Satsning för att stärka kompetensen hos scenkonsttekniker
Trygghetsrådet TRS har tillsammans med Svensk Scenkonst och Fackförbundet Scen & film startat ett projekt för att säkra kompetensförsörjningen inom tekniska yrken i scenkonsten. Projektet omfattar både en förstudie och kompetensutveckling.

En utmaning för scenkonsten
Kompetensbristen inom tekniska yrken har länge varit en utmaning för scenkonstbranschen och pandemin förvärrade situationen ytterligare. Många tekniker har lämnat branschen och inte återvänt, vilket har gjort det svårare att genomföra föreställningar. För att hantera detta arbetar branschen nu gemensamt i ett ambitiöst projekt som fokuserar på att hitta långsiktiga lösningar för kompetensförsörjningen.
Strategier för att möta utmaningar
Syftet med projektet är att öka förståelsen för branschens nuvarande och framtida behov av teknisk personal och visa på olika vägar för att lösa kompetensbristen. Genom en förstudie kommer man att kartlägga kompetensbehov och utveckla utbildningsvägar som kan attrahera och utveckla tekniker i branschen. Projektet är ett viktigt steg mot att säkerställa att scenkonsten kan fortsätta leverera högkvalitativa föreställningar.
Förstudie och framtida utbildningar
Ann-Sofi Sjöberg ansluter som utredare i november och kommer att leda arbetet med förstudien, som är kärnan i projektet. Förstudien ska kartlägga behovet av teknisk personal och skapa en grund för framtida insatser. Under 2025 planeras även specifika utbildningar inom områden som ljusbordsteknik och mask & hår, där det finns ett särskilt stort behov av teknisk expertis.
– Det här projektet tar på allvar tag i den stora utmaningen vi står inför i scenkonstbranschen. Genom att fokusera på kompetensutveckling och kartläggning hoppas vi kunna skapa långsiktiga lösningar för att attrahera och behålla tekniker, säger Ann-Louise Skoglund, rådgivare på Trygghetsrådet TRS.
Hur kan din organisation dra nytta av projektet?
Är du verksam inom scenkonst och behöver stöd för att utveckla din tekniska personal?
Detta projekt kan hjälpa din organisation att:
- Få tillgång till kostnadsfri utbildning.
- Skapa bättre förutsättningar för att rekrytera och behålla teknisk personal.
- Delta i ett gemensamt branschinitiativ som arbetar för långsiktiga lösningar.
Långsiktiga lösningar för branschen
Projektet startade i mars 2023, och med stöd från Svensk Scenkonst och Fackförbundet Scen och film, arbetar vi nu för att skapa hållbara och långsiktiga lösningar för kompetensförsörjningen inom tekniska yrken. Genom att fokusera på utbildningsvägar och kartläggning av behovet hoppas projektet på att göra scenkonstbranschen mer attraktiv för teknisk personal.
– Tillsammans kan vi bygga en starkare framtid för tekniker inom scenkonsten och säkerställa att vi möter branschens framtida behov, avslutar Ann-Louise Skoglund.
Kompetensutveckling inom scenteknik – kommande utbildningar och kurser
Som en del av detta arbete erbjuder vi nu flera utbildningstillfällen för teknisk personal inom scenkonsten. Kurserna riktar sig till yrkesverksamma som vill fördjupa sina kunskaper inom mask, hår och ljus.
Utbildningarna är en del av vårt gemensamma arbete för att stärka kompetensförsörjningen inom scenkonstbranschen och riktar sig till medarbetare som redan har några års yrkeserfarenhet inom sitt område.
Som chef eller ledare hoppas vi att du kan hjälpa till att sprida informationen och planera för att berörda medarbetare ska kunna delta.
Digitalt webbinarium: Mask & hår – Identitet, förtryck och tillhörighet
Datum och tid: 7 april 2025, kl. 13.00
Plats: Digitalt via Teams
Antal platser: Obegränsat
Ett inspirerande och tankeväckande webbinarium om maskens och hårets betydelse på scen. Genom historien har dessa uttryckssätt använts för att förstärka identitet, stärka gemenskap och ibland dölja sanningar. Under webbinariet utforskar vi hur mask och hår påverkar både individ och samhälle, med särskilt fokus på scenkonstens yrkesroller. Webbinariet riktar sig till maskörer, perukmakare, frisörer och andra inom scenteknik.
Observera: Detta webbinarium är en förutsättning för att delta i de praktiska kurserna i mask och hår. Inspelningen kommer att göras tillgänglig i efterhand.
Praktisk kurs: Arbeta med melaninrik hud och texturerat hår
Datum och tid: 5 maj 2025, kl. 09.30
Datum och tid: 12 maj 2025, kl. 09.30
Plats: Stockholms Stadsteater
Antal platser: 12 per tillfälle
För dig som vill utveckla dina kunskaper och praktiska färdigheter i att arbeta med peruk, mask och smink för melaninrik hud och texturerat hår. Kursen ger dig både teoretisk förståelse och praktisk erfarenhet av tekniker och material som möter dessa specifika behov på scen.
Fördjupningskurs i ljusbord ETC Eos
Datum och tid: 26 maj 2025, kl. 09.30
Datum och tid: 2 juni 2025, kl. 09.30
Plats: Stockholm
Antal platser: 10 per tillfälle
För dig som redan har grundläggande kunskaper i ljusstyrning och vill fördjupa din förståelse av ETC Eos. Kursen går igenom avancerade funktioner, optimerad programmering och effektivt arbetsflöde på ljusbordet.
Fördjupningskurs i ljusbord grandMA3
Datum och tid: 2 juni 2025, kl. 10.00
Datum och tid: 9 juni 2025, kl. 10.00
Plats: Stockholm
Antal platser: 8 per tillfälle
En kurs för dig som vill utveckla din kompetens inom ljusprogrammering på grandMA3. Vi går igenom avancerade funktioner, tekniker för effektiv ljusstyrning och bästa praxis för programmering i en professionell scenkontext.
Kontakta oss
För mer information om projektet och hur det kan gynna din organisation, är du välkommen att kontakta Ann-Louise Skoglund, rådgivare på Trygghetsrådet TRS.

Senast uppdaterad: 8 april 2025