Satsning för att stärka kompetensen hos scenkonsttekniker
Trygghetsrådet TRS tillsammans med Svensk Scenkonst och Fackförbundet Scen & film har startat ett projekt för att möta den växande bristen på teknisk personal inom scenkonstbranschen. Målet är att säkra branschens kompetensförsörjning genom både en förstudie och utbildningar. Projektet ska kartlägga nuvarande och framtida behov för att skapa långsiktiga lösningar.

En kritisk utmaning för scenkonstbranschen
Kompetensbristen inom tekniska yrken har länge varit en utmaning för scenkonsten, och pandemin förvärrade situationen ytterligare. Många tekniker lämnade branschen under pandemin och har inte återvänt, vilket har gjort det svårare att genomföra föreställningar. För att möta dessa utmaningar satsar branschen nu på ett projekt som ska säkerställa tillgången till kvalificerad teknisk personal och skapa hållbara lösningar för framtiden.
Grundstenen i projektet
Kärnan i projektet är den förstudie som ska genomföras under ledning av Ann-Sofi Sjöberg, som ansluter i november 2024. Förstudien ska kartlägga behovet av teknisk personal inom olika områden, bland annat ljus, ljud och mask & hår. Målet är att identifiera utbildningsvägar och skapa insatser som kan attrahera och utveckla tekniker inom scenkonsten.
– Det här projektet tar på allvar tag i den stora utmaning vi står inför i scenkonstbranschen. Genom att fokusera på kompetensutveckling och kartläggning hoppas vi kunna skapa långsiktiga lösningar för att attrahera och behålla teknisk persona, säger Ann-Louise Skoglund, rådgivare på Trygghetsrådet TRS.
Utbildningar planeras för 2025
Baserat på resultaten från förstudien planeras specifika utbildningsinsatser under 2025. Dessa insatser kommer bland annat att fokusera på ljusbordsteknik och mask & hår, två områden där det råder särskilt stor brist på teknisk expertis. Projektet kommer att erbjuda organisationer inom scenkonsten möjlighet att delta i dessa kostnadsfria utbildningar och bidra till att säkra branschens framtida behov.
Projektet, som startade i mars 2023, markerar ett viktigt steg mot en långsiktig lösning för kompetensförsörjningen inom tekniska yrken i scenkonsten.
För mer information om projektet och hur det kan hjälpa din organisation, vänligen kontakta Ann-Louise Skoglund på Trygghetsrådet TRS.

Publicerad: 6 november 2024
Fler tips inom

Nyhet
Ekonomiskt stöd till validering av undersköterskor
Har du medarbetare eller kollegor som behöver hjälp med att se vad just hen behöver för att få den skyddade titeln undersköterska?

Nyhet
Samverkan stärker möjligheten att kombinera elitidrott och arbete
Högskolan i Halmstad och Trygghetsrådet TRS inleder ett samarbete för att utveckla kunskapen om elitidrottare som kombinerar sin elitidrottskarriär med arbetslivet. Samarbetet, som omfattar en doktorandtjänst, är en vidareutveckling av det stöd som finns inom området dubbla karriärer, där elitidrottare i dag kan kombinera sin idrottssatsning med högre utbildning.

Nyhet
Satsning för att säkra framtidens scentekniska kompetens
Tillsammans har TRS, Svensk Scenkonst och Fackförbundet Scen och Film startat en förstudie för att kartlägga nuläget och se kompetensbehoven framåt. Ann-Sofi Sjöberg, som har fått uppdraget att genomföra förstudien, har en lång erfarenhet från kommunikation och arbetsmarknadsomställning.