Nyhet

Vad säger forskningen om ledarskapsutveckling?

Ledarskapsutveckling har länge handlat om kurser och individuella insatser men det finns fler vägar att gå. Ledarskap behöver inte handla om storslagna visioner, dyra kursgårdar eller individuella hjälteinsatser. Det menar Sofia Kjellström, professor i kvalitetsförbättring och ledarskap vid Jönköping University, som nyligen gett ut boken Ledarskapsutveckling - individuell och kollektiv utveckling.

Målgrupp: Arbetsgivare Anställd
Sofia Kjellström kvinna porträtt
Sofia Kjellström, professor i kvalitetsförbättring och ledarskap vid Jönköping University.

Från teori till vardagsnytta

Sofia har forskat i nära samverkan med olika verksamheter och sett hur behovet av mer vardagsnära sätt att utveckla ledarskap vuxit fram. Hennes bok utgår från praktiska metoder som inte kräver stora investeringar – utan snarare tid, engagemang och vilja till reflektion.

– Min bok handlar inte om vilka egenskaper en bra ledare har, utan om hur själva ledarskapet kan utvecklas över tid, i samspel med andra.

När HR tröttnade på kurser

Boken föddes ur ett forskningsprojekt där en HR-avdelning uttryckte en tydlig frustration: ”Vi vill inte leverera kurser. Vi vill leverera insatser som kan integreras i vardagen.” Det blev startskottet för Sofia att utveckla en modell hon kallar ”dialogkartan” – en översikt över 30 metoder för ledarskapsutveckling.

– Det finns mycket man kan göra som inte kostar stora summor men som ändå gör stor skillnad. Jag har beskrivit varje metod, dess styrkor, utmaningar och vad man ska tänka på – så att det blir enkelt att börja använda dem.

Ledarskap är en demokratifråga

Sofia betonar att ledarskapsutveckling inte bara är en fråga för chefer – det är en demokratifråga.

– Jag vill att fler ska känna att de kan bidra till utveckling på arbetsplatsen. Att det inte krävs en chefstitel eller ett stort projekt för att ta initiativ till förändring.

Med reflektionsfrågor i varje kapitel vill hon bjuda in läsaren till en aktiv roll. Boken kan bli ett verktyg för både självinsikt och kollegiala samtal.

Relationer skapar ledarskap

En central poäng i boken är att ledarskap inte bara är en individuell prestation – det är något som uppstår i relationer.

– Vi har alla varit i team där det fungerar fantastiskt utan att det finns en tydlig ledare. Det är ett exempel på kollektivt ledarskap – när vi skapar ledarskapet tillsammans. Det innebär att vi behöver förändra vår förståelse för vad en ledare ska göra. Frågan bör inte vara "vad kan jag göra som ledare?" utan "hur kan vi få ledarskap att hända i den här situationen?", menar Sofia.

Reflektera och börja i det lilla

Till TRS-anslutna organisationer vill Sofia skicka med ett konkret råd:

– Få in reflektion i vardagen. Det låter enkelt men att skapa utrymme för reflektion på ett hållbart sätt är en utmaning. Gör det enkelt men genomtänkt. Långa utvecklingssatsningar är inte alltid rätt väg. I vissa situationer behövs snabba beslut och handling. Men i komplexa sammanhang behövs dialog och gemensamt lärande. Då är ledarskapsutveckling avgörande, avslutar Sofia.

Synergi är ett forskningsprojekt

Denna intervju är genomförd inom ramen för det KK-finansierade forskningsprojektet Synergi, där TRS är strategisk partner. Projektet Synergi är ett forskningsprojekt som sätter ljuset på hur systematiskt arbete med ledarskap kan skapa långsiktig utveckling i både individ och organisation. Som strategisk partner i det fyraåriga projektet, finansierat av KK-stiftelsen och lett av forskare vid Jönköping University, bidrar TRS med sin erfarenhet, sitt nätverk och sin kunskap om kompetensutveckling i ideella, kulturella och utbildningsnära verksamheter.

Syftet med TRS medverkan är att skapa värde för våra anslutna organisationer. Det gör vi genom att tillgängliggöra aktuell forskning, erbjuda praktiska verktyg och ge organisationer möjlighet att själva testa metoder för vardagsförankrad ledarskapsutveckling, ofta i samspel med forskarna. 

I nästa steg planerar vi att fortsätta sprida resultaten, erbjuda fler aktiviteter för våra anslutna och medverka till att skapa nätverk och samverkan kring ledarskapsutveckling. Synergi visar på kraften i att kombinera forskning och praktik och hur vi tillsammans kan skapa hållbar utveckling i arbetslivet.

Publicerad: 19 maj 2025

Fler tips inom

Nyhet
Arbetsgivare
Anställd
Porträttbild på Kayo

Nyhet

Kayo riktar rampljuset mot mask, hår och inkludering inom scenkonsten

I webbinariet Mask & hår – Identitet, förtryck och tillhörighet lyfter vi frågor som sällan diskuteras men som är avgörande för en inkluderande scenkonst. Experter och branschkollegor samlas för att belysa scenkonstens ofta osynliga men avgörande detaljer – i samtal lett av Kayo Shekoni.

Läs fler berättelser