Att ansluta sig till TRS

Skulle din organisation kunna vara medlem i Arbetsgivaralliansen eller Svensk Scenkonst? Då kan ni ansluta er till Trygghetsrådet TRS.

Om din organisation blir medlem i någon av de arbetsgivarorganisationer som är kopplade till Trygghetsrådet TRS blir organisationen som regel automatiskt även ansluten till Omställningsavtalet. Det sker genom det kollektivavtal ni ansluter er till.

Två män, sitter bredvid varandra.

Det är också möjligt att ansluta sin organisation även om man inte vill tillhöra någon arbetsgivarorganisation. Det gäller organisationer som skulle kunna vara medlem i någon av ovanstående arbetsgivarorganisationer. Då ska du träffa ett hängavtal med något PTK-förbund. I detta avtal ska ni skriva in anslutning till Trygghetsrådet TRS. Beslut om att godkänna en säranslutning fattas av TRS styrelse, enligt de regler som parterna kommit överens om.

Vad kostar det?

Trygghetsrådet TRS verksamhet finansieras i huvudsak av de avgifter anslutna arbetsgivare betalar för tillsvidareanställda och tidsbegränsat anställda. Avgifterna är relaterade till organisationens årslönesumma.

  • Arbetsgivare som är medlemmar i Arbetsgivaralliansen och Svensk Scenkonst betalar en avgift på 0,55 procent av lönesumman. Arbetsgivaren kan sedan få tillbaka 0,15 procent av lönesumman från staten som ersättning för grundläggande omställnings- och kompetensstöd. Återbetalningen hanteras av Fora.
  • Arbetsgivare med hängavtal betalar ytterligare 0,4 procent av lönesumman.

Avgiften betalas via FORA, samtidigt som andra kollektivavtalade försäkringar debiteras.

Villkor för stöd

Ersättning för grundläggande omställnings- och kompetensstöd

Enligt TRS nya omställningsavtal är avgiften för medlemmar i antingen Arbetsgivaralliansen eller Svensk Scenkonst 0,55 procent av lönesumman. Varje arbetsgivare kan sedan få tillbaka 0,15 procent från staten som ersättning för grundläggande omställnings- och kompetensstöd. Fora, som har i uppdrag att administrera avgifterna till TRS, kommer att ansöka om och betala ut ersättningen för alla arbetsgivares räkning. Ni som arbetsgivare behöver inte själva ansöka om denna ersättning. 

Läs mer här

Ansvarig för sidan: Helena Sundqvist Laurin

Senast uppdaterad: