Bakom kulisserna på chefs- och ledarskapsprogrammet för scenkonsten
I en värld där scenkonsten ständigt utvecklas och förändras, behövs chefer och ledare som är engagerade, nyfikna och modiga nog att driva förändring och inkludering. Därför har Trygghetsrådet TRS, på uppdrag av Svensk Scenkonst och Fackförbundet Scen & Film, det senaste året genomfört ett chefs- och ledarskapsprogram för scenkonsten.
Programmet är skapat för att svara mot de framtida krav som ställs på ledare inom scenkonsten, med en inriktning mot verksamhetsutveckling, förändringsledning, inkludering och mångfald. Genom en kombination av utbildning och självreflektion har deltagarna utvecklat sin självkännedom, reflekterat över ledarskap och chefskap. Deltagarna har dessutom fått utbyta erfarenheter inom områden som mångfald, inkludering, grupputveckling och feedback. Därtill har områden som kommunikation, verksamhets- och ekonomistyrning, rekrytering och strategiskt arbete utforskats. Alla deltagare har också fått möjlighet till individuell coachning med fokus på personlig utveckling, framtida mål och karriär.
I den här artikeln gör vi ett nedslag på en av utbildningsinsatserna och ger dig chansen att dyka in i programmet och följa med i utbildningsmodulen som ägde rum den 22 - 23 maj i Stockholm.
Expertinsikter och diskussioner kring kulturpolitik
Utbildningsinsatsen som var nummer fem i ordningen hette ”Att leda scenkonst in i framtiden". Den började med en uppdatering av programledaren Kaj Hedlund som följdes av en djupgående session om strategi och verksamhetsstyrning inom kultursektorn med Carina Brorman, grundare av CB Consulting. Efter lunch gav Michel Rizk från Miljonbemanning insikter om kompetensbaserad rekrytering och dess betydelse för framtidens scenkonst. Dagen fortsatte med en utblick på kultursektorns framtid, både i Sverige och internationellt, presenterad av Kajsa Ravin från Kulturrådet.
På eftermiddagen delade Mika Romanus, direktör för Konstnärsnämnden, sin expertis om den statliga konstnärspolitiken och Konstnärsnämnden samt utmaningar med chefskap i staten.
Under den andra dagen fokuserade insatsen på kulturpolitikens påverkan på scenkonsten och hur framtidens ledare kan navigera i det kulturpolitiska landskapet. Kristina Axén Olin och Amanda Lind delade sina synpunkter på kulturpolitiken, medan Jenny Johannisson, Myndigheten för kulturanalys, diskuterade hinder för breddat deltagande i kulturlivet utifrån mångfald.
Dagen avslutades med en insikt i hur kulturen hanteras i Västra Götalandsregionen, presenterad av Katti Hofflin, följt av förberedelser för slutarbetet under ledning av Kaj Hedlund.
Redo att driva scenkonsten framåt
Monica Held, rådgivare på TRS och projektledare för ledarskapsprogrammet, kommenterade utbildningsinsatsen med stor entusiasm.
– De här två utbildningsdagarna har gett en viktig insikt om vilken kontext scenkonsten befinner sig i och vad kulturpolitik innebär. Att vara chef för en kulturmyndighet och driva viktiga frågor för kulturen samtidigt som en har ett uppdrag att förhålla sig till, som ibland kan begränsa. Vi har lyft fram vitala ämnen som strategi, verksamhetsstyrning, och kompetensbaserad rekrytering. Min upplevelse är att deltagarna verkligen har varit engagerade och tagit till sig av den kunskap och de verktyg som programmet erbjuder. Jag hoppas att de ser sin egen potential som framtida ledare och att de är redo att driva scenkonsten framåt, säger Monica Held.
Deltagarnas perspektiv och transformationer i ledarskap
Programdeltagarna Bahar Pars och Henrik Johansson delar engagerat med sig av sina upplevelser från programmet. De uttrycker att det har varit särskilt givande att höra övriga deltagares tankar och perspektiv, vilket har berikat deras förståelse för ledarskap. Att ta del av den kollektiva visdomen har inte bara utvidgat deras horisonter, utan även bidragit till att skapa en mer nyanserad bild av ledarskap.
I videoklippet nedan berättar Bahar och Henrik hur programmet har förändrat deras syn på ledarskap samt vilka delar av programmet som har haft störst effekt på deras utveckling som ledare.
Publicerad: 28 oktober 2024
Fler tips inom
Nyhet
Vi söker kommunikatör
Nu söker vi en engagerad och driven kommunikatör för ett operativt uppdrag med fokus på att lyfta innehållet i våra digitala kanaler. Uppdraget är ett konsultuppdrag på 12 månader med start i januari/februari 2025 och omfattar 100%.
Nyhet
Satsning för att stärka kompetensen hos scenkonsttekniker
Trygghetsrådet TRS tillsammans med Svensk Scenkonst och Fackförbundet Scen & film har startat ett projekt för att möta den växande bristen på teknisk personal inom scenkonstbranschen. Projektet ska kartlägga nuvarande och framtida behov för att skapa långsiktiga lösningar.
Nyhet
Ekonomiskt stöd till validering av undersköterskor
Har du medarbetare eller kollegor som behöver hjälp med att se vad just hen behöver för att få den skyddade titeln undersköterska?