Rådgivarens tips

Vänd på perspektivet och hitta de dolda jobben

Det är lätt att tro att det inte finns några jobb när signalen är att arbetslösheten ökar och nu är uppe 6,6 procent. - Men det betyder ju faktiskt att 93,4 procent av arbetskraften jobbar! betonar TRS rådgivare Torbjörn Norlund. Här tipsar han om hur du hittar de dolda jobben och använder ditt nätverk.

Målgrupp: Jobbsökare
Torbjörn Norlund, rådgivare på TRS.

Det händer alltid saker på en arbetsplats, som gör att positioner blir lediga.

- En del går i pension, några byter arbete, någon börjar studera eller kanske temporärt behöver ersättas då de är föräldralediga. Detta är bara några exempel på händelser som påverkar rörligheten på arbetsmarknaden och skapar möjligheter för dig som söker nytt arbete. Om du aktivt kontaktar de arbetsgivare du är intresserad av är det mycket möjligt att just de har, eller kommer att få, en vakans.

I tider av lågkonjunktur är det lätt att tro att arbetsmarknaden stannar av.
Visserligen minskar antalet tillsättningar och för vissa yrkeskategorier även antalet annonser på till exempel Arbetsförmedlingens hemsida. I media fokuseras och skrivs det om antalet arbetslösa och antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen.

- Mitt råd är att tänka precis tvärtom och vända på perspektivet. Om arbetslösheten är 6,6 procent så är det faktiskt 93,4 procent av arbetskraften som jobbar.

Dolda arbetsmarknaden

- Det är viktigt att komma ihåg att bara en del av de vakanser som finns syns publikt. Det varierar mycket mellan olika branscher, i vissa branscher kan så mycket som 40 procent eller mer av alla tillsättningar ske utan att tjänsten annonseras. Istället tillsätts tjänsterna genom kontakter, tips eller att rätt person hör av sig vid rätt tillfälle.

Varför? Jo, för att rekrytera genom annons tar tid och kräver resurser. Att använda sig av rekryteringskonsulter kan vara effektivt, men det är samtidigt dyrt. Chefer kan tycka att det är enklare att anställa en person på rekommendation av någon de känner förtroende för.

- De allra flesta som söker arbete gör det på den publika arbetsmarknaden, genom att söka arbeten som annonseras ut. Om du istället bearbetar den del av arbetsmarknaden som inte annonserar hamnar du i en exklusiv skara. Om du tar egna kontakter, skickar spontanansökningar eller på andra sätt talar om att du vill ha arbete har du betydligt färre att konkurrera med och chansen att lyckas ökar.

Nätverk

Ett effektivt sätt att bearbeta arbetsmarknaden är att jobba aktivt med sitt nätverk.

- Med nätverk menar jag dels yrkesnätverket, dels ditt privata nätverk. Var inte rädd för att tala om att du söker arbete och vilken typ av arbete du vill ha. Ingen tycker det är konstigt att vara mellan jobb och de allra flesta människor vill hjälpa till om de kan.

- Tänk dig att du har tio vänner som du känner väl.  Du berättar att du söker arbete och frågar om de kan hjälpa dig. Dessa personer i sin tur berättar att du är tillgänglig till tio andra personer, då är det plötsligt 100 personer som kan tipsa arbetsgivare om just dig.

En sak som kan hjälpa dig är att strukturera upp ditt nätverk är en nätverkskarta. Det kan din rådgivare hjälpa dig med.  Använd även TRS Guide till nytt arbete - där det finns tips och råd om hur du kan gå tillväga.  

Att gå med i branschspecifika grupper på LinkedIn in och Facebook är också en möjlighet till att bredda ditt nätverk.

- Där kan du skapa kontakter och få tips om lediga tjänster. Allt fler organisationer och företag använder sociala medier när de rekryterar, så se till att du också finns där. Ditt nästa arbete kan vara närmare än du tror!

Tips från Torbjörn:

  • Kontakta organisationer du tycker verkar intressanta och fråga om de har någon vakans
  • Skicka spontanansökningar (utan att organisationen har annonserat)
  • Prata med vänner och bekanta, tidigare arbetskamrater
  • Gör en nätverkskarta
  • Använd TRS Guide till nytt arbete
  • Undersök LinkedIn och Facebook – sök på olika taggar, undersök grupper utifrån bransch och intresse.

Publicerad: 12 november 2024

Fler tips inom

Rådgivarens tips
Jobbsökare

Rådgivarens tips

Så väljer du rätt referensperson

Att välja rätt personer som lämnar referenser vid en jobbansökan är lika viktigt som ett bra cv och personligt brev. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och ger här sina bästa råd när det kommer till att välja rätt referensperson samt vad du bör tänka på för att öka dina chanser att få det jobb som du söker.

AI, Rådgivarens tips

Ta hjälp av en chatbot när du söker jobb

Att ta hjälp av en chatbot när du söker jobb kan ge både ny inspiration och hjälp med formuleringar. Dialogen med chatboten öppnar upp för nya infallsvinklar och olika stilar beroende på vilken typ av tjänst du söker. Och nej, det anses inte som fusk att ta hjälp av ny teknik, du kan ju lika gärna ta hjälp av en kollega eller kompis. Så kom igång och våga testa!

Rådgivarens tips

Varför känner jag mig värdelös? Varför känner jag mig så nere?

Den frågan kan dyka upp när som helst i livet. Men efter en uppsägning, eller då man förlorat jobbet av någon anledning, är den ganska vanlig. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse ger några förklaringar till varför det är lätt att drabbas av negativa tankar när du är arbetslös – men långt ifrån värdelös!

Läs fler berättelser