Nyhet

TRS hjälper elitidrottare till en ny plats i arbetslivet

Trygghetsrådet TRS erbjuder stöd och rådgivning till karriärväxlande elitidrottare, för att hjälpa dem att hitta en ny plats i arbetslivet när idrottskarriären är över. Linda Lekander är rådgivare på TRS och berättar i den här artikeln om hur stödet fungerar samt hur TRS kan stötta dig i processen att ställa om till ett nytt jobb och en ny verklighet.

Målgrupp: Elitidrott
Linda Lekander, rådgivare på TRS.

TRS stöd för elitidrottare i karriärväxling TRS  erbjuder stöd och rådgivning till elitidrottare som står inför en karriärväxling. Varje idrottare kan få individanpassad rådgivning, olika former av stöd och coachning för att hitta sina styrkor och överförbara kompetenser. På så sätt underlättas övergången till en ny karriär efter elitsatsningen. 

– Vårt uppdrag är att hjälpa elitidrottare att hitta en ny plats i arbetslivet när idrottskarriären är över. Vi vet att det kan vara en utmanande process, men vi är här för att stötta och guida dem genom den, säger Linda. 

Identifiera överförbara kompetenser

En viktig del av TRS arbete är att hjälpa elitidrottaren att identifiera och värdera sina överförbara kompetenser.  

– Elitidrottare har ofta utvecklat en rad kompetenser under sin idrottskarriär som är värdefulla på arbetsmarknaden, exempelvis ledarskap, målmedvetenhet och stresstålighet. Genom att synliggöra alla dessa kompetenser kan vi underlätta för idrottaren att hitta en ny karriär som passar honom eller henne, förklarar Linda. 

Individanpassade stödinsatser och rådgivning 

För att erbjuda bästa möjliga stöd till elitidrottare, arbetar TRS med individanpassade stöd och program. Linda Lekander beskriver hur detta går till. 

– Vi erbjuder individuella möten och insatser för att hjälpa elitidrottare att utforska sina möjligheter på arbetsmarknaden och att utveckla en plan för sin nya karriär. Vi kan även erbjuda kontakt med affärskonsult för den som vill starta eget företag. Vi erbjuder ekonomiskt stöd och många andra stödformer som är helt kostnadsfria för den som växlar karriär. 

Inspirerande exempel på elitidrottare som fått stöd av TRS 

Flera elitidrottare har redan dragit nytta av TRS stöd och rådgivning, och deras framgångshistorier fungerar som inspiration för andra som står inför en karriärväxling. På trs.se kan du läsa om tidigare elitidrottare som med hjälp av TRS har hittat nya karriärer inom bland annat försäljning, marknadsföring och ledarskap. Deras berättelser visar att det finns många möjligheter för elitidrottare att hitta meningsfulla och framgångsrika karriärer efter idrotten. 

Kontakta TRS redan nu 

Som elitidrottare kan du ansöka om stöd från TRS under det sista året innan kontraktet löper ut. Du kan få stöd upp till två år efter avslutad idrottskarriär. TRS erbjuder dig dessutom vägledande samtal och kompetensutvecklande insatser via studier under hela karriären.   

– Vi på TRS är stolta över att kunna stötta karriärväxlande elitidrottare i deras övergång till arbetslivet efter idrotten. Vi vet att de har mycket att erbjuda och vi är övertygade om att de kommer att göra stor skillnad i sina nya karriärer, säger Linda avslutningsvis. 

Om du är en elitidrottare som är intresserad av att ta del av TRS stöd och rådgivning för en karriärväxling, tveka inte att kontakta oss direkt. Din nya karriär väntar! 

Vem kan få stöd? 

TRS stöd kan sökas av idrottare som täcks av kollektivavtalet för elitspelare inom ishockey, handboll och fotboll.  

  • Ishockey - SHL och hockeyallsvenskan samt den högsta serien för damer, SDHL.
  • Fotboll - Allsvenskan och Superettan (herrar).
  • Handboll - högsta serien för både damer och herrar. 

Publicerad: 28 oktober 2024

Fler tips inom

Nyhet
Elitidrott

Nyhet

Det här stödet får en elitidrottare av TRS

Sedan den 1 november omfattas även damerna i fotbollens två högsta serier av TRS omställningsavtal. Elitspelarna inom hockey, handboll och herrfotbollen omfattas sedan tidigare av avtalet, som innebär att spelarna kan få stöd i övergången till ett nytt yrke.

Nyhet

Nytt avtal ger damfotbollsspelare rätt till stöd från TRS

Efter nästan ett års förhandlingarna har Arbetsgivaralliansen, Unionen, Elitfotboll Dam och Spelarföreningen nu tecknat ett nytt kollektivavtal för svensk damfotboll.

Läs fler berättelser