Rådgivarens tips

Rådgivarens tips om praktik som väg till nytt jobb

– När det är stor konkurrens om jobben och du känner att du inte har den arbetslivserfarenheten som krävs kan praktik vara ett bra sätt att ta sig över hindret som står mellan dig och jobbet. Du bygger på din kompetens och får samtidigt erfarenhet som täpper till luckor som kanske andra sökande fortfarande har. Praktik kan ge dig en rejäl fördel i rekryteringsprocessen, säger Maria Toft Zulawinski, rådgivare på TRS.

Målgrupp: Jobbsökare
Maria Toft Zulawinski, rådgivare på TRS.

Syftet med praktik är att arbetssökande ska skaffa erfarenhet av ett arbete och stärka sina möjligheter att få en anställning. Maria menar att fördelarna med att göra praktik är många och att det kan vara vägen till det där jobbet som du har längtat efter.

Praktik befäster kunskap

Praktik kan även vara en väg att gå om du redan har ett jobb men vill växla karriär och testa på något nytt.

– Du som vill växla karriär kanske saknar erfarenhet från den bransch du vill växla till och då behöver du både lära och förankra dig i den nya branschen. Praktik ett bra sätt att få den erfarenheten. Det går även att använda praktik för att testa på ett yrke innan du bestämmer dig för en utbildning. Genom praktik kan du testa ett yrke innan du lägger flera år på utbildning, det blir som en sorts vägledning innan studier. Praktik befäster kunskap och det är därför praktik ingår i många utbildningar, berättar Maria.

Är praktik rätt för dig?

Det är dock inte alltid enkelt att veta om praktik är rätt väg att gå för just dig. TRS rådgivare har erfarenhet inom den här sortens vägledningen och kan guida dig till ett genomtänkt beslut.

– Om du kommer från ett jobb och söker jobb inom samma bransch eller yrke så tycker jag inte att praktik är den bästa vägen. Men om du har luckor i erfarenhet eller utbildning kan praktik vara rätt väg. Där är TRS rådgivare erfarna och kan hjälpa till att guida och agera bollplank för att reda ut om det kan vara rätt väg för dig. Det är viktigt att komma ihåg att det inte handlar om att vara gratis arbetskraft utan praktiken ska framför allt ge den som praktiserar ett stort mervärde, säger Maria.

Identifiera vad du vill uppnå 

Hur gör man då för att hitta en praktikplats? Här kan TRS rådgivare hjälpa till att identifiera och hitta arbetsplatser att söka praktik hos. 

– Först och främst ska du börja med att identifiera vad du vill uppnå med praktiken. Du kan exempelvis göra en inventering och kommer du fram till att du har utbildning men saknar arbetserfarenhet så kan du börja fundera på vilka arbetsplatser som kan vara relevanta för dig. Du kan ringa till arbetsplatser och säga att du har möjlighet att prova på praktik med bidrag från TRS. Det går att få hjälp av Arbetsförmedlingen att hitta en praktikplats och även TRS kan hjälpa till att undersöka vilka arbetsgivare som kan tänkas fungera som bra en praktikplats för dig, berättar Maria. 

Ersättning för praktik 

Arbetsplatser betalar vanligtvis inte ut någon lön till den som gör praktik men det går att ansöka om ersättning från TRS. Om din rådgivare bedömer att praktik är en bra väg till arbete för dig som får stöd av oss kan TRS erbjuda ersättning under tiden som praktiken pågår. Det går i vissa fall även att få ersättning från Arbetsförmedlingen eller kommunen. 

Viktigt med ramar 

Maria menar att det är klokt att sätta upptydliga ramar redan innan praktiken påbörjas. 

– På TRS skriver vi en praktiköverenskommelse som omfattar syftet med praktiken, hur lång tid praktikanten ska vara där samt vilka ansvar och arbetstider som gäller. När ramarna är satta ska du sedan gå in med inställningen att lära dig så mycket som möjligt. Praktik är ett utmärkt tillfälle att utöka sitt kontaktnät, få yrkeserfarenhet och nya kunskaper inför framtida jobbtillfällen, säger Maria och fortsätter: 

Det kan finnas en del fallgropar att se upp för när du letar praktikplats. Exempelvis är det bra att undvika arbetsplatser med väldigt många praktikanter eller arbetsplatser som nyligen sagt upp många anställda och försöker fylla upp luckorna med praktikanter. Men i de allra flesta fall är praktik en fin möjlighet att lära sig nya saker. Så dyk upp med ett öppet sinne så kommer det säkerligen att bli en god och nyttig erfarenhet.

Företag vill attrahera arbetskraft 

Att erbjuda praktikplats och vara en bra arbetsgivare kan vara ett sätt för företag att attrahera arbetskraft och motverka kompetensbrist genom att utbilda personer in i yrken där det råder svårigheter att hitta kompetens.  

– IT-branschen är en sektor som är duktig på att ta emot och forma nyutexaminerade personer. Det finns undersökningar som visar att företag inom industri är mer benägna att ta emot praktikanter än företag inom tjänstesektorn, undantaget är just IT-företagen, berättar Maria. 

Anställning efter praktik 

Maria menar att det är en god idé att kolla upp ifall företaget går med vinst eller om det finns möjlighet att få jobb efter praktiken. 

– Även om väldigt få arbetsplatser kan garantera jobb efter praktiken är det inte dumt att undersöka om förutsättningarna finns. Alla personer som jag har hjälpt till en praktikplats under dem senaste två åren har fått anställning på arbetsplatsen efter sin praktik, säger Maria avslutningsvis.

Publicerad: 22 oktober 2024

Fler tips inom

Rådgivarens tips
Jobbsökare

Rådgivarens tips

Så väljer du rätt referensperson

Att välja rätt personer som lämnar referenser vid en jobbansökan är lika viktigt som ett bra cv och personligt brev. Maria Toft Zulawinski är rådgivare på TRS och ger här sina bästa råd när det kommer till att välja rätt referensperson samt vad du bör tänka på för att öka dina chanser att få det jobb som du söker.

AI, Rådgivarens tips

Ta hjälp av en chatbot när du söker jobb

Att ta hjälp av en chatbot när du söker jobb kan ge både ny inspiration och hjälp med formuleringar. Dialogen med chatboten öppnar upp för nya infallsvinklar och olika stilar beroende på vilken typ av tjänst du söker. Och nej, det anses inte som fusk att ta hjälp av ny teknik, du kan ju lika gärna ta hjälp av en kollega eller kompis. Så kom igång och våga testa!

Rådgivarens tips

Varför känner jag mig värdelös? Varför känner jag mig så nere?

Den frågan kan dyka upp när som helst i livet. Men efter en uppsägning, eller då man förlorat jobbet av någon anledning, är den ganska vanlig. TRS rådgivare Britt Marie LaBrosse ger några förklaringar till varför det är lätt att drabbas av negativa tankar när du är arbetslös – men långt ifrån värdelös!

Läs fler berättelser