Helene Bergstedt om årets Almedalsvecka

Helene Bergstedt, vd för TRS och SOKstiftelsen, reflekterar över Almedalsveckan, som präglades av möten, seminarier och diskussioner. Med sin erfarenhet från tidigare år delar hon med sig av insikter och lyfter fram frågor som fick extra fokus för TRS och SOKstiftelsen under Almedalen 2024.

Helene Bergstedt, vd för TRS och SOKstiftelsen.

Hej Helene, du har ju varit i Almedalen många gånger förut, men vi är ändå nyfikna. Vad tar du med dig från veckan i Almedalen?

Almedalen är på många vis en unik mötesplats och jag tar med mig många fina spontana möten och samtal. Jag tar också med mig en hel del omvärldsspaningar och några nya insikter, en viktig del av varför jag väljer att närvara.

Vilka seminarier och möten tycker du var gynnsamma att ta del av för TRS/SOKstiftelsens del?

Alla samtal och kontakter är viktiga och gynnsamma. I mångt och mycket möter man personer som man kanske ändå träffar i andra sammanhang, men det blir också en hel del nya möten och samtalen blir av en annan karaktär. I år valde jag att prioritera seminarier som tog upp viktiga frågor för ideell och idéburen sektor och scenkonsten, men också sådana som behandlar frågor kring den svenska arbetsmarknadsmodellen och utmaningar på den framtida arbetsmarknaden, inte minst i relation till ökad användning av AI.

Tycker du att omställningsfrågan var tillräckligt mycket på agendan?

I år var det andra former av omställning än omställning på arbetsmarknaden som stod högst på agendan, exempelvis grön omställning. Men ”våra” omställningsfrågor lyftes framförallt ur perspektiven kompetensbrist och vikten av kompetensutveckling under yrkeslivet. Det är frågor som blir allt viktigare och där bland annat vi omställningsorganisationer har en viktig funktion att fylla. Jag tror att frågor kring kompetensförsörjningen kommer att lyftas mer kommande år.  

 

Publicerad: 28 oktober 2024

Fler tips inom

Nyhet

Vi söker kommunikatör

Nu söker vi en engagerad och driven kommunikatör för ett operativt uppdrag med fokus på att lyfta innehållet i våra digitala kanaler. Uppdraget är ett konsultuppdrag på 12 månader med start i januari/februari 2025 och omfattar 100%.

Nyhet

Satsning för att stärka kompetensen hos scenkonsttekniker

Trygghetsrådet TRS tillsammans med Svensk Scenkonst och Fackförbundet Scen & film har startat ett projekt för att möta den växande bristen på teknisk personal inom scenkonstbranschen. Projektet ska kartlägga nuvarande och framtida behov för att skapa långsiktiga lösningar.

Nyhet

Ekonomiskt stöd till validering av undersköterskor

Har du medarbetare eller kollegor som behöver hjälp med att se vad just hen behöver för att få den skyddade titeln undersköterska?

Läs fler berättelser