mellan jobb. Våra rådgivare har förståelse för din situation och kan agera bollplank. Ta kontakt med din rådgivare vid behov eller delta i våra webbinarier för att prata och nätverka med andra i liknande situationer. Se samtliga våra webbinarier för dig som söker jobb.
Lycka till med att ta nästa steg i ditt jobbsökande!
Publicerad: 12 november 2024
Fler tips inom
Rådgivarens tips
Så väljer du rätt referensperson
Att välja rätt personer som lämnar referenser vid en jobbansökan är lika viktigt som ett bra cv och personligt brev. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och ger här sina bästa råd när det kommer till att välja rätt referensperson samt vad du bör tänka på för att öka dina chanser att få det jobb som du söker.
AI, Rådgivarens tips
Ta hjälp av en chatbot när du söker jobb
Att ta hjälp av en chatbot när du söker jobb kan ge både ny inspiration och hjälp med formuleringar. Dialogen med chatboten öppnar upp för nya infallsvinklar och olika stilar beroende på vilken typ av tjänst du söker. Och nej, det anses inte som fusk att ta hjälp av ny teknik, du kan ju lika gärna ta hjälp av en kollega eller kompis. Så kom igång och våga testa!
Rådgivarens tips
Varför känner jag mig värdelös? Varför känner jag mig så nere?
Den frågan kan dyka upp när som helst i livet. Men efter en uppsägning, eller då man förlorat jobbet av någon anledning, är den ganska vanlig. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse ger några förklaringar till varför det är lätt att drabbas av negativa tankar när du är arbetslös – men långt ifrån värdelös!