Inför uppsägning - för medlemmar i Arbetsgivaralliansen

Målgrupp: Arbetsgivare

Står du inför uppsägningar? Vi vet att det är svårt – både för dig och den som sägs upp. Tillsammans med Arbetsgivaralliansen ger vi ett webbinarium där du får veta vad du behöver tänka på arbetsrättsligt - och hur du kan genomföra uppsägningen på ett respektfullt sätt. Du kan se webbinariet i efterhand här.

En uppsägning som genomförs på ett respektfullt sätt, med respekt för individen och med en bra och tydlig kommunikation, blir lättare att acceptera.

Att säga upp är något av det svåraste en chef kan göra. Det är inget man övar dagligen. Det är viktigt att göra processen korrekt arbetsrättsligt. Där kan du få stöd av Arbetsgivaralliansen. Det är också viktigt att genomföra uppsägningen på ett så bra sätt som möjligt för alla inblandade. Där kan du få stöd av TRS.

Det gäller att tänka till innan för att kunna hantera reaktioner hos den som blir uppsagd och hos kollegor på arbetsplatsen. I din roll kan du bidra till att genomföra uppsägningen på ett sätt som skapar bättre förutsättningar för den uppsagde.

Som rådgivare ser vi exempel på detta dagligen. Uttalanden som ”jag fick en chans till något nytt” i jämförelse med ”det var det värsta som hänt mig” visar på hur olika utgångspunkterna kan vara. Det påverkar i hög grad hur väl man handskas med sin arbetslöshetssituation.

I det här webbinariet får du veta vad du behöver göra före, under och efter uppsägningen.

Innehåll

  • Arbetsrättsligt - vad behöver du tänka på?
  • Om omställningsprocessen - före, under och efter - vad behöver du tänka på? TRS stöd till arbetsgivare.
  • Tips och mer information om TRS stöd till uppsagda
  • Frågor och funderingar

Medverkande

Maria Liljedahl, förhandlingschef, Arbetsgivaralliansen

Maria Åberg, rådgivare, TRS

Monica Held, rådgivare, TRS

Målgrupp

Medlemmar i Arbetsgivaralliansen

Information

Efter webbinariet kan du att ta del av webbinariet här på webben.