Kompetensutveckling med TRS - ESF-projekt 2022

- Det känns så bra – nu kan vi göra ännu mer skillnad för organisationer och medarbetare som omfattas av TRS avtal, säger Anna Kleis, som är projektledare.

TRS har beviljats medel av Europeiska Socialfonden (ESF) för att stärka kompetensen inom anslutna organisationer och deras medarbetare. Insatserna ska möta nya kompetenskrav i organisationer, branscher och yrkesgrupper. Områden såsom digitalisering, teknikomvandling och hållbarhet är prioriterade.

Innan sommaren 2021 uttryckte TRS styrelse en önskan om insatser för att möta nya och förändrade krav postcovid. ESF-utlysningen motsvarade mycket väl de tankar och idéer som växt fram, en ansökan skickades in och har blivit godkänd.

- TRS anslutna organisationers behov motsvarar precis det ESF angav i sin utlysning och därför kunde vi snabbt se att utlysningen skulle passa organisationerna mycket väl. Eftersom projektet löper under förhållandevis kort tid är det viktigt att få i gång insatser så snabbt som möjligt. Vi kommer därför att återanvända en del insatser vi erbjudit inom tidigare kompetensutvecklingsprojekt, till exempel förändringsledning och hållbara arbetsplatser, säger verksamhetschef Annika Hamrin.

Tre delar

TRS erbjudande kommer att omfatta tre delar:

  1. Åstadkomma en hållbar och långsiktig kompetensförflyttning inom områdena förändringsledning, digital transformation och den hållbara arbetsplatsen. Det här spåret riktar sig till nyckelpersoner i anslutna organisationer.
  2. Insatser för yrkesgrupperna scentekniker och pedagoger – särskilt fokus på digitalisering.
  3. Insatser för att stärka individers digitala kompetens – arbetsgivaren ska vara ansluten till TRS.

- Det känns så bra – nu kan vi göra ännu mer skillnad för organisationer och medarbetare som omfattas av TRS avtal, säger Anna Kleis, som är TRS projektledare. Planeringsfasen är i full gång och ska vara klar 1 februari. Då öppnar möjligheten att ansöka om stöd för att stärka individer. De två andra insatserna lanseras lite senare. Men alla insatser ska genomföras under 2022, som är den tid projektet löper.

Från 1 februari: möjlighet för medarbetare att ansöka

I det här spåret erbjuds vägledande och rådgivande samtal med en av TRS rådgivare samt ekonomiskt stöd till kompetensutveckling till exempel en kostnad för en kurs eller extern handledning. Kompetensutvecklingen ska ske inom området digital kompetens, i bred bemärkelse. Syftet är att stärka individer – samtidigt som verksamheterna stärker sin gemensamma digitala kompetens för ökad livskraft.

Scentekniker och pedagoger

Inom detta område kommer TRS att erbjuda utbildning för scentekniker och pedagoger. För scentekniker kommer insatsen handla om digitalisering, trender och förändringar i omvärlden med syfte att utnyttja de möjligheter som finns på bästa sätt.  Pedagoger erbjuds kompetensutveckling för att stärka den pedagogiska rollen i det digitala rummet.

Förändringsledning, hållbara arbetsplatser och digital transformation

Dels kommer nyckelpersoner erbjudas kompetensutveckling inom dessa områden. Dels kommer ett digitalt stöd för att kunna stötta arbetet med kompetensfrågor i anslutna organisationer.

Projektet medfinansieras av Europeiska unionen/Europeiska socialfonden. Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Total kostnad för projektet är 27 miljoner kronor, varav TRS står för drygt fyra miljoner och deltagarfinansiering för drygt fyra och en halv miljon.

Mer information? Kontakta: