Digitalisering för dig som är nybörjare

Digitalisering handlar i mångt och mycket om att använda ny teknik och nya digitala lösningar för att skapa ökad effektivitet och flexibilitet. Med all den här nya tekniken är det dock lätt att känna sig osäker och uppleva att man själv hamnat efter utvecklingen. TRS rådgivare AnnCharlotte Bretan hjälper oss att reda ut varför det är viktigt att hänga med i digitaliseringen och i vilken ände det kan vara bra att börja för dig som är nybörjare.

AnnCharlotte Bretan

AnnCharlotte menar att det inte spelar någon särskild stor roll hur lite eller mycket du kan om digitalisering idag, utan att vi alla sitter i samma båt.

– Hur mycket du än redan kan så finns det massor att lära sig om nya digitala lösningar som utvecklas var och varannan dag. Är du inte avancerad idag är det bara att ta första steget för tekniken slutar inte att utvecklas så om du börjar nu är du med på tåget och kan lära dig mycket utifrån din nivå. Känn inte att det är för sent att haka på digitaliseringståget för att du inte har börjat tidigare. Även de som har börjat tidigare behöver lära sig nya saker hela tiden allt eftersom tekniken fortsätter att utvecklas, säger AnnCharlotte.

Var börjar man?

Men som nybörjare kan det vara svårt att veta vart man ska börja och hur man gör för att hänga med i digitaliseringen och inte hamna efter utvecklingen.

– Till att börja med är det viktigt att känna till hur man söker fram information idag. En positiv aspekt av digitaliseringen är att väldigt mycket information och kunskap finns tillgängligt bara några klick bort. Men det krävs en förståelse för hur sökmotorer fungerar och vad som är pålitliga källor för att hitta den information man behöver, förklarar AnnCharlotte.

Vikten av digitala möten

En annan aspekt som underlättats av digitaliseringen är möjligheten att kontakta andra människor via olika nätbaserade plattformar.

– Både när du söker jobb och i yrkeslivet får det inte vara ett hinder att ha kontakt med potentiella arbetsgivare, samarbetspartners eller kollegor via exempelvis chattar, videomöten eller andra plattformar som inte är traditionella kontaktvägar. Om du är van vid att använda och vara med på videomöten blir det ingen tröskel när du ska vara med på intervjuer eller andra typer av möten online. Även om du inte jobbar med digitala frågor idag så kommer det att hjälpa dig att söka jobb och vara attraktiv på marknaden i resten av ditt arbetsliv. Den här utvecklingen har påskyndats av pandemin och blivit än mer viktig, berättar AnnCharlotte.

För att tillskansa sig den här kunskapen krävs inga dyra utbildningar utan AnnCharlotte menar att det finns gott om öppna verktyg och utbildningar på nätet. Du behöver inte betala stora pengar för kurser eller programvara.

– Den finns en övertro på att man måste köpa utbildningar men numera kan du använda Google och söka fram informationen du behöver och bygga på din kunskap på så sätt. Det är viktigt att ändra sin inställning till kunskap och utbildningar när det gäller digitala frågor. Du behöver inte dyra verktyg utan använd dig av öppna kunskapsbanker och verktyg som är gratis.

Viktigt med skydd

När man ger sig ut på nätet är det viktigt att man har ett skydd på sin dator och sina andra enheter (till exempel läsplatta eller telefon). Det finns bra antivirusprogram som ser till att du är säker när du surfar runt på nätet.

Våga fråga

Enligt AnnCharlotte är kunskapsutbyten via nätverk och plattformar som LinkedIn ett bra sätt att lära sig nya saker och få tips från människor i ditt kontaktnät.

– Det är viktigt att kika på hur andra gör och våga fråga andra för att ta dig fram. Använd nätverk som LinkedIn för kunskapsutbyte och få tips på utbildningar och verktyg med mera som inte kostar så mycket. Våga testa och experimentera!

Utveckla din kompetens på Mina sidor

Via Mina sidor på TRS webbplats kan du bland annat klicka dig vidare till sajter som Digitalhjälpen och Internetkunskap för att lära dig om tekniken bakom internet och digitala tjänster som du har användning för i din vardag.

Diploma
Diploma är en digital utbildningsportal som har omkring 300 kortare eller längre utbildningar inom en rad olika kategorier. I vissa fall kan du också få certifiering och diplomering när du har gått kursen.

Du kan logga in på demosajten via Mina sidor för att undersöka kursutbudet. Du kan inte gå kurserna direkt, utan du behöver kontakta din rådgivare för att du ska få licenskostnaden betald av Trygghetsrådet TRS. Då får du en egen licens och kan gå de kurser du behöver för att ta dig till ditt nya jobb!

Skill Up Sweden
Microsoft har tagit ett initiativ kallat Skill Up Sweden som innebär att de erbjuder sina kurser helt kostnadsfritt. På Mina sidor kan du se och läsa mer om de tre områdena Global Skills Initiative, Microsoft Learn och AI Business School som ingår i Microsofts Skill Up Sweden.