Rådgivarens tips

Tack, vi har mottagit din ansökan - du är en av 350 sökande

Att inte bli kallad till intervju efter att cv:n är vässad och rollen känns som mitt i prick kan kännas tungt. Kanske sviker motivationen dig när du behöver den som mest? Vår rådgivare AnnCharlotte Bretan tipsar om motivation!

Målgrupp: Jobbsökare
AnnCharlotte Bretan, rådgivare på TRS.

Så här är det med motivation: det inte går att trycka på en knapp så kommer den.

Motivationsforskarna talar om inre och yttre motivation

Yttre motivation handlar om att du driver dig själv för att tillgodose något eller någon utanför. Exempelvis deadlines, bestraffningar, konkurrens, känslan av press att vi måste utföra något eller risken för negativ återkoppling. När vi drivs av yttre motivation tenderar vi att vilja hitta den snabbaste vägen för att komma i mål, inte den bästa. Ofta känner vi oss stressade och upplever inre press.

Inre motivation har en annan kvalitet och ett tecken på att den styr är att du glömmer bort tiden. Du går på ett inre bränsle och det du gör är belönande i sig. Det fina med inre motivation är att upplevelsen leder till djupare lärande, större kreativitet och längre uthållighet. 

Ibland drivs vi av yttre motivation och ibland av inre, men de flesta av oss skulle nog välja den åtråvärda inre motivationen om det gick. Så hur får vi den att uppstå?

Tre psykologiska grundbehov måste tillgodoses för att locka fram den inre motivationen:

  • Behovet av att känna sig kompetent och att få utveckla sin kompetens
  • Få vara autonom (självständig) och inte känna sig kontrollerad
  • Att känna samhörighet med andra

Se jobbsökandet som en kompetens

Hur kan du använda denna kunskap i jobbsökandet?

Ett tips är att se jobbsökandet som en kompetens. Se det som ett lärande när du ändrar ditt cv, och ändrar igen. Eller när du prövar ett nytt grepp på LinkedIn eller tar kontakt med en ny arbetsgivare. På så sätt utvecklas du och förflyttar dig framåt.

Eftersom vi behöver känna autonomi så är det viktigt att du upplever att du själv påverkar HUR du utför jobbsökandet. Du bestämmer vem du kontaktar, när du gör det, hur du gör det. Känslan av att ligga ett steg före hjälper ibland – att göra mer än vad som har förväntats, tidigare än planerat eller på ett oväntat sätt.

Hur kan vi känna samhörighet när de flesta av oss är hemma och försöker få saker att hända på distans? Dels kan handla om att känna stödet från familj eller vänner, men det kan också vara att träffa andra i samma situation. Att delta i TRS webbinarier för att få och dela tips med andra jobbsökare leder både till mer kompetens och en känsla av samhörighet.

Du vet väl att TRS erbjuder webbinarier för dig som är mellan jobb?

TRS erbjuder ett stort antal webbinarier på olika teman: självledarskap, kompetens, lyckas med anställningsintervjun, på väg mot ett nytt yrke, LinkedIn, motivation, starta eget, hur tänker en rekryterare och ansökningshandlingar. Du hittar alla webbinarier och anmälningslänkar på Mina sidor!

Publicerad: 22 oktober 2024

Fler tips inom

Rådgivarens tips
Jobbsökare

Rådgivarens tips

Så tar du som akademiker dig vidare i en tuff arbetsmarknad

Arbetslös länge, trots gedigen utbildning och erfarenhet? Du är inte ensam. Just nu ser vi på TRS en trend där allt fler akademiker står utan arbete under längre perioder än tidigare. Konkurrensen är hård och vissa tjänster kan locka hundratals sökande. Britt Marie LaBrosse, erfaren rådgivare på TRS, har mött många individer i samma situation och delar här sina bästa strategier för att du ska kunna hålla motivationen uppe och öka dina chanser att hitta ett nytt jobb.

Rådgivarens tips

6 sätt att hantera aktivitetsrapportens krav och nå dina mål

Hur kan du möta Arbetsförmedlingens krav utan att tappa fokus på det jobb du verkligen vill ha? Att behöva söka mellan sex och 20 jobb per månad kan kännas som en övermäktig uppgift – särskilt om jobbutbudet inom ditt område är begränsat. Britt Marie LaBrosse, erfaren rådgivare på TRS, delar med sig av sina bästa tips för att göra ditt jobbsökande både effektivt och strategiskt.

Rådgivarens tips

Därför är spontanansökningar så effektiva

I en arbetsmarknad där olika jobbportaler i mångt och mycket dominerar, finns det en underskattad strategi som kan ge dig ett försprång – spontanansökan. Genom att kontakta arbetsgivare direkt kan du nå den dolda arbetsmarknaden och fånga jobbchanser innan de ens annonseras. Maria Åberg, rådgivare på TRS, förklarar vad som gör spontanansökningar så effektiva.

Läs fler berättelser