Nyheter och aktuellt

Välkommen att prenumerera på Trygghetsrådet TRS nyhetsbrev som utkommer fyra gånger per år.

Aktuellt just nu

Utveckla verksamhet och kompetens i nätverk - Mälardalen

Vi erbjuder anslutna organisationer med högst fyra anställda att utan kostnad delta i ett projekt för verksamhets- och kompetensutveckling. Nu startar vi ett projekt i Stockholm - Mälardalen. Välkommen på ett frukostseminarium den 10 november för mer information.

Läs mer och anmäl dig här

Vi söker en kollega!

Trygghetsrådet TRS och SOKstiftelsen söker en rådgivare för arbete med omställning och karriärväxling. Du arbetar både med att ge stöd till personer på väg till ett nytt jobb, och att ge information och stöd till arbetsgivare och fack inför omställning och karriärväxling.

Här hittar du kontaktperson och mer information om tjänsten

Idag går flyttlasset!

Vi bygger om vårt kontor - från och med måndag den 2 oktober finns TRS kontor på ny, tillfällig besöksadress: United Spaces Waterfront, Klarabergsviadukten 63, 111 64 Stockholm.

Vår postadress är oförändrad, Rehnsgatan 11, 7 tr, 113 57 Stockholm.

Vi flyttar tillbaka till Rehnsgatan i slutet av januari 2018.

Det finns ingen i Sverige som gör det vi gör!

Det började med föreställningen Drömmar och året var 1988. Året innan hade Kjell Stjernholm uppvaktat Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö för att de skulle starta en teater för personer med funktionsvariation. Moomsteatern var född.

Nu har Moomsteatern startat ett projekt för verksamhets- och kompetensutveckling med stöd av TRS rådgivare Monica Held.

Läs om Moomsteaterns workshop Historia

Starta eget -pröva din dröm med TRS

Tro på dig själv och din idé. Och låt oss testa den! Att starta eget är ett sätt att komma vidare i sitt yrkesliv efter en uppsägning eller när en tidsbegränsad anställning upphör. TRS rådgivare Petteri Leisten har lång erfarenhet av rådgivning till nyföretagare, och beskriver hur TRS kan stötta på vägen till det nya företaget. För de allra flesta går det bra, visar TRS undersökning.

Läs intervjun med Petteri här

Höstens seminarier för jobbsökare

Nu finns alla höstens seminarier på plats! TRS erbjuder många olika seminarier för den som söker nytt jobb. Det är allt från intervjuträning, ansökningshandlingar, sätt ord på din kompetens, bli din egen projektledare och spontanansökan. Läs vilka seminarier vi erbjuder och kontakta din rådgivare om du är intresserade av att delta!

Läs om seminarier för jobbsökare här

Inbjudan till seminarium om studiesystem

Vilka möjligheter till utbildning har du? Välkommen till ett seminarium som lotsar dig genom studiesystemen - yrkeshögskola, komvux, högskola, universitet. Vad finns och hur fungerar det? Seminariet ges i Stockholm den 11 oktober och i Malmö den 18 oktober.

Läs mer om seminariet här

Film om omställning i Europa

Förmåga till förändring och omställning är viktigt – både för uppsagda och organisationer som måste anpassa sig till omvärlden. I den här filmen med professor Ola Bergström beskriver han sin forskning om omställning i Europa – jämfört med de svenska överenskommelserna mellan arbetsmarknadens parter.

Se filmen med Ola Bergström här

Karriärväxling mitt i yrkeslivet

På en förändrad arbetsmarknad kan allt fler behöva byta yrke minst en gång under ett yrkesliv. Det ställer nya krav på arbetsmarknadens aktörer. Bland annat kommer individen att behöva tillgång till en professionell samtalspartner, som kan motivera och ge stöd för en hållbar karriärväxling.TRS, SOKstiftelsen och Teaterförbundet för scen och film arrangerade ett seminarium om karriärväxling.

Läs mer om seminariet och medverkande här

Ökad förmåga till förändring med omställningsorganisationernra

Skapar det svenska systemet med överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter ett mer konkurrenskraftigt samhälle? Vi diskuterar olika metoder för omställning på arbetsmarknaden i Europa och hur viktigt det är att ha förmåga till förändring.

Tillsammans med Omställningsfonden, Trygghetsrådet TRR, Trygghetsstiftelsen och Trygghetsfonden arrangerade vi ett seminarium onsdagen den 5 juli i Almedalen.

Se webbsändningen i efterhand här

Eller se sammanfattningen av seminariet (tio minuter)

Från hockeyspelare till företagare - Cam Abbott växlade karriär med TRS-stöd

- Jag saknar att spela hockey varje dag. Fortfarande. Men jag är också tacksam för de nio år med professionell hockey som jag fick.

Nu har Cam Abbott växlat karriär med TRS-stöd, driver eget företag och har haft en första, mycket framgångsrik säsong som huvudtränare för Växjö Lakers J20-lag, som gick från bottenläge till SM-silver, en straff från guld…

Läs om Cam Abbotts karriärväxling här

Bättre rustade för framtiden

- och verktyg för utveckling

- Idag är vi bättre rustade att möta framtiden och utmaningar från omvärlden. Vi har en idé om var vi vill vara om ett antal år. Och vi har steg vi behöver ta på vägen dit.

Elenor Håkansson är rektor på Oskarshamns folkhögskola. Skolan har genomfört ett projekt för verksamhets- och kompetensutveckling med stöd från TRS och håller nu på att genomföra sin plan för kompetensutveckling.

Läs artikeln om Oskarshamns folkhögskola här

Rådgivarens tips om lärande i vardagen

Kompetensutveckling är mer än att gå en kurs eller utbildning. TRS har ett bredare perspektiv på kompetensutveckling. Henrik Karlsson Rodén, rådgivare inom TRS förebyggande arbete, ger sina bästa tips på lärande i vardagen.

Läs Henriks tips här

Året som gick - kortversionen

I kortversionen av TRS årsredovisning kan du läsa om vad som hände inom våra olika verksamhetsgrenar under 2016: inför uppsägningar, personligt omställningsstöd samt verksamhets- och kompetensutveckling för organisationer och branscher.

Läs kortversionen här

Granskning av ansökningshandlingar - inom 24 timmar!

TRS har inlett ett samarbete som innebär att aktiva jobbsökare hos TRS kan få hjälp med granskning av ansökningshandlingar och LinkedInprofil inom 24 timmar. Jobbsökaren får personliga förbättringsförslag och en bedömning av handlingar, cv och personligt brev.

Läs mer om detta här

90 procent!

Förra årets goda arbetsmarknad påverkade inte bara antalet nya jobbsökare utan också antalet som avregistrerades från TRS. Hela 90 procent av de som var aktivt arbetssökande fick nytt arbete, startade eget eller påbörjade längre studier. Varje år följer TRS upp jobbsökarnas uppfattning om TRS stöd. Nästan 92 procent är nöjda eller mycket nöjda med sin rådgivare.

- Det är roligt att så stor andel känner förtroende för TRS och vårt stöd, och att det ökar år från år, tycker Annika Hamrin, verksamhetschef.

Läs mer om förra årets jobbsökare här

Starta eget? Det går bra för de allra flesta!

Varför väljer man att starta eget? Många av TRS jobbsökare startar eget för att de vill förverkliga egna idéer eller en gammal dröm. En undersökning TRS har gjort visar att det har gått bra för de allra flesta, företagen är fortfarande verksamma och de ser ljust på framtiden.

Ekonomiskt stöd och rådgivning viktigast

Verksamhets- och kompetensutveckling i nätverk - nytt projekt startar i september

Välkommen på lunchseminarium i Göteborg! Vi bjuder in anslutna organisationer med fyra eller färre anställda till ett seminarium där vi informerar om processen, om metoder och verktyg för att du ska få en uppfattning om vad projektet innebär.

I nätverket kommer olika organisationer att delta. De kan ha liknande verksamhet - eller komma från andra områden. Det innebär att ni kommer utbyta erfarenheter, bli inspirerade och få möjligheter till samverkan och synergier.

Välkommen den 29 mars!

Läs mer om utveckling av verksamhet och kompetens i nätverk

Nytt omställningsavtal
- stöd vid ohälsa permanentas

Att bli sedd och tagen på allvar i en utsatt situation liksom TRS oberoende roll och fokus på den enskilde har stor betydelse för den som blir uppsagd på grund av ohälsa. Nu har TRS parter, Arbetsgivaralliansen, Svensk Scenkonst och PTK, kommit överens om ett nytt Omställningsavtal som innebär att försöksverksamheten med stöd vid ohälsa blir en del av TRS ordinarie verksamhet.

Nytt omställningsavtal från 1 januari 2017

Bredare kompetensbas med samverkan med SOKstiftelsen

TRS systerorganisation SOKstiftelsen har nu officiellt startat sin verksamhet med stöd till karriärväxling för vissa konstnärliga yrkesgrupper. TRS ordförande Torsten Friberg räknar med att de båda stiftelsernas samverkan ska ge mervärde:

- Genom samverkan kan servicen till och med bli bättre. Det innebär också att våra anställda får en bredare kompetensbas. Det blir en utveckling av kompetens inom olika områden, som gagnar TRS, menar TRS ordförande Torsten Friberg.

Läs hela artikeln här

Varsågod!

Nu kan du som vill arbeta enligt TRS metod på egen hand få stöd genom TRS guide för verksamhets- och kompetensutveckling.

Här hittar du guiden

TRS utvecklingsprogram
- bra för svensk elitfotboll!

- Vi måste agera på tre arenor: den ideella, den kommersiella och den politiska. Det är en utmaning och en komplex miljö. Som vd eller klubbdirektör har jag en utsatt och ensam roll, och det finns inga färdiga utbildningar för oss att gå. Det här utvecklingsprogrammet har varit fantastiskt!

Läs intervjun med klubbdirektör Eva von Schéele-Frid

Följ oss på LinkedIn

LinkedIn är ett bra verktyg - både för den som vill söka sig ett nytt jobb och den som vill få yrkesrelaterad information om en person - eller ett företag. För den som söker jobb kan LinkedIn vara ett effektivt sätt att söka kontakt och få hjälp av sitt nätverk. Nu finns Trygghetsrådet TRS på LinkedIn.

TRS på LinkedIn

Prenumerera på TRS nyhetsbrev

Nytt från TRS innehåller information om TRS aktuella verksamhet och tips till dig som är arbetsgivare eller facklig representant. Vi planerar att skicka ut brevet per e-post fyra gånger per år.
Anmäl dig för prenumeration på nyhetsbrevet Nytt från TRS.