Mask & hår – Identitet, förtryck och tillhörighet

Välkommen till ett inspirerande och lärorikt webbinarium där vi utforskar maskens och hårets kraft som symboler för identitet, förtryck och tillhörighet. Genom historien har dessa uttryckssätt stärkt gemenskaper, utmanat normer – och ibland dolt sanningar. Upptäck nya perspektiv och låt dig inspireras av hur mask och hår påverkar både individen och samhället. Webbinariet riktar sig särskilt till maskörer, perukmakare och frisörer men även till andra intresserade inom scenkonsten.

Målgrupp: Anställd

Tillfällen

  • Datum & tid:
    Sista anmälningsdag:
Mask & Hår – identitet, förtryck och tillhörighet
Foto: MidJourney

Moderator: Kayo

Medverkande föreläsare och talare:

  • Josette Bushell-Mingo – rektor på Royal Central School of Speech and Drama
  • Amat Levin – journalist och författare
  • Mike Gamble – amerikansk koreograf, konstnär och föreläsare
  • Hanna Wallensteen – psykolog och föreläsare

Föreläsarna kommer att beröra frågor som:

  • Hur används hår och maskering som verktyg för självuttryck och identitet?
  • På vilka sätt har dessa symboler historiskt använts för att kontrollera och förtrycka?
  • Hur påverkar dessa aspekter vår samtid och framtid?

Delta i en inspirerande och insiktsfull dialog mellan några av de främsta rösterna inom kultur, psykologi och identitet. Det blir en eftermiddag fylld av reflektioner, erfarenhetsutbyten och nya perspektiv. 

Webbinariet kommer att spelas in och göras tillgängligt i efterhand för bred spridning. Webbinariet är en del av det gemensamma projekt som Trygghetsrådet TRS, Svensk Scenkonst och Fackförbundet Scen & Film driver för att stärka kompetensförsörjningen inom tekniska yrken i scenkonsten.

Praktisk kurs: Arbeta med melaninrik hud och texturerat hår

Observera att detta webbinarium är en förutsättning för att delta i den praktiska kursen i mask och hår som genomförs den 5 och 12 maj.

Läs mer och anmäl dig till den praktiska kursen

Presentation av föreläsarna

Josette Bushell-Mingo – En banbrytande röst inom scenkonst och inkludering

Josette Bushell-Mingo är en prisbelönt skådespelare och regissör med en imponerande karriär inom teater och kultur. Hon har uppträtt på prestigefyllda scener som Royal Shakespeare Company och National Theatre i Storbritannien. För sin roll som Rafiki i Lejonkungen på West End nominerades hon till en Olivier Award. Hennes föreställning Nina: A Story about Me and Nina Simone har hyllats världen över.

Som regissör grundade hon PUSH, teaterfestival för afro-britter vid Young Vic Theatre, och tilldelades OBE (Order of the British Empire) för sina insatser inom konsten. Hon har även varit konstnärlig ledare för Tyst Teater i Sverige, där hon i 13 år arbetade för att lyfta teckenspråkets konstnärliga och kulturella värde.

Sedan 2005 är Josette bosatt i Sverige och en stark röst för inkludering inom konst och kultur. Hon var med och grundade TRYCK, som utmanar representationen av afro-svenska och skådespelare  afrikanskt ursprung inom kultur  på svenska scener. Hon har suttit i styrelsen för Svenska Filminstitutet, varit ordförande för CinemAfrica och är beskyddare av Unity Theatre i Liverpool.

Utöver sin konstnärliga gärning reser hon internationellt för att föreläsa och undervisa om teckenspråksteater, mångfald och inkludering. Hon har undervisat på teatrar och skolor i Stockholm, Malmö, Luleå, London och New York. Josette Bushell-Mingo är en inspirerande pionjär som genom sitt arbete förändrar scenkonstens framtid!

Hanna Wallensteen

Hanna är legitimerad psykolog, psykoterapeut och föreläsare. Hanna har specialiserat sig på frågor som rör normer, rasism och diskriminering och hur detta påverkar individer och grupper i arbetslivet. Under hösten 2024 arbetade Hanna i ett pilotprojekt om psykologiskt stöd kring minoritetsstress inom scenkonst i produktionen Voice på Angereds Teater.

Föreställningen Voice behandlade ämnen som identitet, rasism och tillhörighet och hela teamet runt produktionen gavs möjlighet till fortbildning och samtalsstöd kring ämnena.

Amat Levin

Amat har en lång historia som journalist med början på Nöjesguiden och sen b.la. Metro.  Sedan 2020 skriver Levin opinionstexter för Dagens Nyheter

För fyra år sedan startade Amat Levin Instagram-kontot ”Svart historia”. Intresset för kontot exploderade och idag har det nästan 90 000 följare. Det är tydligt att många har saknat en mångfacetterad bild av Afrikas och svarta människors historia.

Amat Levin har en bakgrund som journalist och är uppvuxen i Farsta i södra Stockholm. Han är en av rösterna bakom podden ”Så vad händer?” och driver Instagramkontot @svarthistoria. År 2020 debuterade han med boken Slumpens barn. År 2022 utkom hans andra bok, Svart historia, som blev nominerad till Augustpriset.

Mike Gamble – En mångsidig koreograf, scenkonstnär och pedagog

Mike är en svenskbaserad amerikansk koreograf, scenkonstnär, pedagog och föreläsare. Hans rörelsespråk och kunskap har formats genom år av praktik inom västafrikansk dans, hiphop, vernacular jazz, house, latinamerikanska och karibiska danstraditioner samt breaking. Han har även utbildning i modern och modern jazzteknik.

Hans karriär sträcker sig över teater, musikal, konserter och kompanidans, samt den kommersiella industrin (TV, film, tryck, reklam och musikvideor), där han haft roller både framför och bakom scenen. Efter att ha flyttat till Sverige 2009 har han varit baserad i Göteborg och undervisat från Stockholm till Köpenhamn på olika scenkonstskolor, samtidigt som han fortsatt verka som koreograf och scenkonstnär. Han har uppträtt och koreograferat på flera prestigefyllda scener och institutioner, bland annat GöteborgsOperan, Göteborgs Stadsteater, Malmö Opera, Tivoli och Det Ny Teater i Köpenhamn, Dramaten, Drottningholms Slottsteater och Kungliga Operan i Stockholm.

Förutom sin konstnärliga verksamhet arbetar Mike också aktivt bakom kulisserna för att lyfta och synliggöra underrepresenterade kreativa röster. Han arbetar för att öka medvetenheten och främja utbildning för en mer diversifierad, representativ och tillgänglig kultursektor i Sverige.

Mike är ordförande i Danscentrum Väst och styrelseledamot i Danscentrum Sverige – regionala och nationella ideella organisationer som verkar för att förbättra villkoren och stärka infrastrukturen för den fria danssektorn i Sverige. Han sitter även i styrelsen för Dansens Hus i Stockholm och är medlem i referensgruppen för dans, cirkus och performance vid Kulturrådet.

Tips på fler webbinarier

Workshop med deltagare och moderator

Inspirerande workshops om AI och framtidens kompetens

AI förändrar arbetslivet i snabb takt. För vissa innebär det nya möjligheter, för andra skapar det osäkerhet. Oavsett var ni står är en sak säker – AI påverkar alla. Men hur kan ni som organisation rusta er och hur tar ni steget från insikt till handling? Välkommen till en interaktiv workshop där ni tillsammans med experter från forskningsinstitutet RISE och andra organisationer får reflektera, diskutera och konkretisera AI:s påverkan på er verksamhet.

Dag:

Tid:

Plats: Göteborg

Sista anmälningsdag:

Kunskap om Kompetens – Använd ert stöd smartare och hitta nyckeln till framgång

Hur kan din organisation arbeta mer strategiskt med kompetensutveckling? I detta webbinarium ger vi dig konkreta verktyg och inspiration för att använda TRS-stödet på ett smart och hållbart sätt. Du väljer själv om du vill delta digitalt på plats i Stockholm.

Dag:

Tid:

Plats: Stockholm

Sista anmälningsdag:

Hår och mask

Praktisk kurs: Arbeta med melaninrik hud och texturerat hår

Efter det tankeväckande webbinariet Mask & Hår – Identitet, förtryck och tillhörighet har du även möjlighet att fördjupa dina kunskaper genom en praktisk kurs. Denna endagarskurs ger dig färdigheter och tekniker för att arbeta med texturerat hår och melaninrik hud, samtidigt som vi samtalar om de historiska och kulturella sammanhang som omgärdar dessa uttryckssätt.

Dag:

Tid:

Plats: Stockholm

Sista anmälningsdag:

Alla webbinarier