Bygg ditt cv med ideellt engagemang
Att engagera dig ideellt för att bygga ditt cv är ett sätt att visa hur du använder tiden då du är arbetssökande för att få värdefulla referenser. Att volontärarbeta kan också vidga vyerna för vilka typer av arbeten du vill jobba med i framtiden och nya intressen kan blomma upp.

Britt Marie LaBrosse arbetar som rådgivare på TRS och möter jobbsökare som vill få erfarenhet i en ny bransch och komma närmare nästa jobb genom ideella uppdrag.
- Jag gjorde en karriärväxling en gång i tiden, det var inte så enkelt att hoppa på en ny bransch trots att jag hade en utbildning. Jag började volontärarbeta i mötet med människor, vilket jag sedan kunde referera till i anställningsintervjuer, berättar Britt Marie.
Hon berättar att det finns många olika situationer som en jobbsökare kan befinna sig i, där ideella uppdrag kan vara ett sätt att komma vidare i sitt jobbsökande och sitt yrkesval.
Två exempel från jobbsökare som Britt Marie mött:
En äldre kvinna i omställning som jobbat administrativt i 40 år. Hon har jobbat mycket ideellt inom kyrkan och kan nu marknadsföra dessa erfarenheter för att få vikariat inom vård/omsorg.
En kvinna som är skådespelare och hon tror att hon vill bli psykolog eller eventuellt socionom. Hon har pratat med människor i branschen, men märkt att det är svårt att be om att få göra studiebesök och/eller skugga någon i yrket, då det ofta är känsliga samtal med sekretess. Hon vill se vilka volontäruppdrag som finns att söka, uppdrag där man samtalar med individer i svåra men utvecklande situationer, så att hon kan få känna på hur det är att stödja människor. Där kan det finnas till exempel jourer eller andra stödjande sammanhang som tar emot volontärer.
Goda anledningar att prova ideella uppdrag
- När du kommer på arbetsintervju har du någonting konkret att berätta om som du gjort under tiden du är arbetslös för att stärka din kompetens.
- Att närma sig en ny bransch ideellt är ett sätt att säkerställa att du är på rätt spår i ditt yrkesval.
Det finns många anledningar att man vill volontärarbeta. Kanske vill man bidra till samhället, eller ha nya färska referenser i sitt cv. Eller så vill man skaffa sig erfarenheter som ligger i linje med den riktning man vill gå i sitt framtida yrkesliv.
- Vissa pratar om att det är att jobba gratis att engagera sig ideellt, men man kan istället se det som en investering i sig själv - man investerar i sig själv och i sin egen utveckling, säger Britt Marie.
Det finns lika många områden man kan volontärarbeta inom som det finns karriärval. Det kan vara allt ifrån evenemang, till marknadsföring, chattjour eller styrelseuppdrag.
Tips för volontäruppdrag
- Kolla in Volontärbyrån där man kan söka uppdrag och filtrera efter intresse, ort och bransch.
- Hör av dig till en ideell organisation som arbetar inom ett område du är intresserad av och fråga om de tar emot volontärer.
- De flesta a-kassorna ser positivt på ideellt arbete. Läs vad till exempel Unionen säger på sin webbplats. Men det kan vara värt att stämma av med sin a-kassa för säkerhets skull.
- Om du är engagerad i en ideell förening som inte bedriver näringsverksamhet påverkar det som regel inte din rätt till ersättning, så länge du inte utför avlönat arbete eller blir hindrad att söka och ta arbete på grund av ditt engagemang.
Publicerad: 22 oktober 2024
Fler tips inom

Rådgivarens tips
Så tar du som akademiker dig vidare i en tuff arbetsmarknad
Arbetslös länge, trots gedigen utbildning och erfarenhet? Du är inte ensam. Just nu ser vi på TRS en trend där allt fler akademiker står utan arbete under längre perioder än tidigare. Konkurrensen är hård och vissa tjänster kan locka hundratals sökande. Britt Marie LaBrosse, erfaren rådgivare på TRS, har mött många individer i samma situation och delar här sina bästa strategier för att du ska kunna hålla motivationen uppe och öka dina chanser att hitta ett nytt jobb.

Rådgivarens tips
6 sätt att hantera aktivitetsrapportens krav och nå dina mål
Hur kan du möta Arbetsförmedlingens krav utan att tappa fokus på det jobb du verkligen vill ha? Att behöva söka mellan sex och 20 jobb per månad kan kännas som en övermäktig uppgift – särskilt om jobbutbudet inom ditt område är begränsat. Britt Marie LaBrosse, erfaren rådgivare på TRS, delar med sig av sina bästa tips för att göra ditt jobbsökande både effektivt och strategiskt.

Rådgivarens tips
Därför är spontanansökningar så effektiva
I en arbetsmarknad där olika jobbportaler i mångt och mycket dominerar, finns det en underskattad strategi som kan ge dig ett försprång – spontanansökan. Genom att kontakta arbetsgivare direkt kan du nå den dolda arbetsmarknaden och fånga jobbchanser innan de ens annonseras. Maria Åberg, rådgivare på TRS, förklarar vad som gör spontanansökningar så effektiva.