Pratar ni om kompetensförsörjning?
Kompetensförsörjning är på mångas läppar just nu. I takt med teknikutveckling, digitalisering och AI:s framfart i arbetslivet ökar behoven av att rekrytera, utveckla kompetens och ställa om för en hållbar och livskraftig verksamhet. Monica Held, erfaren rådgivare på TRS, stärker anslutna arbetsplatser i att utveckla ett hållbart arbete med kompetensutveckling och lärande.

Hur ser då förutsättningarna ut för att arbeta med kompetensförsörjning?
Rapporten "Kompetensförsörjning i små och medelstora företag" belyser hur små och medelstora företag (SME) arbetar med kompetensförsörjning och kompetensutveckling. Studien baseras på tidigare forskning och utvärderingar, samt intervjuer med företagsledare och HR-personal i kunskapsintensiva tjänsteföretag, myndighetsrepresentanter och forskare.
Rapporten framhäver vikten av att små och medelstora företag, trots sina begränsade resurser, arbetar strategiskt med kompetensförsörjning för att säkerställa långsiktig tillväxt och konkurrenskraft.
Summeringen nedan sammanfattar de huvudsakliga resultaten av rapporten (Chat GPT PDF Summary):
1. Begränsade resurser:
- Små och medelstora företag saknar ofta tid och resurser för att arbeta strategiskt med kompetensförsörjning jämfört med större företag. Företagen har svårt att identifiera och agera på kompetensbehov, vilket ofta leder till en reaktiv och kortsiktig strategi.
2. Utmaningar med kompetensbehov:
- Det är utmanande för mindre företag att fylla sina kompetensbehov, särskilt inom kunskapsintensiva branscher. Företagen fokuserar främst på yrkesrelaterat lärande och inte lika mycket på organiserad personalutbildning, som anses vara dyr och tidskrävande.
3. Pandemins effekter:
- Pandemin har påskyndat digitaliseringen och förändrat arbetsmetoder, vilket påverkar kompetensförsörjningen. Det finns osäkerhet kring hur väl kompetenser har utnyttjats och utvecklats under pandemin, särskilt vad gäller informellt lärande och kunskapsutbyte mellan kollegor.
4. Olika förutsättningar och behov:
- Företagens behov av stöd och nätverk för kompetensförsörjning varierar beroende på geografisk placering, affärsinriktning och branschtillhörighet. Samarbete med universitet och högskolor är viktigt för många företag, främst för att attrahera och rekrytera talanger.
5. Tidigare erfarenheter och initiativ:
- Statliga initiativ har försökt stärka små och medelstora företags arbete med kompetensförsörjning, men det är svårt att nå ut till företagen och få dem att se nyttan av insatserna. Erfarenheter från tidigare projekt visar att insatser behöver kopplas tydligt till företagens upplevda behov och vardag för att vara framgångsrika.

Rekommendationer:
1. Ökat stöd och rådgivning:
- Små och medelstora företag behöver stöd i form av rådgivning och nätverksinsatser anpassade efter deras specifika behov och förutsättningar. Policys bör fokusera på att tillhandahålla grundläggande information om HR och kompetensutveckling för att öka företagens medvetenhet och kapacitet.
2. Fortsatta studier och utvärderingar:
- Det behövs fler studier för att förstå långsiktiga effekter av pandemin på företagens produktivitet och kompetensutveckling. Utvärderingar av tidigare och pågående initiativ bör genomföras för att identifiera framgångsfaktorer och förbättra framtida satsningar.
Hur ser det ut i din organisation?
Även om deltagarna i studien tillhör privat sektor så finns många likheter med ideell sektor och scenkonst. Vad känner ni igen er i? Stämmer detta med hur det ser ut hos er?
Vill ni stärka ert arbete med kompetensförsörjning?
I samarbete med TRS kan ni utveckla metoder för att göra kompetensanalyser, bredda era perspektiv på kompetensutveckling och planera för lärande på organisations-, grupp- och individnivå. Vi är noga med att inkludera chefer och medarbetare från olika delar av organisationen i syfte att skapa driv och engagemang för kompetensfrågorna.
Vi vill gärna veta vad ni tänker om kompetensförsörjning, hur ni arbetar med det och vilka utmaningar ni ser. Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi samarbetar för hållbar kompetensutveckling!
Tips på rapporter och studier om kompetensförsörjning i Sverige:
Kontakt

Publicerad: 17 mars 2025
Fler tips inom

Rådgivarens tips
Att leda kompetensutveckling och lärande
Kompetensutveckling. Ett ord som väcker både hopp och huvudbry. Hur leder vi egentligen lärande i våra organisationer så att det inte bara blir något man "borde göra", utan något som faktiskt gör skillnad? Monica Held är rådgivare på TRS med lång erfarenhet av att stötta chefer och organisationer. Här delar hon sina bästa tips för att skapa verkligt lärande som bär – för individen, gruppen och hela verksamheten.

Rådgivarens tips
Efter omställning och uppsägningar - bjud in till reflektion och dialog
Det kan uppstå många kluvna känslor och tankar i organisationer som varit tvungna att säga upp medarbetare. Det finns behov av att prata om framtiden samtidigt som det kan vara känsligt om det fortfarande finns uppsagda medarbetare kvar i organisationen.TRS rådgivare Monica Held ger här tips på hur du kan hantera det vakuum som kan uppstå.

Rådgivarens tips
Coachning - den starkaste kraften för personlig utväxling?
"Alla behöver en coach." Det är orden från Bill Gates TED Talk 2013, och de fångar en enkel men kraftfull sanning – vi kan alla dra nytta av vägledning och stöd, oavsett var vi befinner oss i livet. Låt oss dyka djupare in i hur coaching kan vara katalysatorn för din personliga och professionella utveckling.