Tack, vi har mottagit din ansökan - du är en av 350 sökande

Att inte bli kallad till intervju efter att cv:n är vässad och rollen känns som mitt i prick kan kännas tungt. Kanske sviker motivationen dig när du behöver den som mest? Vår rådgivare AnnCharlotte Bretan tipsar om motivation!

Så här är det med motivation: det inte går att trycka på en knapp så kommer den.

 

Motivationsforskarna talar om inre och yttre motivation

Yttre motivation handlar om att du driver dig själv för att tillgodose något eller någon utanför. Exempelvis deadlines, bestraffningar, konkurrens, känslan av press att vi måste utföra något eller risken för negativ återkoppling. När vi drivs av yttre motivation tenderar vi att vilja hitta den snabbaste vägen för att komma i mål, inte den bästa. Ofta känner vi oss stressade och upplever inre press.

Inre motivation har en annan kvalitet och ett tecken på att den styr är att du glömmer bort tiden. Du går på ett inre bränsle och det du gör är belönande i sig. Det fina med inre motivation är att upplevelsen leder till djupare lärande, större kreativitet och längre uthållighet. 

Ibland drivs vi av yttre motivation och ibland av inre, men de flesta av oss skulle nog välja den åtråvärda inre motivationen om det gick. Så hur får vi den att uppstå?

Tre psykologiska grundbehov måste tillgodoses för att locka fram den inre motivationen:

  • Behovet av att känna sig kompetent och att få utveckla sin kompetens
  • Få vara autonom (självständig) och inte känna sig kontrollerad
  • Att känna samhörighet med andra

Se jobbsökandet som en kompetens

Hur kan du använda denna kunskap i jobbsökandet?

Ett tips är att se jobbsökandet som en kompetens. Se det som ett lärande när du ändrar ditt cv, och ändrar igen. Eller när du prövar ett nytt grepp på LinkedIn eller tar kontakt med en ny arbetsgivare. På så sätt utvecklas du och förflyttar dig framåt.

Eftersom vi behöver känna autonomi så är det viktigt att du upplever att du själv påverkar HUR du utför jobbsökandet. Du bestämmer vem du kontaktar, när du gör det, hur du gör det. Känslan av att ligga ett steg före hjälper ibland – att göra mer än vad som har förväntats, tidigare än planerat eller på ett oväntat sätt.

Hur kan vi känna samhörighet när de flesta av oss är hemma och försöker få saker att hända på distans? Dels kan handla om att känna stödet från familj eller vänner, men det kan också vara att träffa andra i samma situation. Att delta i TRS webbinarier för att få och dela tips med andra jobbsökare leder både till mer kompetens och en känsla av samhörighet.

Webbinarium för jobbsökare

Vill du veta mer om motivation och hur du kan skapa drivkraft? Välkommen att delta i webbinariet om motivation, den 21 januari! TRS webbinarier för jobbsökare är för dig som får stöd av TRS.

Läs mer och anmäl dig till webbinariet om motivation